Време за матури и вълнение за хиляди дванадесетокласници, родители и учители. На 17 май е задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература, на който ще се явят над 50 хиляди младежи в над 750 училища.

Втората задължителна матура е на 20 май по избран предмет или за придобиване на степен на професионална квалификация.

И тази година най-много са избрали да покажат знания по английски език. Допълнителните зрелостни изпити по желание на ученика са между 22 и 29 май.

За мерките срещу преписвачите разказват пред bTV Румяна Стоилкова и Николета Хаджийска.

"Изпитания, важни за бъдещето“ - така Валери Камбуров гледа на предстоящите му матури по български и английски език.

"Предимно трябва да се разчита на собствените знания, защото рано или късно това ще се обади в друг аспект от живота", допълва още той.

В столичното 55-о училище на матура ще се явят над 50 ученици в 9 зали. С видеонаблюдение и квестори от други училища, ръководството ще се опита да спре преписвачите.

"Както виждате, и в момента виждаме нашите в класните стаи, така че имаме поглед върху ситуацията там", казва д-р Таня Панчева, директор на 55-о СУ "Петко Каравелов".

"Направихме един изпит под формата на матурата, така че нашите ученици вече да го преживеят и да са по-умерени", допълва още тя.

В социалните мрежи потребители предлагат правилните отговори на матурите. Общо 400 лв. струват отворените, затворените въпроси и темата на есето.

"До момента не е изтичала информация и няма такъв доказан случай. Изпитите са разделени на модули, тоест не се предоставя целият изпитен материал в началото на изпита", казва Александър Трингов от МОН.

"Смятам, че продавачите се възползват от учениците, които са в слаб и напрегнат момент на тази ранна възраст", коментира Валери Камбуров.

Максималният брой точки на държавния зрелостен изпит е 100. Матурата се счита за издържана при минимум 30 точки.

"Има промяна в нормативната уредба, за първи път зрелостниците могат да се явят за повишаване на оценката от изпит, на който вече са се явявали", посочва д-р Таня Панчева.

Резултатите от задължителните изпити ще бъдат обявени до 7 юни, включително.