Започва XIX-то издание на Националния фестивал на любителските камерни и кафе-театри, който се провежда в Свищов. За втора поредна година, заради пандемичната обстановка, проявата ще се случи изцяло онлайн, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Велико Търново. Организаторите от Първо българско народно читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови“ уточняват, че са получили видеозаписи на постановки от 22 театрални състава от София, Пазарджик, Трявна, Габрово, Горна Оряховица, Велико Търново, Тутракан, Сопот, Ботевград и други. Участие ще вземе и Младежка театрална трупа към свищовското читалище, с постановката "Анатомия на страха" от Дария Първанова.

Изпълненията ще се оценяват от жури в състав Крум Гергицов – председател и членове Розен Чапанов, и Кирил Ангелов. Резултатите трябва да са готови до 27 ноември.

По традиция ще бъдат присъдени награди за спектакъл; за женска и мъжка роля; Специалната награда на кмета на община Свищов; Специалната награда на ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“; Специалната награда на Съюза на народните читалища. Ще има и поощрителни отличия.

"Фокус“ припомня, че Националният фестивал на любителските камерни и кафе-театри – Свищов се провежда за 19-ти път под организацията на Община Свищов и Първото българско народно читалище. Партньор на фестивала е и Съюза на народните читалища. Събитието е уникално по своя характер, тъй като е едно от малкото, ако не и единственото, което предоставя сцена на специфичната камерна форма в любителското театрално изкуство.

Резултатите от оценката на журито ще бъдат обявени на сайта на Община Свищов – www.svishtov.bg и на Facebook страниците – "Култура Община Свищов“ и "Читалище Свищов“. Наградите ще бъдат изпратени на участниците.

Луиза ТРАНЧЕВА