Върховният касационен съд на Румъния оправда бившия премиер Адриан Настасе, който беше осъден по две дела за корупция, съобщава агенция Agerpress.

Настасе беше осъден през 2012 г. на две години затвор за неправомерно използване на средства от частни компании в предизборната кампания през 2004 г. и на четири години затвор за подкуп и изнудване през 2014 г. Общо той бе осъден на 4,5 години лишаване от свобода и остана в затвора повече от две години. След условното му освобождаване през август 2014 г. на Настасе беше забранено да се кандидатира за политически постове.

Решението на най-висшата инстанция в Румъния може да бъде обжалвано в 10-дневен срок.

Съгласно член 169 от Наказателния кодекс на Румъния, в случай на реабилитация на осъденото лице, лишаването от права, забраните и недееспособността, произтичащи от наложеното му наказание, се отменят. Така, ако това съдебно решение остане в сила, Настасе ще може да избира и да бъде избиран, с други думи, ще може да се върне в политиката.

71-годишният социалдемократ беше министър на външните работи, председател на Камарата на депутатите, министър-председател, а през 2004 г. се кандидатира за президент на Румъния. В момента е ръководител на Европейската фондация "Николае Титулеску“.

Превод и редакция: Тереза Герова