НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Първото редовно заседание на Общински съвет – Благоевград ще се проведе на 29 ноември

Първото редовно заседание на Общински съвет – Благоевград ще се проведе на 29 ноември

28 Ноември 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Първото редовно заседание на Общински съвет – Благоевград ще се проведе на 29 ноември, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. То ще се състои от 09.30 часа в зала „22 септември“.

На него се очаква да се проведе гласуване във връзка с изборът на председател на местния парламент, тъй като на тържествената сесия, която се проведе на 11 ноември такъв не бе избран. Тогава за поста бяха номинирани Андон Тодоров и Рашко Динков.

Възможно е на заседанието утре да бъде номиниран и друг кандидат за поста на председател.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Община Банско Иван Кадев проведе среща с институциите във връзка с подготовката за зимния сезон

Кметът на Община Банско Иван Кадев проведе среща с институциите във връзка с подготовката за зимния сезон

22 Ноември 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Банско. Кметът на Община Банско Иван Кадев и неговият екип проведоха среща с институциите, които имат отношение към подготовката на общината за предстоящия зимен сезон. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско. В нея участваха представители на ЧЕЗ, ВиК, НП "Пирин", РУ на МВР и РС ПБЗН. Те докладваха проблемите от тяхната компетентност и мерките, които ще бъдат взети от съответните ведомства. Поставени бяха и въпроси, по които трябва да се работи съвместно с Общинската администрация.

От ЧЕЗ беше докладвано за очакван проблем, свързан с полагане на основен кабел, заради който е възможно да има прекъсване на електрозахранването в района между улиците "Отец Паисий", "Гоце Делчев" и "Глазне".

За осигуряване на нормалния трафик в града и безпрепятственото придвижване на пешеходците, всички туристически автобуси ще бъдат насочвани към обособения общински паркинг зад хотел "Стражите".

И през тази година полицейското присъствие по време на зимния туристически сезон ще бъде засилено, за да се гарантира реда и сигурността на гражданите и гостите на Банско. Отново полицаи от Гърция и Румъния ще работят заедно с българските си колеги и ще помагат в предотвратяването и решаването на проблеми на своите съграждани, избрали Банско за своя дестинация за отдих.

Все още е дискусионен въпросът кога е най-подходящото време за зареждането на някои от търговските обекти.
Общинската управа заяви готовността си да координира работата на институциите и да съдейства според правомощията и възможностите си при решаване на проблемите.
Кметът Иван Кадев ще организира подобни срещи регулярно всеки месец.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград допусна оглед, проверка и преброяване на бюлетините за общински съветници в секция № 17 в град Добринище

Административен съд – Благоевград допусна оглед, проверка и преброяване на бюлетините за общински съветници в секция № 17 в град Добринище

22 Ноември 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград даде ход на делото против решение №104-МИ от 28 октомври 2019 г. на Общинска избирателна комисия - Банско, в частта, в която са обявени изборните резултати по преференциалния вот на кандидатите за общински съветници. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд – Благоевград. Доводи за неправилно отчитане на изборния резултат имат петима кандидати за общински съветници, участници в изборите на община Банско, произведени на 27 октомври 2019 г.

В открито съдебно заседание съдът откри производство по оспорване истинността на съдържанието на протоколите на всичките 24 на брой СИК в община Банско и допусна оглед, проверка и преброяване на бюлетините за общински съветници в секция № 17 в град Добринище. Съдът счете за неоснователно искането на оспорващите изборния резултат за ръчно преброяване на бюлетините във всичките секции в община Банско. В останалите двадесет и три секции няма данни в протоколите да са възниквали спорове между членовете относно действителността на бюлетините, броя на отчетените гласове, както и няма протоколи, подписани с особено мнение.

В съдебна зала в следващо съдебно заседание на 29 ноември 2019 година от 11.00 часа ще бъде извършен оглед, проверка и преброяване на недействителните бюлетини за общински съветници, както и действителните бюлетини с отразен преференциален вот, подадени за кандидатските листи на ПП ГЕРБ и Местна коалиция ВМРО – КП Алтернативата на гражданите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград назначи съдебно-техническа експертиза от математик по делото за оспорения избор за общински съветници в Община Хаджидимово

Административен съд – Благоевград назначи съдебно-техническа експертиза от математик по делото за оспорения избор за общински съветници в Община Хаджидимово

21 Ноември 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград прие направената от вещо лице експертиза на отчетените като недействителни бюлетини, по които при оглед в съдебна зала беше констатирано наличие на следи от химикал. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Експертизата бе допусната в шест секции на територията на община Хаджидимово. „В отделни квадратчета и кръгчета в бюлетината за общински съветници, вещото лице е констатирало следи от движението на пишещия прибор. Мастилото е изчезнало“, се посочва в експертизата на вещото лице. На база извършената експертиза е възпроизведен вота на избирателя, отразен върху 202 бюлетини от общо отделените като „неличащи“.

Съдът счете за необходимо специалист да се произнесе по въпроса – дали констатираните от вещото лице 202 бюлетини с възпроизведен вот на избирателя, имат значение за определяне на избирателната квота за общински съветници в Хаджидимово. Съдебно-математическата експертиза трябва да установи и дали настъпват промени в поименния състав на общинския съвет, на база възпроизведения вот с преференции.

Съдът не допусна искането на оспорващите изборите за общински съветници за оглед, проверка и преброяване на недействителните бюлетини във всички останали тринадесет секции на територията на община Хаджидимово.

Следващото заседание по делото е насрочено за 26 ноември 2019 година, от 14:.0 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград потвърди решението на ОИК - Гоце Делчев за избора на общински съветници в община Гоце Делчев

Административен съд – Благоевград потвърди решението на ОИК - Гоце Делчев за избора на общински съветници в община Гоце Делчев

20 Ноември 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград отхвърли като неоснователна жалбата на Веселин Камбуров, кандидат за общински съветник от листата на коалицията „БСП за България“. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд – Благоевград. Камбуров оспорваше решението на ОИК - Гоце Делчев в частта му, с която са обявени избраните общински съветници от листата на Коалиция „БСП за България“ от произведените на 27 октомври 2015 г. избори за общински съветници в община Гоце Делчев

С решение от 19 ноември 2019 година съдът потвърждава Решение №125-МИ от 28 октомври 2019 г. на Общинска избирателна комисия - Гоце Делчев, с което са обявени избраните за общински съветници в община Гоце Делчев. В мотивите на решението се сочи, че сред протоколите на секционните комисии, по данните на които е и окончателното решение на ОИК за избраните за общински съветници, няма такива подписани с възражения и особени мнения, както и няма отразен спор относно действителността на бюлетините при преброяването и отчитането им. Предвид това и доколкото в Р България преброяването на бюлетините от гласуването се извършва единствено и само от членовете на секционните избирателни комисии (а в определените случаи от ОИК) след приключване на изборния ден и не е предвиден какъвто и да е способ на преброяване освен този, съдът остави без уважение искането на жалбоподателя за повторен оглед и преброяване на всички недействителни и всички действителни бюлетини, подадени за кандидатскта листа на Коалиция „БСП за България“ в седем избирателки секции, както и искането на оспорващия за преглед на черновите на протоколите от тези секции.

Основание за обявяване на недействителност на съответния избор са само съществените нарушения на изборния процес, при недопускане на които изборният резултат би бил различен. В настоящия случай съдът не установи такива, които да са основание избора на общински съветници от листата на Коалиция „БСП за България“ да се обяви за недействителен.
Решението може да се обжалва в 7-дневен срок от обявяването му пред Върховния административен съд на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград допусна проверка на изборните книжа и преброяване на бюлетините от избора на кмет на кметство Огняново, община Гърмен

Административен съд – Благоевград допусна проверка на изборните книжа и преброяване на бюлетините от избора на кмет на кметство Огняново, община Гърмен

19 Ноември 2019 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград даде ход на делото, образувано по жалба на Иван Ижбехов, кандидат за кмет на село Огняново срещу №176 от 4 ноември 2019 г. на Общинска избирателна комисия (ОИК) - Гърмен, с което е обявен за избран за кмет на кметство село Огняново на втори тур Димитрия Гюрова. Това съобщиха от пресцентъра на съда.
След като изслуша страните по делото, съдът откри производство по оспорване истинността на протоколите на Секционна избирателна комисия №15 в село Огняново, както и на протокола на ОИК - Гърмен по решението за избор на кмет на кметство Огняново. Съдът допусна проверка и преброяване на действителните и недействителните бюлетини, подадени в двете секции в село Огняново. Преброяването бе допуснато след като в залата бе разпитан свидетел, който даде показания за начина, по който е извършено преброяването на бюлетините на произведените избори на 3.ноември 2019 година.
Следващото заседание по делото е насрочено за 26.11.2019 г. от 14.30 часа, за която дата съдът задължи ОИК - Гърмен да осигури чувалите с бюлетините и изборни книжа от балотажа в село Огняново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград даде ход на делото по оспорения избор на кмет на кметство Дъбница, община Гърмен

Административен съд – Благоевград даде ход на делото по оспорения избор на кмет на кметство Дъбница, община Гърмен

19 Ноември 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград даде ход на делото по оспорения избор на кмет на кметство Дъбница, община Гърмен. Делото е образувано по жалба на Мустафа Мейзин против решение №175 от 04 ноември на Общинска избирателна комисия - Гърмен, с което е обявен за избран за кмет на кметство село Дъбница на втори тур Синем Бекирова. Това съобщиха от пресцентъра на съда. След като изслуша страните по делото, съдът откри производство по оспорване истинността на протоколите на секционни избирателни комисии № 11 и № 12 в село Дъбница, както и на протокола на ОИК - Гърмен по решението за избор на кмет на кметство Дъбница. По посочените от жалбоподателя доводи за гласували на балотажа на избиратели със спорно право на гласуване за кмет на населеното място, съдът изиска избирателните списъци в двете секции и справка от Общинска администрация Гърмен за вписаните в избирателните списъци гласоподаватели по настоящ адрес. Следващото заседание по делото е насрочено за 22 ноември 2019 г., от 13.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград разпореди съдебно-математическа експертиза на данните от изборите за общински съветници в община Струмяни

Административен съд – Благоевград разпореди съдебно-математическа експертиза на данните от изборите за общински съветници в община Струмяни

19 Ноември 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Експерт - математик да сравни данните от протоколите на всички секционни избирателни комисии в община Струмяни и протокола на Общинска избирателна комисия - Струмяни, да установи дали има разминаване и, ако има, дали се отразява на крайния изборен резултат. Това поиска оспорващият изборите за общински съветници в община Струмяни Добрин Йовев с писмена молба до съда, съобщиха от пресцентъра на Административен съд – Благоевград. Съдът допусна изготвянето на съдебно-математическа експертиза, както и разпит на свидетел за следващото заседание. Делото бе отложено за 28 ноември 2019 година, от 14.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград извърши преглед на изборни книжа по дело за оспорени резултати от изборите за общински съветници в Благоевград

Административен съд – Благоевград извърши преглед на изборни книжа по дело за оспорени резултати от изборите за общински съветници в Благоевград

19 Ноември 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград извърши преглед на протоколите и черновите на протоколите на пет секционни избирателни комисии в община Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд – Благоевград. Чувалите с изборните книжа от посочените секционни избирателни комисии бяха отворени в съдебна зала в присъствието на оспорващите изборния резултат лица и техни представители и председателя на Общинска избирателна комисия – Благоевград Мартин Бусаров. Съдът остави без уважение направеното в заседанието по делото повторно искане на оспорващите изборния резултат за разпит на свидетели и повторно ръчно преброяване на бюлетините и оглед на същите.
Съдът счете за изяснено по същество делото и обяви, че ще се произнесе с решение в срок.
Решение №280-МИ от 29.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия Благоевград, с което са обявени избраните за общински съветници в община Благоевград, се оспорва с осем жалби на кандидати за общински съветници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград прие ескпертизата на неличащите се бюлетини от изборите за кмет на кметство Копривлен, община Хаджидимово

Административен съд – Благоевград прие ескпертизата на неличащите се бюлетини от изборите за кмет на кметство Копривлен, община Хаджидимово

18 Ноември 2019 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Приключи по същество делото за оспорване на избора за кмет на кметство село Копривлен, община Хаджидимово. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд - Благоевград. В открито съдебно заседание съдът прие заключението на вещо лице, обследвало 150 бюлетини, отчетени от комисията в СИК № 11 в село Копривлен като „неличащи“. Съдебно-техническата експертиза бе насрочена с определение на съда за изясняване – има ли следи от пишещо средство по бюлетините и за кой кандидат са.
Делото е по жалба на Ангел Зайков, кандидат за кмет на кметство село Копривлен, община Хаджидимово срещу решението на ОИК Хаджидимово, с което е обявен за избран на първи тур за кмет на кметство село Копривлен – Лъчезар Банев.
Съдът ще се произнесе в срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград нарочи нова дата за заседание по делото за оспорените избори за общински съветници в община Петрич

Административен съд – Благоевград нарочи нова дата за заседание по делото за оспорените избори за общински съветници в община Петрич

18 Ноември 2019 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Петрич. Административен съд – Благоевград отложи делото против избора на Общински съвет Петрич, образувано по жалби на шестима кандидати за общински съветници. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд - Благоевград. Съдът насрочи нова дата за заседание поради процесуални пречки за даване ход на делото, а именно: не е уведомена по законоустановения ред заинтересованата страна по делото Светослав Шарков. Шарков е обявен за избран за общински съветник с решение № 218-МИ на ОИК Петрич от 14.ноември след постъпила молба за отказ от Костадин Стойков, общински съветник от листата на ПП ГЕРБ.
Делото ще се разгледа в открито съдебно заседание, насрочено за 25.ноември 2019 година от 15:00 часа.
Решение № 177-МИ от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия Петрич за обявяване на избрани за общински съветници в община Петрич е оспорено в Административен съд – Благоевград с шест жалби.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проведе се първо редовно заседание на Общински съвет – Банско

Проведе се първо редовно заседание на Общински съвет – Банско

18 Ноември 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Банско. Общински съвет (ОбС) - Банско проведе първото си редовно заседание, ръководено от председателя му Димитър Русков. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В работата взеха участие 16 от общо 17 общински съветници. Само Георги Икономов не присъства при сформирането на постоянните комисии към ОбС.
Единствената дама в състава на общинските съветници – Евгения Тренчева (ГЕРБ), отсъстваше на тържествената сесия на 7 ноември, когато колегите ѝ се заклеха. Затова, днес тя положи клетва и получи удостоверението си от председателя на ОИК Банско Ивайло Арсениев.
И през мандат 2019-2023 съветниците на община Банско ще работят в 7 комисии. Всяка е съставена от по пет човека, представляващи политическите сили, спечелили мандати на Местни избори 2019.
Комисията по бюджет и финанси ще бъде оглавявана от Георги Главчев (Сдружение „Бъдеще за община Банско”). Представители на Сдружението ще ръководят още три комисии: Иван Сакарев – Комисията по социална политика, здравеопазване и сигурност на населението, Димитър Юлев – Комисията по туризъм и екология, Иван Драгосинов - Комисията за противодействие на корупцията. Председател на Комисията по ТСУ, общинска собственост, земеделие и гори ще бъде Костадин Дурчов (БСП). Съветникът от ПП Воля Александър Весков ще бъде начело на Комисията по младежки дейности и спорт. Георги Думанов от ВМРО ще председателства Комисията по местна политика в образованието и духовната сфера,
Като извънредна точка в обявения предварително дневен ред на заседанието на ОбС, съветниците приеха да разгледат докладна на кмета на община Банско Иван Кадев, свързана с управлението, стопанисването и опазването на горската територия – собственост на община Банско в размер на 1211 ха, попадаща в териториалния обхват на ТП „ДГС Добринище”. Във връзка с измененията на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и на Закона за местното самоуправление и местната администрация, които влизат в сила от 1 декември 2019 г., беше прието решение за прекратяване на договора между Община Банско и ТП”ДГС Добринище”. С друго решение, кметът на общината Иван Кадев беше упълномощен да сключи нов договор с ТП „ДГС Места”. Промените се налагат от факта, че директорът на ТП”ДГС Добринище” инж. Благой Кишев е общински съветник.
Всички решения на първата редовна сесия на Общински съвет – Банско бяха приети с пълно единодушие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград отхвърли като неоснователна жалба за оспорване на изборите за кмет на кметство Кулата, община Петрич

Административен съд – Благоевград отхвърли като неоснователна жалба за оспорване на изборите за кмет на кметство Кулата, община Петрич

15 Ноември 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград потвърди Решение №183-МИ/28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Петрич, с което е обявен за избран за кмет на кметство Кулата, община Петрич, област Благоевград, на първи тур Димитър Георгиев Дамянов, издигнат от ПП „Българска това демокрация“. Това съобщиха от пресцентъра на съда.
Делото е образувано по жалба на Стамен Панчев, кандидат за кмет на кметство Кулата, община Петрич, който оспорва избора за кмет на кметството с доводи за неправилно отчитане на бюлетините. В производството по оспорване истинността на протоколите на секционните избирателни комисии (СИК) в село Кулата и протокола на ОИК – Петрич не са установени факти и обстоятелства, които да обосноват извод за извършени съществени нарушения на избирателния процес. В настоящото производство не са ангажирани доказателства, само изложеното твърдение от кандидата Панчев, не може да се приеме за нарушение, още по-малко съществено, е посочено в мотивите на съдебното решение.
При постановяване на решението съдът взима предвид и факта, че протоколите на СИК № 47 и СИК №48, както и протокола на ОИК – Петрич, са подписани от членовете без възражения и особени мнения. В същите е отразено, че няма спорове за действителността или недействителността на гласовете и взетите решения, отразено е, че след откриването на изборния ден и при установяване на резултатите от гласуването в СИК не са постъпили жалби и възражения, като изборите са проведени при спокойна обстановка.
Решението на Административен съд – Благоевград подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград потвърди решението на ОИК – Сандански за избора на кмет на кметство Дамяница

Административен съд – Благоевград потвърди решението на ОИК – Сандански за избора на кмет на кметство Дамяница

15 Ноември 2019 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград отхвърли като неоснователни жалбите на Вангел Вълков и Христо Паралинов – кандидати за кмет на кметство Дамяница, община Сандански. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Те обжалваха решението на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Сандански, с което е обявен за кмет на кметство Дамяница Атанас Ангелов.
Административен съд – Благоевград потвърждава Решение № 205-МИ/28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Сандански, с което е обявен за избран за кмет на кметство Дамяница Атанас Ангелов.
В мотивите на решението се сочи, че изборите в Дамяница са преминали в спокойна обстановка, видно от протоколите на двете секционни избирателни комисии (СИК), като между членовете на комисиите не са възникнали спорове при отчитане на резултатите, няма подписали ги с особено мнение членове на СИК, както и няма данни за възникнали спорове по отношение действителността или недействителността на някой глас. От съда отбелязват, че в хода на производството по оспорване на истинността на протоколите на СИК № 014000042 и СИК № 014000043 в село Дамяница, както и истинността на протокола на ОИК – Сандански, не са представени каквито и да било доказателства за неправилно отчитане на действителността на подадените бюлетини за избор на кмет на кметство Дамяница. Поради това не е допуснато повторно преброяване на бюлетините. Не е констатирано и разминаване в общия брой на недействителните бюлетини, отчетен в протокола на ОИК – Сандански по оспореното решение, както сочат жалбоподателите.
Решението може да се обжалва в седемдневен срок пред Върховния административен съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Божинов положи клетва като народен представител от ПГ на „Обединени патриоти“

Стоян Божинов положи клетва като народен представител от ПГ на „Обединени патриоти“

15 Ноември 2019 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. Стоян Божинов положи клетва като народен представител от ПГ на „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той заема мястото на Атанас Стоянов в 1-ви Многомандатен избирателен район – Благоевград. Това се налага, тъй като Стоянов бе избран за кмет на Сандански на местния вот.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Оспориха пред Административен съд – Благоевград изборите за кмет на кметство Дъбница и кмет на кметство Огняново в община Гърмен

Оспориха пред Административен съд – Благоевград изборите за кмет на кметство Дъбница и кмет на кметство Огняново в община Гърмен

13 Ноември 2019 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В Административен съд – Благоевград постъпи жалба от Мустафа Мейзин против решение №175 от 04 ноември 2019г. на Общинска избирателна комисия Гърмен, с което е обявен за избран за кмет на кметство село Дъбница на втори тур Синем Бекирова, съобщиха от Административен съд – Благоевград. Жалбоподателят оспорва решението на ОИК Гърмен като незаконосъобразно. Мустафа Мейзин посочва в жалбата до Административен съд - Благоевград, че действителни бюлетини с отбелязан вот за него за записани за Синем Бекир. Жалбоподателят посочва и доводи за гласували на балотажа избиратели със спорно право на гласуване за кмет на населеното място. В Административен съд – Благоевград постъпи още една жалба срещу решение на ОИК Гърмен. Иван Ижбехов, кандидат за кмет на село Огняново оспорва решение №176 от 04.11.2019г. на Общинска избирателна комисия Гърмен, с което е обявен за избран за кмет на кметство село Огняново на втори тур Димитрия Гюрова.Жалбоподателят оспорва съдържанието и истинността на протокола на ОИК Гърмен. Посочени са доводи за неправилно броене на бюлетините в СИК №15 в село Огняново.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград даде ход на делото за оспорване на избора на кмет на община Кресна

Административен съд – Благоевград даде ход на делото за оспорване на избора на кмет на община Кресна

13 Ноември 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград даде ход на делото против Решение №85-МИ на Общинска избирателна комисия Кресна от 28 октомври 2019 г. за определяне на изборните резултати за избор на кмет на община. Делото е образувано по жалба на Милчо Караджов, кандидат за кмет на община Кресна, издигнат от ПП ГЕРБ, съобщиха от Административен съд – Благоевград.Според жалбоподателя са допуснати съществени нарушения на избирателния процес в изборния ден, както и при подготовката на изборите, които водят до промяна на изборния резултат. Посочват се доводи за влиянието в обявените изборни резултати на гласовете на лица със спорно право на гласуване по настоящ адрес. По искане на жалбоподателя, съдът допусна разпит и разпита двама свидетели.Оспорващият изборите за кмет на община изиска чрез съда и справка от Областна администрация Благоевград за извършена проверка на правоимащите да гласуват по настоящ адрес, както и справка от Районна прокуратура – Сандански за образувано досъдебно производство или налична преписка по проверката, извършена от Областна администрация – Благоевград. Следващото заседание по делото е насрочено за 21 ноември 2019 г. от 14.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград разпореди съдебно-техническа експертиза на бюлетини от избора за общински съветници в община Хаджидимово

Административен съд – Благоевград разпореди съдебно-техническа експертиза на бюлетини от избора за общински съветници в община Хаджидимово

13 Ноември 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград извърши оглед, проверка и преброяване на недействителните бюлетини от шест секции на територията на община Хаджидимово. В открито заседание, в присъствието на оспорващите изборните резултати и председателя на ОИК Хаджидимово, съдът отвори чувалите с изборни книжа от СИК № 4, СИК № 8, СИК № 11; СИК № 13, СИК № 14 и СИК № 15 и прегледа недействителните бюлетини от избора за общински съветници,съобщиха от Административен съд – Благоевград. Съдът разпореди изготвяне на съдебно-техническа експертиза на отчетените като недействителни или неличащи бюлетини.Следващото заседание по делото е насрочено за 18 ноември 2019 г. от 14.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград отложи делото по оспорване избора на Общински съвет - Петрич

Административен съд – Благоевград отложи делото по оспорване избора на Общински съвет - Петрич

13 Ноември 2019 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград отложи делото против избора на Общински съвет - Петрич, образувано по жалби на шестима кандидати за общински съветници. В открито заседание съдът докладва решение № 216-МИ на ОИК - Петрич от 12 ноември 2019 г., с което решение заличава за избран общински съветник Стоян Божинов, анулира издаденото удостоверение за избран за общински съветник на Божинов и обявява за избран за общински съветник Георги Стоилков. По силата на решението на ОИК - Петрич, съдът заличи като заинтересована страна по делото Стоян Божинов и конституира като такъв Георги Стоилков. В качеството си на страна по делото, Стоилков трябва да бъде призован и запознат с преписката по делото по законоустановения ред.
Делото ще се гледа в открито съдебно заседание, насрочено за 18.ноември 2019 година от 15.00 часа. На първото заседание в съдебна зала се явиха всички жалбоподатели, както и трима от новоизбраните за общински съветници по силата на оспореното решение на ОИК, като заинтересовани страни.
Жалби против решение № 177-МИ от 28 октомври 2019 г. на Общинска избирателна комисия - Петрич за обявяване на избрани за общински съветници в община Петрич в Административен съд – Благоевград постъпиха от Туфчо Сандъкчиев, кандидат за общински съветник от ПП ССД, Борис Лазаров – кандидат за общински съветник от ПП ВМРО, Васил Божанин – кандидат за общински съветник от ПП СДС, Георги Ичконов, кандидат за общински съветник от ПП Българска нова демокрация, Янко Стоянов – кандидат за общински съветник от ПП ГЕБР и Любомир Георгиев, кандидат за общински съветник от Местна Коалиция „БСП за България /Възраждане/“ оспориха. Доводите на жалбоподателите са за некоректно отчитане на действителни като недействителни бюлетини и оспорват истинността на протоколите на всичките 96 на брой секционни избирателни комисии на територията на община Петрич.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград откри производство по оспорване изборите за общински съветници в община Струмяни

Административен съд – Благоевград откри производство по оспорване изборите за общински съветници в община Струмяни

13 Ноември 2019 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград даде ход на дело, образувано против решение № 113-МИ на Общинска избирателна комисия – Струмяни от 28 октомври 2019 г., с което са обявени избраните за общински съветници в община Струмяни от произведените на 27 октомври местни избори. Това съобщиха от пресцентъра на Съда. След като изслуша страните по делото съдът откри производство по оспорване истинността на протоколите на всички секционни комисии на територията на общината и протокола на ОИК - Струмяни. Съдът намери за неоснователно искането на жалбоподателя за ръчно броене на бюлетините във всичките 17 секционни избирателни комисии, тъй като никъде в протоколите няма данни за спор между членовете на секционните комисии относно действителността на бюлетините и отчетените данни, няма и протоколи, подписани с особено мнение. Съдът допусна искането на жалбоподателя за представяне на гласни доказателства. Разпит на свидетели ще бъде направен в следващо заседание по делото, насрочено за 19 ноември 2019 година от 9.30 часа.
Делото по оспорване резултата от изборите за общински съветници в община Струмяни е образувано по жалба на Добрин Йовев, кандидат за общински съветник от Местна коалиция „Обединена социалдемокрация“. Доводите в жалбата срещу решението на ОИК - Струмяни в съдебна зала се оспориха от двама от избраните за общински съветници в община Струмяни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прекрати правомощията на депутата от „Обединени патриоти“ Атанас Стоянов

Парламентът прекрати правомощията на депутата от „Обединени патриоти“ Атанас Стоянов

13 Ноември 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прекрати правомощията на депутата от „Обединени патриоти“ Атанас Стоянов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "За" оставката на Атанас Стоянов гласуваха 187 народни представители, "против" -3 и "въздържали се" -2, с което той бе избран. Стоянов е подал входирал заявлението си за прекратяване на правомощията си на 12 ноември 2019 г. Стоянов бе част от листата на ПП ГЕРБ в 1-ви Многомандатен избирателен район - Благоевград на парламентарните избори през 2017 г. Прекратяването на пълномощията му се налага, тъй като на местния вот бе избран за кмет на Сандански.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград допусна оглед и проверка на изборните книжа от шест секционни избирателни комисии в Ообщина Хаджидимово

Административен съд – Благоевград допусна оглед и проверка на изборните книжа от шест секционни избирателни комисии в Ообщина Хаджидимово

12 Ноември 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград даде ход на делото, образувано срещу решение №101-МИ от 28.10.2019 на Общинска избирателна комисия Хаджидимово за обявяване на избраните за общински съветници в община Хаджидимово. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд - Благоевград.
Делото е по жалба на Кръстьо Типов, Андон Попов и Кръстю Веселинков - кандидати за общински съветници от листата на местна коалиция „ДПС(НДСВ)“; на Стоян Щерев, кандидат за общински съветник от листата на ПП „ГЕРБ“; на Мариана Картулева и Тодор Атанасчиков –кандидати за общински съветници от листата на „БСП за България; на Иван Куртов и Илиян Шушутев – кандидати за общински съветници от листата на ПП „СДС“; на Алмаз Таиров - кандидат за общински съветник от листата на „БСП за България“; на Иван Сабахлъков, кандидат за общински съветник от листата на Политическа партия „Възраждане“. Жалбоподателите оспорват правилността на отчитането на бюлетините за общински съветници и твърдят, че има обстоятелства, които правят решението на ОИК незаконосъобразно, защото не отчита действителния резултат от изборите за общински съветници.
В проведеното днес съдебно заседание съдът допусна оглед, проверка и преброяване на недействитените бюлетини в СИК № 4, СИК № 8, СИК № 11; СИК № 13, СИК № 14 и СИК № 15. Съдът остави без уважение искането на оспорващите лица за допускане на оглед, проверка и преброяване на недействитените бюлетини в останалите 13 на брой избирателни секции в община Хаджидимово.
Делото се отложи за 13.11.2019 г от 10.00 часа, като съдът задължи ОИК- Хаджидимово да представи в съдебното заседание изборните книжа и материали на СИК № 4, СИК № 8, СИК № 11; СИК № 13, СИК № 14 и СИК № 15, по които ще се извърши оглед, проверка и преброяване на недействителните бюлетини.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград откри производство по оспорване избора на кмет на кметство Дамяница, община Сандански

Административен съд – Благоевград откри производство по оспорване избора на кмет на кметство Дамяница, община Сандански

12 Ноември 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград даде ход на делото против решение №205-МИ от 28.10.2019г. на Общинска избирателна комисия Сандански, с което е обявен за избран за кмет на кметство село Дамяница Атанас Ангелов. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд - Благоевград. Делото бе образувано по жалби на двама кандидати за кмет на кметство село Дамяница, община Сандански – Вангел Вълков и Христо Паралинов.
След като изслуша страните по делото, съдът откри производство по оспорване истинността на протоколите на СИК № 014000042 и СИК № 014000043 в село Дамяница, както и истинността на протокола на ОИК - Сандански за обявяване на избрания за кмет на кметство село Дамяница, община Сандански, на произведените на 27 октомври 2019 г. местни избори.
Оспорващите изборния резултат посочиха като доводи разминаването в сбора на недействителните бюлетини от протоколите на секционни комисии № 014000042 и № 014000043 и отразения брой недействителни бюлетини в протокола на ОИК - Сандански в решението за избор на кмет на кметство Дамяница. Съдът не уважи искането на двамата жалбоподатели за ръчно преброяване на недействителните и действителни бюлетини от двете секции, тъй като между членовете на комисиите не са възникнали спорове по отношение броя, действителността на бюлетините и законността на отчитането им, като протоколите са подписани от всички членове на комисиите без особено мнение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград разпореди съдебно-техническа експертиза на бюлетини от избора за кмет на кметство село Копривлен, община Хаджидимово

Административен съд – Благоевград разпореди съдебно-техническа експертиза на бюлетини от избора за кмет на кметство село Копривлен, община Хаджидимово

12 Ноември 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград даде ход на делото, образувано по жалба на Ангел Зайков, кандидат за кмет на кметство село Копривлен, община Хаджидимово, срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК), с което е обявен за избран на първи тур за кмет на кметство селото – Лъчезар Банев. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Жалбоподателят оспорва действителността на отчетените от секционните избирателни комисии (СИК) бюлетини.
След като изслуша страните по делото, съдът откри производство по оспорване истинността на протоколите на СИК №11 и СИК №12 в село Копривлен, както и на протокола на ОИК – Хаджидимово по решението за избор на кмет на кметство Копривлен. Съдът допусна оглед, проверка и преброяване на недействителните бюлетини, подадените в секция №11, в която протоколът е подписан с особено мнение от всичките членове на комисията.
В съдебна зала беше отворен чувалът с изборни книжа от СИК №11 и бяха прегледани 150 бюлетини, отчетени от комисията като „неличащи“. Съдът разпореди изготвяне на съдебно-техническа експертиза на тези бюлетини.
Следващото заседание по делото е насрочено за 18 ноември 2019 г., от 14.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград откри производство по оспорване истинността на протоколите на четири секционни комисии в община Сандански

Административен съд – Благоевград откри производство по оспорване истинността на протоколите на четири секционни комисии в община Сандански

11 Ноември 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административният съд даде ход на дело, образувано против решение №200-МИ от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия Сандански, с което са обявени избраните за общински съветници в община Сандански. Това съобщиха от пресцентъра на Съда. Кандидат за общински съветник оспорва решението на ОИК в частта, в която са обявени избраните за общински съветници от листата на неговата политическа сила. Според подателя на жалбата преференции, отбелязани в бюлетините за неговата кандидатура, неправилно са записани за друг кандидат. Жалбоподателят твърди, че отстраняване на грешките в протоколите ще доведат до промяна в поименния състав на новия Общински съвет.
Съдът откри производство по оспорване истинността на протоколите в посочени от жалбоподателя секционни избирателни комисии № 20, № 21, № 26 и № 31.
Следващото заседание по делото е насрочено за 22 ноември 2019 г. от 14.00 часа.
Решението на ОИК - Сандански, с което са обявени избраните за общински съветници в община Сандански, изцяло бе оспорено и от кандидат за общински съветник от друга листа. Тази жалба е оттеглена с молба до Административен съд – Благоевград от 07.11.2019 г. и производството по оспорване разпределението на мандатите в ОбС - Сандански е прекратено.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Томов, кмет на Благоевград: Днес ще проведа срещи с всички директори и началник отдели в Общината, които да ми предоставят по 10 проблема, изискващи спешно решение

Румен Томов, кмет на Благоевград: Днес ще проведа срещи с всички директори и началник отдели в Общината, които да ми предоставят по 10 проблема, изискващи спешно решение

11 Ноември 2019 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Днес ще проведа срещи с всички директори и началник отдели в Общината, които да ми предоставят по 10 проблема, чието решение трябва да започне спешно. Това каза пред журналисти кметът на Община Благоевград Румен Томов, който по-рано днес положил клетва, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Трябва да сме комуникативни и да работим бързо, за да решаваме проблемите на жителите на община Благоевград“, каза още Томов. Той отбеляза, че по време на разговорите ще се търсят и варианти за решаването на въпросните проблеми.
По отношение първото заседание на Общински съвет – Благоевград и процедурата по избор на председател на местния парламент, на която при първото гласуване такъв не бе избран, Томов заяви, че това е нормално. „Всеки има някакви интереси, всеки има някаква визия, така че е нормално да има конкуренция. Единственото, което ми е странно е, че при 41 присъстващи в залата, когато се взима решение, гласуват около 36. Това означава, че се губят 5 човека, които нямат мнение“, отбеляза Томов. Според него това е доста странно. Томов допълни, че не се притеснява от факта, че в Общинския съвет има представители на много и различни партии, дори напротив. „Нека Общинският съвет да бъде шарен, нека да има повече мнение, защото когато има повече мнения, то решенията са по-точни“, подчерта Томов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Томов положи клетва като кмет на Община Благоевград

Румен Томов положи клетва като кмет на Община Благоевград

11 Ноември 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Румен Томов положи клетва като кмет на Община Благоевград, предаде репортер на Радио "Фокус" – Пирин. Това се случи по време на първата сесия на Общински съвет - Благоевград за мандат 2019 - 2023 година. Встъпителни думи имаше областният управител Бисер Михайлов, който заяви, че заради високите очаквания на избирателите, работата на кмета и общинските съветници трябва да започне още от днес.
Той връчи на новият кмет документа, с който Общинска избирателна комисия – Благоевград го обявява за такъв, както и почетен плакет на Областна управа, на който е написана и клетвата, която бе положена.
Кметът на Благоевград Румен Томов благодари на всички, които са му гласували доверие на провелите се местни избори. „Благодаря на всички, които помогнахте за моето избиране и припознахте моята програма. Заедно ще работим, за да изградим един нов облик на Благоевград, в който жителите на общината да бъдат щастливи. Всички заедно ще работим и ще допринесем за това”, каза още Томов.
Веднага след това Иво Николов, който временно изпълняваше длъжността кмет на Благоевград, предаде символично властта на Румен Томов, като му пожела здраве и да работи в името на гражданите.
Воденето на първата сесия на Общински съвет – Благоевград бе поверено на най-възрастният общински съветник Христо Ковачки.
Дневния ред на днешното заседание включва 2 точки, а именно избор на председател на Общински съвет – Благоевград и други. За избирането на председател на местния парламент бе сформирана 7-членна комисия с председател Кирил Илиев. За самият пост са номинирани двама души: Рашко Динков и Андон Тодоров. Гласуването ще бъде тайно.
По време на сесията бе извършен и църковен ритуал от отец Шавулев и свещеници от храм „Въведение Богородично” – Благоевград. Отец Шавулев пожела на новият кмет, общинските съветници и кметовете на кметства здраве и делата им да говорят за тях.
В рамките на заседанието клетва положиха също избраните за общински съветници и кметове на кметства в община Благоевград.
В местния парламент след изборите влизат 14 партии и коалиции. Най-голям е броят на общинските съветници от ПП ГЕРБ – 6. Към момента това са Давид Петров, Кирил Илиев, Ивайло Златанов, Евгени Бибов, Йосиф Кочев и Красимир Роячки. Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО) получава 5 места, които са за Радослав Тасков, Владимир Таковски, Гергана Муртова, Славина Гелишева и Анна Мазурска, която ще бъде в Общински съвет – Благоевград, благодарение на получени преференции. БСП за България също са с 5-ма съветници, а именно Любен Милев, Гергана Янчева, Мария Стойнева, Иван Станчев и Бисер Стойчев. Последните двама ще бъдат част от местния парламент, тъй като са получили голям брой преференции. Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ ще има 4-ма съветници. Това са: Васко Миладинов, Георги Корчев, Рашко Динков и влизащата с преференции в Валя Шаркова. „Партия на Зелените“ (ВОЛЯ) вкарва в местния парламент Андон Тодоров, Соня Ставрева, Цветозар Балабанов и Лилия Мечева. ДПС пък ще има 3-ма съветници - Мехмед Вакльов, Ивайло Червилов и Исмет Узунов. ОТ МИР в следващия общински съвет влизат - Албина Анева и Валери Манов. „Демократична България – обединение“ получава две места, които ще вземат Калоян Ханджийски и Мирослав Чолев. ПП ВМРО също ще е с 2-ма свои представители - Иван Ризов и Мария Гошева. БЗНС и АБВ също са с по 2-ма съветници, както следва: Любомира Хамбарджйиска и Благовес Стоицов, както и Кирил Ваклинов и д-р Павлин Янкулски. ПП „Глас народен“ също получава 2 места - д-р Теодор Велчев и Ясен Неделчев. Само 1 място в местния парламент успя да си спечели „Обединена социалдемокрация“ в лицето на Христо Ковачки. Георги Иванов от ССД също си заслужи място в Общински съвет. На този етап така се очертава да изглежда Общински съвет – Благоевград в мандат 2019 – 2023.
В длъжност встъпиха и кметовете на кметства: село Бистрица - Георги Николов Бочуков; село Марулево - Александър Иванов Парашкански; село Изгрев - Йордан Венчов Китанов; село Покровник - Недко Симеонов Ангелов; село Падеш - Валери Стойов Качулски; село Лешко - Галина Станкева Велкова; село Бело Поле - Иван Станкев Стойчев; село Рилци - Крум Йорданов Крумов; село Дъбрава - Методи Стойчев Стоянов; село Българчево - Елена Стефанова Стойчева; село Логодаж - Пламен Стойнев Червенков; село Еленово - Борислав Паунов Стойнев и село Церово - Лефтер Маринов Едипов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител Бисер Михайлов откри тържествената сесия на Общински съвет – Благоевград, на която предстои Румен Томов да положи клетва като кмет на общината

Областният управител Бисер Михайлов откри тържествената сесия на Общински съвет – Благоевград, на която предстои Румен Томов да положи клетва като кмет на общината

11 Ноември 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Областният управител Бисер Михайлов откри тържествената сесия на Общински съвет – Благоевград, на която предстои Румен Томов да положи клетва като кмет на общината, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пирин. Събитието започна с изпълнението на Националния химн на Република България и химнът на Европа. Пред присъстващите областният управител Бисер Михайлов изрази увереност, че новоизбраният кмет, общинските съветници и кметовете на кметства няма да жалят сили и средства, за да изпълнят ангажиментите, които са поели към избирателите. „В динамиката на 21 век вярвам, че ще споделите моето мнение, очакванията на хората са големи, затова няма място и време за губене. От днес трябва да започне вашата работа за продължаване развитието на Благоевград, така че той да става все по-добър и по-красив европейски град”, каза още Михайлов. Той пожела на всички здраве и успешен мандат, в който да реализират ангажиментите, които са поели.
Веднага след това адвокат Мартин Бусаров, председател на Общинска избирателна комисия – Благоевград обяви официалните резултати от провелите се избори за кмет, кметове на кметства и общински съветници.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Томов ще встъпи в длъжност като кмет на Община Благоевград

Румен Томов ще встъпи в длъжност като кмет на Община Благоевград

11 Ноември 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Румен Томов ще встъпи в длъжност като кмет на Община Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Това ще се случи на първата сесия на Общински съвет – Благоевград, която ще се проведе от 10.00 часа в зала „22 септември“. Събитието ще започне с встъпителни думи на областният управител, след което клетвата си като кмет ще положи Румен Томов. Същото ще направят и избраните за общински съветници, както и кметовете на кметства.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Кадев, избран за кмет на Община Банско: Опитът ми показва, че са нужни не много приказки, а много работа

Иван Кадев, избран за кмет на Община Банско: Опитът ми показва, че са нужни не много приказки, а много работа

8 Ноември 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Банско. Хората в Банско не са безразлични към бъдещето си и искат активно да участват в управлението на общите дела. Това каза избраният за кмет на общината Иван Кадев при полагането на клетва, съобщиха от Община Банско. „Най-напред ми позволете да изкажа благодарност към жителите на община Банско за гласуваното доверие. В отговор на техния вот, днес ние положихме клетва и се врекохме да работим за обществения интерес и благо“, каза още Кадев. Той добави, че на местните избори в общината е регистрирана най-високата активност в цялата страна. „Това ни показа, че хората тук не са безразлични към бъдещето си, че имат нужда от промяна, че искат активно да участват в управлението на общите дела. Надеждата им за по-добро сме длъжни да оправдаем заедно всички ние - избраните за представители на народа в общината, в изпълнителната и законодателната местна власт.
Поздравявам общинските съветници. Всеки е тук по волята на стотици избиратели и аз съм убеден, че всеки приема мандата си най-вече като лична отговорност. Вярвам, че с работата си ще убедите гражданите на община Банско, че са направили правилния избор“, подчерта Кадев. Той пожела на кметовете на град Добринище и село Филипово и на бъдещите кметски наместници в селата в община Банско ползотворна работа в преките им отношения с хората и като посредници във връзката им с общинската власт. „Приемам с огромно уважение и с чувство за дълг волята на съгражданите ни. Искам да ги уверя, че ще дам най-доброто от себе си и ще направя всичко възможно, за да постигнем основната цел на всяко демократично управление – подобряване качеството на живот на хората. Ще се стремя с действията си да отговоря на справедливите очаквания на гражданите, да зачитам техните права и обществения интерес. Обещах и неотклонно ще следвам дадената дума да бъда кмет на всички жители на община Банско“, допълни Кадев. По думите му опитът, който има му показва, че са нужни не много приказки, а много работа. „Заедно с екипът ми ще се заемем с нея незабавно. Наред с нетърпящите отлагане действия в навечерието на зимата и подготовката за активния туристически сезон, пред нас стоят редица задачи, с изпълнението на които се ангажирахме - да преосмислим политиките в инвестиционната, социалната, културната, спортната и други сфери; да начертаем плановете за развитие на община Банско за следващите няколко години и в по-далечна перспектива. Това са предизвикателства, с които ние заедно можем и ще се справим в името на благоденствието, развитието и успеха на община Банско. Тук е нашият дом, тук е нашата България, тук е нашата Европа! На добър час и Бог да е с нас“, отбеляза Кадев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд - Благоевград допусна преглед на протоколите и черновите на протоколите на седем секционни избирателни комисии в община Гоце Делчев

Административен съд - Благоевград допусна преглед на протоколите и черновите на протоколите на седем секционни избирателни комисии в община Гоце Делчев

7 Ноември 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград даде ход на дело, образувано против решение №125-МИ от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия Гоце Делчев, с което са обявени избраните за общински съветници в община Гоце Делчев. Това съобщиха от Административен съд - Благоевград. Жалбоподателят оспорва избора на общински съветници от листата на Коалиция „БСП за България“ с довода, че бюлетини с отразен преференциален вот за него неправилно са отчетени от ОИК като недействителни, което променя поименния състав на новия Общински съвет.
Жалбоподателят оспори истинността на протоколите в седем секционни комисии на територията на община Гоце Делчев и поиска от съда проверка на съдържанието на протоколите и съответствието със съдържанието в черновите на същите протоколи.
Ответникът, Общинска избирателна комисия Гоце Делчев оспори изцяло като неоснователна жалбата на Камбуров. Като неоснователна оспори жалбата на Веселин Камбуров и представител на заинтересованата страна, избраният за съветник от листата на Коалиция „БСП за България“ Димитър Бояджиев. Според него, броят на оспорените недействителни бюлетини не би се отразил на крайния изборен резултат.
След като изслуша страните, съдът откри производство по оспорване истинността на протоколите на посочените от жалбоподателя 7 секционни избирателни комисии, както и истинността на протокола на ОИК Гоце Делчев. С определение съдът допусна и преглед на черновите на протоколите от СИК № 17, СИК № 18, СИК № 19, СИК № 32, СИК № 33, СИК № 34, СИК № 35 и задължи Общинска избирателна комисия Гоце Делчев да осигури изборните книжа от посочените седем секционни избирателни комисии. Съдът остави без уважение искането за разпит свидетел, член на секционна комисия, с мотива, че протоколът на СИК е официален документ и е недопустимо да се опровергава с гласни доказателства. Съдът взе предвид и факта, че в протокола на СИК няма отразени спорове на членовете, както и че няма подписали го с особено мнение. По направеното искане за повторно преброяване на недействителните и действителни бюлетини, подадени за Коалиция „БСП за България“, съдът ще се произнесе след преглед на черновите и протоколите на секционните комисии.
Следващото заседание по делото е насрочено за 14.11.2019 г. от 13.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият кмет на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов се отказва от мястото си на общински съветник, негово място ще заеме Давид Петров

Бившият кмет на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов се отказва от мястото си на общински съветник, негово място ще заеме Давид Петров

7 Ноември 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Бившият кмет на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов се отказва от мястото си на общински съветник, негово място ще заеме Давид Петров. Това става ясно от публикуването решение на страницата на Общинска избирателна комисия – Благоевград за oбявяване на избран за общински съветник от листата на ПП ГЕРБ. В комисията е постъпила молба от Атанас Станкев Камбитов, обявен за избран за общински съветник от листата на ПП ГЕРБ в общински съвет на община Благоевград, след произведените на 27 октомври 2019 г. избори, с която молба същият се обръща към ОИК с искането да бъде заличен от списъка с обявените за избрани за общински съветници в община Благоевград съгласно Решение 280-МИ от 29.10.2019г. на ОИК Благоевград. Молбата е заведена с вх.№ 497 / 06.11.2019г. във входящия регистър на ОИК. След като разгледа молбата, подадена от обявения за избран за общински съветник, и след като е направила справка чрез Информационно обслужване АД, относно подреждането на кандидатите от ПП ГЕРБ в листа А и листа Б на партията, ОИК е установила кой е следващият в листата на ПП ГЕРБ, който следва да бъде обявен за избран за общински съветник от листа Б, поради което на основание чл.87,ал.1,т.1 във връзка с чл. 453 и чл. 454 от Изборния кодекс, при спазване на законоустановения кворум Общинската избирателна комисия Благоевград е решила да заличи Атанас Станкев Камбитов от списъка с обявените за избрани за общински съветници от листата на ПП ГЕРБ, с Решение N:280-МИ от 29.10.2019г. на ОИК Благоевград. Неговото място в местния парламент ще заеме Давид Стоименов Петров, кандидатската листа на ПП ГЕРБ. Настоящото решение подлежи на обжалване пред Административен съд- Благоевград на основание чл.459, ал.1 от Изборния кодекс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новоизбраният кмет на Банско Иван Кадев, общинските съветници и кметовете на кметства ще положат клетва

Новоизбраният кмет на Банско Иван Кадев, общинските съветници и кметовете на кметства ще положат клетва

7 Ноември 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Банско. Новоизбраният кмет на Банско Иван Кадев, общинските съветници и кметовете на кметства ще положат клетва, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Това ще се случи днес от 16.00 часа. На събитието ще присъства областният управител Бисер Михайлов.
„Фокус“ припомня:
Още на първи тур Иван Кадев спечели изборите в Община Банско. За него гласуваха 51.71% или 4 410. На 27 октомври бяха избрани и кметовете на кметства Филипово и Добринище. За кмет на село Филипово със 71.09% бе избран Фаим Мехмед Молла. Град Добринище пък ще се ръководи от Петър Малинов Галчев, подкрепен от 52.48% от населението. По отношение Общински съвет – Банско, то ПП ГЕРБ и НДСВ ще имат най-голям брой съветници. 6 от 17-те места в местния парламент получава листата на ПП ГЕРБ. През следващия мандат от партията общински съветници ще бъдат бившият кмет на Община Банско в предходните 2 мандата - Георги Икономов, Благой Кишев, Евгения Тренчева, Кадри Туталъ, Костадин Загорчин и Марио Шопов. НДСВ пък получават 5 места - Димитър Русков, Димитър Юлев, Георги Главчев, Иван Драгосинов и Иван Сакарев. Три от регистрираните листи получават по 2 места в местния парламент. Така от Воля общински съветници ще бъдат: Александър Весков и Спас Валеюв. БСП за България ще бъде представлявана от Благой Милев и Костадин Дурчов, а Местна коалиция ВМРО- КП Алтернарнативата на гражданите от Георги Думанов и Любомир Мутафчиев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С нова жалба оспорват решението на ОИК – Благоевград с резултата от изборите за общински съветници

С нова жалба оспорват решението на ОИК – Благоевград с резултата от изборите за общински съветници

7 Ноември 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Двама кандидати за общински съветници оспориха пред Административен със – Благоевград решение №280-МИ от 29.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия - Благоевград, с което е обявен резултатът за избраните за общински съветници в община Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд – Благоевград.
Грешки в секционните комисии при определяне действителността на вота, масово извършване на поправки в протоколите, които не са подписани от всички членове на СИК, неправилно преброяване на преференциите за отделните кандидати в листите са част от мотивите за оспорване на решението, посочени в жалбата. Както и че са налице технически грешки в пресмятането на резултатите, допуснати от ОИК - Благоевград и е нарушен процесът на опаковане и запечатване на изборните книжа. В жалбата са посочени и доводи за несъответствие в данните за получени и използвани бюлетини.
Решението на ОИК - Благоевград, с което е обявен резултатът за избраните за общински съветници в община Благоевград, е оспорено в Административен съд – Благоевград и с други 7 жалби.
В жалбата се посочват доводи за изключително сериозни нарушения на избирателния процес, поради което жалбоподателите имат особено искане за спиране изпълнението на решението на ОИК - Благоевград за определяне изборните резултати за общински съветници, както и спиране изпълнението на заповед от 01.11.2019 г. на областния управител на област Благоевград в частта за полагане на клетва от обявените от ОИК общински съветници до приключване на делото с влязло в сила решение. В доводите си за направеното особено искане жалбоподателите сочат и значимия обществен интерес. Съдът остави без уважение искането по жалбата в тази ѝ част, като прецени че няма основания, съобразно посочените законови критерии, за спиране изпълнението на атакуваното решение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидат за общински съветник в община Сандански оспори в Административен съд – Благоевград преференциите при избора nа общински съветници

Кандидат за общински съветник в община Сандански оспори в Административен съд – Благоевград преференциите при избора nа общински съветници

7 Ноември 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С още една жалба частично е оспорено решение №200-МИ на ОИК - Сандански от 28 октомври 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд – Благоевград. С жалба пред Административен съд – Благоевград кандидат за общински съветник оспорва решението в частта, в която е обявен за избран за общински съветник конкретен кандидат. Жалбоподателят оспорва преференциалното гласуване, според което е определен и поименния състав на новия Общински съвет.
В Административен съд – Благоевград вече има образувано дело против решение №200-МИ от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Сандански по жалба от кандидат за общински съветник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова жалба е постъпила в Административен съд – Благоевград против решението на ОИК - Хаджидимово за избор на Общински съвет

Нова жалба е постъпила в Административен съд – Благоевград против решението на ОИК - Хаджидимово за избор на Общински съвет

7 Ноември 2019 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В Административен съд – Благоевград постъпи жалба от политическа партия, издигнала кандидатска листа за общински съветници. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд – Благоевград. Жалбата е против решение №101-МИ от 28.10.2019 на ОИК - Хаджидимово. Посочени са доводи за подписани протоколи с особено мнение, подари което се оспорва действителността на обявените за недействителни бюлетини. Иска се проверка на протоколите на повече от половината СИК на територията на общината.
Против решение №101-МИ от 28.10.2019 на ОИК - Хаджидимово в Административен съд – Благоевград е образувано административно дело по жалба на осем кандидати за общински съветници от четири партии и коалиции, участници в изборите в община Хаджидимово.
Срещу същото решение на ОИК – Хаджидимово има подадена жалба и от друг кандидат за общински съветник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидати за общински съветници оспорват пред Административен съд – Благоевград резултатите от изборите за общински съвет в Банско

Кандидати за общински съветници оспорват пред Административен съд – Благоевград резултатите от изборите за общински съвет в Банско

6 Ноември 2019 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В Административен съд – Благоевград е постъпила жалба против решение №104-МИ от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия Банско, в частта, в която са обявени изборните резултати по преференциалния вот на кандидатите за общински съветници. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд – Благоевград. Жалбата е подписана от 7 кандидати за общински съветници, участници в изборите на община Банско, проведени на 27 октомври 2019 г.
Жалбоподателите твърдят, че изборният резултат не е отчетен правилно. Посочени да доводи за несъответствие в данните от протоколите на секционни комисии и официалните данни, отразени в базата данни в сайта на Централната избирателна комисия, както и разминаване в данните за отразени преференции за кандидати в листите на партии и коалиции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Административен съд – Благоевград е постъпила жалба от кандидат за кмет на Кресна срещу изборните резултати

В Административен съд – Благоевград е постъпила жалба от кандидат за кмет на Кресна срещу изборните резултати

6 Ноември 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В Административен съд – Благоевград е постъпила жалба от Милчо Караджов, кандидат за кмет на Община Кресна, издигнат от ПП ГЕРБ. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд – Благоевград. Жалбоподателят оспорва решение №85-МИ на Общинска избирателна комисия Кресна от 28 октомври 2019 г. за определяне на изборните резултати за избор на кмет на Общината.
Според жалбоподателя са допуснати съществени нарушения на избирателния процес в изборния ден, както и при подготовката на изборите, които водят до промяна на изборния резултат. Посочват се доводи за влиянието в обявените изборни резултати на гласовете на лица със спорно право на гласуване по настоящ адрес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидат за общински съветник в Разлог иска преброяване на преференциите в съдебна зала

Кандидат за общински съветник в Разлог иска преброяване на преференциите в съдебна зала

6 Ноември 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В Административен съд – Благоевград е оспорен резултатът от произведените избори за общински съветници в община Разлог. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Образувано е дело по жалба на Марин Христов – кандидат за общински съветник от листата на ДПС, против решение №118 от 29 октомври 2019 г. на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Разлог за избора на общински съветници.
Жалбоподателят оспорва решението на ОИК, в частта за разпределението на мандатите между партиите и коалициите, според броя преференции за отделните кандидати, и имената на избраните за общински съветници.
В жалбата са посочени доводи за грешки и нарушения при преброяване и отчитане на преференциите и валидността на вота в три секционни комисии в село Баня, което е довело до промяна в изборния резултат за партия ДПС, относно разпределението на мандатите. Жалбоподателят иска ново преброяване на всички бюлетини в посочените секционни избирателни комисии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административен съд – Благоевград прекрати делото за разпределение на мандатите в Общински съвет - Сандански

Административен съд – Благоевград прекрати делото за разпределение на мандатите в Общински съвет - Сандански

5 Ноември 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Сандански. Административен съд – Благоевград прекрати делото за разпределение на мандатите в Общински съвет - Сандански. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд - Благоевград. Административният съд остави без разглеждане жалбата на Коалиция „БСП за България“ против решение на Общинска избирателна комисия - Сандански, с което е обявен резултатът от гласуването при произведените на 27 октомври 2019 г. избори за общински съветници в Община Сандански.
За да постанови този резултат, съдът приема, че подписалият жалбата не е упълномощен да представлява Коалиция „БСП за България“ пред съда, съответно да подаде жалба против решението на ОИК Сандански.
Административно дело № 1129 бе образувано по жалба на Коалиция „БСП за България“ против решение №200-МИ от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия - Сандански, с което са обявени резултатите от гласуването при произведени местни избори за общински съветници в Община Сандански.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С още пет жалби е оспорен изборът на Общински съвет - Петрич

С още пет жалби е оспорен изборът на Общински съвет - Петрич

5 Ноември 2019 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Петрич. С още пет жалби е оспорен изборът на Общински съвет - Петрич. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд - Благоевград. Жалба срещу решение № 177-МИ от 28.10.2019 г. на ОИК - Петрич за обявяване на избрани за общински съветници постъпи в Административен съд от кандидат за общински съветник от ПП ССД. Жалбоподателят оспорва решението с твърдение, че много от бюлетините подадени за листата на ПП ССД са обявени и отчетени като недействителни и счита обявеният краен резултат е недействителен поради неправилна преценка на действителните и недействителните бюлетини за листата. Иска проверка на изборните книжа и повторно преброяване на бюлетините от дванадесет секционни комисии.
Решението е оспорено в Административен съд – Благоевград и от кандидат за общински съветник от ПП ВМРО. В жалбата е посочено, че решението на ОИК съдържа неверни данни от протоколите на всичките 96 СИК на територията на община Петрич, с доводи за незаконосъобразна преценка на действителните и недействителните бюлетини за всяка една от кандидатските листи.
Жалба против решение № 177-МИ на ОИК - Петрич депозира и ПП НФСБ. В жалбата се посочва, че изборният резултат не е последица от действително подадените гласове се настоява за обявяване на изборния резултат за недействителен поради множество нарушения или отчитайки допуснатите грешки в пресмятането и броенето на действителните гласове за листата на ПП НФСБ.
Кандидат за общински съветник от ПП СДС оспорва решението с довода, че резултатите, отразени в протоколите на секционните комисии не отговарят на действително получените гласове за ПП СДС. Жалбоподателят оспорва и съдържанието на протоколите на конкретни секционни комисии.
Жалба е депозирана и от кандидат за общински съветник от ПП Българска нова демокрация. Той оспорва изборния резултат и разпределението на мандатите по лица от листата на ПП Българска нова демокрация. Жалбоподателят твърди, че атакуваното решение не отразява действителния вот на избирателя в частта му по отношение на разпределение на мандатите по партии и коалиции, в частност този на ПП Българска нова демокрация, както и лична преференция на жалбоподателя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нови шест жалби са постъпили в Административен съд – Благоевград срещу решението на ОИК с резултата от изборите за общински съветници

Нови шест жалби са постъпили в Административен съд – Благоевград срещу решението на ОИК с резултата от изборите за общински съветници

5 Ноември 2019 | 21:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кандидат за общински съветник от ГЕРБ оспори пред Административен съд – Благоевград решение № 280-МИ на ОИК Благоевград от 29 октомври 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд - Благоевград. Жалбоподателят оспорва истинността на фактите и обстоятелствата, отразени във всички протоколи на СИК, както и този на ОИК и иска ново преброяване на бюлетините. Жалбата е с особено искане за спиране на изпълнението на решението.
И двама кандидати за общински съветници от БЗНС оспорват решение №280-МИ от 29 октомври 2019 г. на ОИК - Благоевград. Жалбоподателите оспорват решението в частта, в която са обявени за избрани от квотата на БЗНС общински съветници. Посочени са доводи, че решението е недействително поради незаконен състав на всички секционни избирателни комисии на територията на община Благоевград, допуснати съществени нарушения на изборния процес при отчитане на изборните резултати, оспорват и правилното отразяване в изборните протоколи на преференциалния вот.
Решението е оспорено в Административен съд – Благоевград и от кандидат за общински съветник от ПП АБВ. Жалбоподателят посочва, че не е отчетен правилно и надлежно изборът на гласувалите за неговата политическа сила, както и личните му преференции в бюлетините в 11 секционни избирателни комисии.
Жалба срещу решение №280-МИ от 29.10.2019 г. на ОИК - Благоевград е подадена и от друг кандидат за общински съветник от ДПС. Жалбоподателят оспорва решението в частта му, в която са обявени имената на избраните за общински съветници от неговата политическа партия поради множество нарушения и грешки при отчитането на валидността на вота и на преференциите в бюлетините. Жалбоподателят иска повторно преброяване на бюлетините и преференциите в листата на партията в седем СИК.
Жалба срещу изборните резултати в община Благоевград депозира в Административен съд – Благоевград и кандидат за кмет от НФСБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Общините Благоевград, Сандански и Гърмен са с нови кметове след втория тур на изборите (ОБЗОР)

Местни избори 2019: Общините Благоевград, Сандански и Гърмен са с нови кметове след втория тур на изборите (ОБЗОР)

4 Ноември 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В седем от четиринадесетте общини на територията на Област Благоевград се проведе втори тур на местните избори. В три от тях, а именно Благоевград, Сандански и Гърмен бяха избирани нови управници на общинските центрове, различни от досегашните. Избори в тях имаше и за ръководители на някои от селата. В останалите четири общини – Разлог, Петрич, Сатовча и Гоце Делчев балотаж се проведе за кметове на кметства.
При 100 % обработени протоколи от общинските избирателни комисии картината за региона вече е ясна.
Независимият кандидат Румен Томов печели изборите за кмет на община Благоевград с 56.61 %, а д-р Атанас Камбитов, кандидат на ПП ГЕРБ, който бе кмет през последните 8 години е получил подкрепа на 40.98%.
В село Церово Лефтер Едипов ще бъде кмет, тъй като е получил подкрепата на 50.78%. Втори остава Иван Саков с 46.98%.
Феим Ахмед Иса от Движението за права и свободи – ДПС пък е новият кмет на Община Гърмен. За него гласът си са дали 61.66%. Минка Капитанова от ПП Български демократичен център – БДЦ, която до сега бе кмет, остава на второ място в кметската надпревара с 37.20%.
В община Гърмен се проведоха и избори за кметове на 5 от селата. След обработване на данните стана ясно, че Горно Дряново ще бъде управлявано от Ибрахим Ахмедов Пингов – коалиция „Ние, Гражданите“, подкрепен от 55.73%. За другият кандидат Мехмедали Ибрахимов Хаджиев от Местна коалиция ГЕРБ(Български земеделски народен съюз) гласувалите са 43.55%. През следващите 4 години село Дебрен ще се управлява от Тюркиян Шукриева Ходжова от БСП за България с 55.55%. Идриз Нерзатов Топчиев от Местна коалиция ГЕРБ(Български земеделски народен съюз), който също се бореше за кметското място получава 44.39% подкрепа. Синем Мустафова Бекирова от Местна коалиция ГЕРБ(Български земеделски народен съюз) е избрана за кмет на село Дъбница с 50.94%. Опонентът ѝ Мустафа Мустафа Мейзин от Движението за права и свободи – ДПС пък е получил 48.12% от гласовете. Село Огняново също си има нов кмет, а именно Димитрия Калоянова Гюрова, Политическа партия Съюз на демократичните сили, подкрепена от 50.25%, а независимият кандидат Иван Валериев Ижбехов е спечелил доверието на 49.46%. С 60.72% от гласовете на избирателите Фикрет Хюсеинов Байрямов от Местна коалиция ГЕРБ(Български земеделски народен съюз) е новият кмет на село Осиково. Втори остава Милен Миленов Дедьов от Движението за права и свободи – ДПС с 39.28%.
В община Сандански също има разместване по отношение кметското място. Така досегашният кмет от ПП ГЕРБ Кирил Котев отстъпва кметското място на Атанас Стоянов от ПП ВМРО. За новият градоначалник гласовете си са дали 51.50%. Кирил Котев е получил одобрение от 47.32%.
На втори тур в община Сандански бяха избрани и кметове на селата Лебница, Джигурово, Ново Делчево, Катунци и Петрово. Така Ваня Христова Бисеринска от ПП ГЕРБ, подкрепена от 51.47%, печели изборите в село Лебница. Опонентът ѝ е получил Славчо Захов Бисерков от ПП ВМРО – Българско национално движение е спечелил доверието на 47.79%. През следващите 4 години село Джигурово ще се управлява от Александър Велинов Мицев от ПП ВМРО – Българско национално движение, получил 52.83% от гласовете. Втори остава Тодор Георгиев Тетимов от „БСП за България“ с 46.44%. Нов кмет си избраха и жителите на село Ново Делчево, като доверието им бе спечелено от Валентин Димитров Апостолов от ПП ГЕРБ с 55.48%. Атанас Живков Балкански от ПП ВМРО – Българско национално движение остава на втора позиция с 44.52%. Село Катунци ще се управлява от Красимир Кирилов Кисов от ПП ГЕРБ с 51.62%. Иван Димитров Коричков от ПП ВМРО – Българско национално движение пък е получил 46.89%. Иван Насков Атанасов от ПП ВМРО – Българско национално движение е избран за управник на село Петрово с 56.88%. Опонентът му Илияна Момчилова Балева от Местна коалиция НФСБ (Земеделски Народен Съюз, НФСБ) е била подкрепена от 42.81%.
Жителите на 8 села в община Петрич също си избраха кметове на втори тур. През следващите 4 години Николай Димитров Златков от ПП „Глас народен“ ще ръководи село Кърналово с 53.71% от гласовете. Втори остава Стоян Христов Бойчев от ПП Българска нова демокрация с 45.52%. Кмет на село Рупите пък ще бъде Георги Митков Атанасов от Политическа партия Съюз на демократичните сили, спечелил доверието на 53.68%. Опонентът му Димитър Василев Господинов от Димитър Василев Господинов е бил подкрепен от 44.82%. Вангел Милчев Маламов от ПП Нова алтернатива с 57.78% е изборът на жителите на село Михнево. Живко Иванов Ласков от ПП Българска нова демокрация остава на второ място с 41.50%. В село Струмешница Мирослав Димитров Манолчев от ПП ГЕРБ е победител с 55.51%, другият претендент Николай Томов Манолчев от ПП Съюз на свободните демократи остава втори с резултат 44.49%. Село Коларово също има нов кмет, а именно Величка Петрова Спасова от ПП Българска нова демокрация с 52.98%. След нея остава Димитър Георгиев Мицков от ПП ГЕРБ с 46.54%. Христо Костадинов Марков от Местна коалиция Никола Петков (Движение за права и свободи, Българска социалдемократическа партия) застава начело на село Ключ, след като получи подкрепата на 56.54% от гласоподаватели. Другият претендент за кметското място - Македонка Георгиева Иванова от ПП ВМРО – Българско национално движение пък е подкрепена от 42.12%. Валентин Серафимов Заеков от ПП ГЕРБ с 50.88% е новият кмет на село Скрът, тъй като за опонентът му Калоян Илиев Карадаков от ПП Нова алтернатива са гласували по-малко хора - 48.54%. За кмет на село Габрене жителите си избраха Дафина Кирилова Пецева от Местна коалиция АБВ (БДЦ) с 58.94%. Втори остава Евтим Димитров Николов от ПП „Воля“ с 40.10%.
Ясни са и кметовете на селата Баня, Добърско и Елешница в община Разлог. През следващите 4 години село Баня ще се ръководи от Магда Иванова Първанова от ПП ГЕРБ, спечелила доверието на 51.24%. На второ място остава Мария Николова Юрганчева от БСП за България с 47.49%. Село Добърско също си има нов кмет, а именно Илиан Михаилов Джунев от ПП ГЕРБ, подкрепен от 56.87%. Опонентът му Божидарка Лазарова Будина от БСП за България е получила 41.21% от гласовете на избирателите. Сашо Йорданов Мицин от ПП ГЕРБ с 53.00% поема управлението на кметство Елешница. Опонентът му Атанас Крумов Проев от ПП БЗНС пък е подкрепен от 45.59%.
Избрани са кметове и на селата Борово и Баничан в община Гоце Делчев. Георги Иванов Найденов от ПП ГЕРБ с 52.10% печели кметското място в село Борово. Неговият опонент Йордан Георгиев Катранджиев от БСП за България е бил подкрепен от 46.77%. В село Баничан кмет през следващите 4 години ще бъде Елена Георгиева Сивриева от Местна коалиция ЗНС (СДС, ДБГ, ВМРО – БНД, ССД), подкрепена от 55.36%. Георги Кирилов Робев от ПП ГЕРБ остава втори с 43.88%.
Селата Боголин и Жижево в община Сатовча също имат избрани кметове. В село Боголин на кметския стол сяда Бисер Емилов Караилиев от ПП ГЕРБ с 50.56% от гласовете. Втори се нарежда Албен Митков Летков от Движението за права и свободи – ДПС с 49.44 на сто от гласовете. Село Жижево пък ще се ръководи от Малин Максимов Койруков от Движението за права и свободи – ДПС, за който са гласували 59.45%. Опонентът му Виктор Илиев Биджеков от ПП ГЕРБ пък е спечелил доверието на 40.55%.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Жителите на 8 села в община Петрич си избраха кметове на втори тур при 100% обработени протоколи

Местни избори 2019: Жителите на 8 села в община Петрич си избраха кметове на втори тур при 100% обработени протоколи

4 Ноември 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Петрич. Жителите на 8 села в община Петрич си избраха кметове на втори тур при 100% обработени протоколи, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. През следващите 4 години Николай Димитров Златков от ПП „Глас народен“ ще ръководи село Кърналово с 53.71% от гласовете. Втори остава Стоян Христов Бойчев от ПП Българска нова демокрация с 45.52%. Кмет на село Рупите пък ще бъде Георги Митков Атанасов от Политическа партия Съюз на демократичните сили, спечелил доверието на 53.68%. Опонентът му Димитър Василев Господинов от Димитър Василев Господинов е бил подкрепен от 44.82%. Вангел Милчев Маламов от ПП Нова алтернатива с 57.78% е изборът на жителите на село Михнево. Живко Иванов Ласков от ПП Българска нова демокрация остава на второ място с 41.50%. В село Струмешница Мирослав Димитров Манолчев от ПП ГЕРБ е победител с 55.51%, другият претендент Николай Томов Манолчев от ПП Съюз на свободните демократи остава втори с резултат 44.49%. Село Коларово също има нов кмет, а именно Величка Петрова Спасова от ПП Българска нова демокрация с 52.98%. След нея остава Димитър Георгиев Мицков от ПП ГЕРБ с 46.54%. Христо Костадинов Марков от Местна коалиция Никола Петков (Движение за права и свободи, Българска социалдемократическа партия) застава начело на село Ключ, след като получи подкрепата на 56.54% от гласоподаватели. Другият претендент за кметското място - Македонка Георгиева Иванова от ПП ВМРО – Българско национално движение пък е подкрепена от 42.12%. Валентин Серафимов Заеков от ПП ГЕРБ с 50.88% е новият кмет на село Скрът, тъй като за опонентът му Калоян Илиев Карадаков от ПП Нова алтернатива са гласували по-малко хора - 48.54%. За кмет на село Габрене жителите си избраха Дафина Кирилова Пецева от Местна коалиция АБВ (БДЦ) с 58.94%. Втори остава Евтим Димитров Николов от ПП „Воля“ с 40.10%.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Селата Боголин и Жижево в община Сатовча имат избрани кметове при 100% обработени протоколи

Местни избори 2019: Селата Боголин и Жижево в община Сатовча имат избрани кметове при 100% обработени протоколи

4 Ноември 2019 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Сатовча. Селата Боголин и Жижево в община Сатовча имат избрани кметове при 100% обработени протоколи, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. В село Боголин на кметския стол сяда Бисер Емилов Караилиев от ПП ГЕРБ с 50.56% от гласовете. Втори се нарежда Албен Митков Летков от Движението за права и свободи – ДПС с 49.44 на сто от гласовете. Село Жижево пък ще се ръководи от Малин Максимов Койруков от Движението за права и свободи – ДПС, за който са гласували 59.45%. Опонентът му Виктор Илиев Биджеков от ПП ГЕРБ пък е спечелил доверието на 40.55%.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Ясни са кметовете на селата Баня, Добърско и Елешница в община Разлог при 100% обработени протоколи

Местни избори 2019: Ясни са кметовете на селата Баня, Добърско и Елешница в община Разлог при 100% обработени протоколи

4 Ноември 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Разлог. Ясни са кметовете на селата Баня, Добърско и Елешница при 100% обработени протоколи, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. През следващите 4 години село Баня ще се ръководи от Магда Иванова Първанова от ПП ГЕРБ, спечелила доверието на 51.24%. На второ място остава Мария Николова Юрганчева от БСП за България с 47.49%. Село Добърско също си има нов кмет, а именно Илиан Михаилов Джунев от ПП ГЕРБ, подкрепен от 56.87%. Опонентът му Божидарка Лазарова Будина от БСП за България е получила 41.21% от гласовете на избирателите. Сашо Йорданов Мицин от ПП ГЕРБ с 53.00% поема управлението на кметство Елешница. Опонентът му Атанас Крумов Проев от ПП БЗНС пък е подкрепен от 45.59%.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Избрани са кметове на селата Борово и Баничан в община Гоце Делчев при обработени 100% протоколи

Местни избори 2019: Избрани са кметове на селата Борово и Баничан в община Гоце Делчев при обработени 100% протоколи

4 Ноември 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Избрани са кметове на селата Борово и Баничан в община Гоце Делчев при обработени 100% протоколи, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Георги Иванов Найденов от ПП ГЕРБ с 52.10% печели кметското място в село Борово. Неговият опонент Йордан Георгиев Катранджиев от БСП за България е бил подкрепен от 46.77%. В село Баничан кмет през следващите 4 години ще бъде Елена Георгиева Сивриева от Местна коалиция ЗНС (СДС, ДБГ, ВМРО – БНД, ССД), подкрепена от 55.36%. Георги Кирилов Робев от ПП ГЕРБ остава втори с 43.88%.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Атанас Стоянов печели изборите за кмет на Община Сандански при 100% обработени протоколи

Местни избори 2019: Атанас Стоянов печели изборите за кмет на Община Сандански при 100% обработени протоколи

4 Ноември 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Сандански. Атанас Стоянов от ПП ВМРО - Българско национално движение печели изборите за кмет на Община Сандански с 51.50% при 100% обработени протоколи, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Досегашният кмет Кирил Котев от ПП ГЕРБ остава втори с 47.32%.
На втори тур в Община Сандански бяха избрани и кметове на селата Лебница, Джигурово, Ново Делчево, Катунци и Петрово. Така Ваня Христова Бисеринска от ПП ГЕРБ, подкрепена от 51.47%, печели изборите в село Лебница. Опонентът ѝ е получил Славчо Захов Бисерков от ПП ВМРО – Българско национално движение е спечелил доверието на 47.79%. През следващите 4 години село Джигурово ще се управлява от Александър Велинов Мицев от ПП ВМРО – Българско национално движение, получил 52.83% от гласовете. Втори остава Тодор Георгиев Тетимов от „БСП за България“ с 46.44%. Нов кмет си избраха и жителите на село Ново Делчево, като доверието им бе спечелено от Валентин Димитров Апостолов от ПП ГЕРБ с 55.48%. Атанас Живков Балкански от ПП ВМРО – Българско национално движение остава на втора позиция с 44.52%. Село Катунци ще се управлява от Красимир Кирилов Кисов от ПП ГЕРБ с 51.62%. Иван Димитров Коричков от ПП ВМРО – Българско национално движение пък е получил 46.89%. Иван Насков Атанасов от ПП ВМРО – Българско национално движение е избран за управник на село Петрово с 56.88%. Опонентът му Илияна Момчилова Балева от Местна коалиция НФСБ (Земеделски Народен Съюз, НФСБ) е била подкрепена от 42.81%.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Феим Ахмед Иса печели изборите в Гърмен при 100% обработени протоколи

Местни избори 2019: Феим Ахмед Иса печели изборите в Гърмен при 100% обработени протоколи

4 Ноември 2019 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Гърмен. Феим Ахмед Иса от Движението за права и свободи – ДПС е новият кмет на Община Гърмен при 100% обработени протоколи, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. За него гласът си са дали 61.66%. Минка Капитанова от ПП Български демократичен център – БДЦ остава на второ място в кметската надпревара с 37.20%.
В община Гърмен се проведоха и избори за кметове на 5 от селата. След обработване на данните стана ясно, че Горно Дряново ще бъде управлявано от Ибрахим Ахмедов Пингов – коалиция „Ние, Гражданите“, подкрепен от 55.73%. За другият кандидат Мехмедали Ибрахимов Хаджиев от Местна коалиция ГЕРБ(Български земеделски народен съюз) гласувалите са 43.55%. През следващите 4 години село Дебрен ще се управлява от Тюркиян Шукриева Ходжова от БСП за България с 55.55%. Идриз Нерзатов Топчиев от Местна коалиция ГЕРБ(Български земеделски народен съюз), който също се бореше за кметското място получава 44.39% подкрепа. Синем Мустафова Бекирова от Местна коалиция ГЕРБ(Български земеделски народен съюз) е избрана за кмет на село Дъбница с 50.94%. Опонентът ѝ Мустафа Мустафа Мейзин от Движението за права и свободи – ДПС пък е получил 48.12% от гласовете. Село Огняново също си има нов кмет, а именно Димитрия Калоянова Гюрова, Политическа партия Съюз на демократичните сили, подкрепена от 50.25%, а независимият кандидат Иван Валериев Ижбехов е спечелил доверието на 49.46%. С 60.72% от гласовете на избирателите Фикрет Хюсеинов Байрямов от Местна коалиция ГЕРБ(Български земеделски народен съюз) е новият кмет на село Осиково. Втори остава Милен Миленов Дедьов от Движението за права и свободи – ДПС с 39.28%.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.