Кралският балет преработи арабския танц от "Лешникотрошачката“ поради опасения, че алюзията му с харем може да е обидна за някои, съобщава британският вестник The Telegraph.

На 23 ноември в танц от балета по музика на Пьотр Чайковски във версията на английския хореограф Питър Райт вместо трима танцьори и една танцьорка на сцената се появи дует. Стъпките бяха изпълнени от първия солист на лондонската трупа Мелиса Хамилтън и водещия солист Лукас Брандсрод.

Кралският балет поясни, че една от най-големите балетни трупи в Обединеното кралство "редовно преглежда класическия репертоар, за да гарантира, че тези произведения остават свежи и възможно най-инклузивни за по-широка публика“. "Режисьорът на Кралския балет в Лондон, Кевин О’Хеър, се стреми да гарантира, че елементите на продукцията са в съответствие с контекста на класическия балет“, поясниха от "Ковънт Гардън“.

По-рано този месец Шотландският, а след това и Берлинският държавен балет обявиха промени в хореографията и костюмите за арабските и китайските сцени в "Лешникотрошачката“, за да премахнат "остарялото и расово художествено съдържание“ от продукцията.

Превод и редакция: Тереза Герова