Свикнахме с по-ниска двигателна активност, която довежда до редица здравословни проблеми. Това каза диетологът проф. Донка Байкова в предаването "Добър ден, "България“ на Радио "Фокус“.

Тя посочи, че при стресови ситуации хората прибягват към емоционално хранене, което е рисково за здравето им.

"Излишните килограми не са проблем само на визията, но и за различни биохимични показатели на кръвта - здравният статус се влошава, повишаваме нивата и липидните си показатели, холестерола, триглицеридите, кръвната захар“, каза още проф. Байкова.

Тя поясни, че информираната домакиня може да предпази себе си и близките си от преяждане по време на коледните празници.

"Едно свръхкомбиниране на храни, които 40 дни почти са отсъствали от модела на хранене, могат да отключат възпалителен процес на някои от органите на храносмилателната система – тя е триединна: стомах, черва, жлъчно-чернодробна система и панкреас, и образувате един бермудски триъгълник“, коментира диетологът.

Проф. Донка Байкова засегна и проблемът с отрицателното влияние на храни, напитки и лекарствени продукти върху черния дроб.

"Важно е на първо място да предпазим черния дроб по време на празничния период от свърхкомбинация на алкохолни напитки, от свърхкомбинация на концентрирани храни. И предпазването ще дойде от сяра съдържащи компоненти и храни. Кои са те: зелето, луковото група, групата на кръстоцветните зеленчуци: зеле, броколи, карфиол. Виждам сега по търговските вериги широко присъстват. Ще бъде полезна за черния ни дроб цялата лукова палитра: лук, праз лук, чесън“, обясни още тя.

Габриела ГАНЕВА