НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА „Нов ден“: На Балканите назрява нова криза, предупреди руският посланик в Белград

РИА „Нов ден“: На Балканите назрява нова криза, предупреди руският посланик в Белград

30 Септември 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Сараево/Москва. Лишаването на Република Сръбска от държавен статут ще доведе до нова криза на Балканите. Това предупреди руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко в интервю за телевизия Pink, предава РИА „Нов ден“.
Руският дипломат изрази сериозна загриженост относно съдържанието на Декларацията на „Партията на демократичното действие“ (ПДД), водена от лидера на мюсюлманската общност в Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович. Документът се застъпва за единството на република Босна и Херцеговина под ръководството на един президент. Сега страната е съставена от федерацията Босна и Херцеговина (мюсюлмани и хървати) и Република Сръбска, която в Тристранното председателство е представена от Милорад Додик. Декларацията всъщност предвижда Република Сръбска, където основно живеят сърбите, да бъде лишена от статут на република.
Боцан-Харченко смята, че този план ще доведе до криза и подчерта, че изразява тази загриженост от името на Русия. Според дипломата, Декларацията на ПДД нарушава Дейтънското споразумение (което сложи край на гражданската война в БиХ през 1995 г.) и също така е регресивно.
„С този план те искат да предизвикат криза, така че след това някой от международната общност да излезе с предложение, което би изглеждало повече или по-малко гъвкаво и компромисно на фона на състоянието нещата, но по същество това ще бъде същата инициатива, изложена по-рано в Декларацията на ПДД“, прогнозира посланикът на Руската федерация в Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Сенатът на САЩ предупреди за възможен военен конфликт в Босна и Херцеговина

Sarajevo Times: Сенатът на САЩ предупреди за възможен военен конфликт в Босна и Херцеговина

30 Септември 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ обсъди ситуацията в Югоизточна Европа, интересите на Вашингтон в този регион и увеличаващото се влияние на Русия и Китай, пише електронното издание Sarajevo Times.
Януш Бугайски, от Центъра за анализ на Европейската политика във Вашингтон, заяви по време на заседанието, че не предвижда нов въоръжен конфликт между Сърбия и Косово, но може да си представи война в Босна и Херцеговина.
„Не мисля, че в този момент ръководството на Република Сръбска би искала това. Но те се заиграват, играят си с идеята за отделяне, играят си с идеята за нефункционална и провалена държава. Бих казал, че Баня Лука всъщност е станала мястото с най-голямо руско влияние в региона. Вероятно по-голямо от това в Белград“, заяви експертът, като изрази убеждението си, че специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър реално ще се занимава повече с босненската криза, отколкото с диалога Белград-Прищина.
Участниците в заседанието се съгласиха, че е нужно по-голямо участие на САЩ в процесите.
„Нестабилни и конфликтни Балкани подкопават националната сигурност на САЩ и едно дипломатическо отстъпление би било голямо поражение за САЩ. Ако си спомняте, ние сме инвестирали огромен дипломатически, политически и военен капитал в региона през последните 20-30 години. За нас всяко голямо поражение и нова война, специално в Босна или между Косово и Сърбия, би било голямо бедствие. Не само Русия и Китай ще спечелят от това, те ще използват този нов моментум, за да подкопаят другите европейски страни“, обясни Бугайски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: В Босна и Херцеговина само Нова година е общ празник

Милорад Додик: В Босна и Херцеговина само Нова година е общ празник

21 Септември 2019 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Сараево. „Босна я държи само международната общност заедно. Нямаме нищо общо, няма дата, няма събитие. Ние сме два свята. Всичко, което за някои е повод за празник, за други е повод за възпоменание. Общо е само Нова година и Деня на победата! “, заяви босненския сръбски лидер Милорад Додик, цитиран от македонското издание “Слободен печат“.

Изглежда, че след повече от две десетилетия от Босна и Херцеговина (БиХ) не са доволни нито политическите представители на субектите като съставни елементи на държавата, а гражданите изглежда още по-малко, въпреки че такъв термин не е характерен за тази по същество разделена страна.
Последната декларация, приета от най-голямата босненска партия – Партията на демократичното действие (ПДД), призоваваща за създаването на република БиХ като гражданска държава, съставена от региони, вдигна напрежението до степен на "заплаха от война". А именно след войната в БиХ, според Дейтънското споразумение, тя беше конституирана като общност от образувания, а не като гражданска държава. Така стоят нещата и с конституцията.
Ето защо Милорад Додик, сръбският представител в председателството на БиХ, реагира незабавно на Декларацията, заявявайки, че отговорът на Република Сръбска може да бъде "утвърждаване на правото на самоопределение на сърбите", което конкретно означава отделяне на Република Сръбска от БиХ. Позицията на Додик е известна отдавна, но изглежда и Декларацията на ПДД не отстъпва от тенденцията за разрушаване на обща държава, за която, както казва Додик, „Босна я държи само международната общност заедно. Нямаме нищо общо, няма обща дата, няма общо събитие. Ние сме два свята. Всичко, което за някои е празник, за други е възпоменание. Обща е само Нова година и Деня на победата! “

За някои ходът на ПДД с приемането на Програмната декларация е не само антисръбски, но и антихърватски. И обратно, че Декларацията е отговор не само на тенденциите на Република Сръбска за отцепване, но и на съобщенията на Хърватския демократичен съюз в БиХ и Хърватското народно събрание за възраждане на т.нар. Република Херцег Босна.
Бакир Изетбегович, считайки, че хърватите и сърбите имат подкрепата на своите "родни държави", иска позицията му да бъде засилена от ролята на Турция като основен регионален играч. Веднъж той каза, че покойният му баща Алия преди смъртта си е поверил грижата за БиХ на действащия турски президент Реджеп Тайип Ердоган.
За Додик тази декларация на Бакир Изетбегович е просто продължение на ислямската декларация, написана от неговия баща Алия Изетбегович по това време. "Това не е само декларация на ПДД", казва Додик, а обща мюсюлманска декларация.
За повечето сръбски анализатори тя е опасна, защото съдържа всички елементи на обявяване на война.
Додик също говори за такава възможност в интервю за RTS, в което хипотетично обяснява възможния сценарий на конфликт, ако те декларират отцепване:
"Ето хипотетично да кажа, че Република Сръбска (РС)е самостоятелна... какво могат да ни направят, това например може да доведе до намеса на военните ... това не може да се случи без моето участие в решението, полицията не може да удари РС по искане на Бакир Изетбегович, когато в Дейтънското споразумение се посочва, че полиция от единия субект не може да премине в друг без съгласие ... в такава ситуация бихме заели нашите линии и това ще се придържа. Но това е екстремна ситуация. Единственият начин, по който може да се стигне до насилие, е „ако НАТО се включи, няма друг начин“.
Но САЩ веднага изразиха своето мнение по отношение на декларацията на ПДД и заплахата на Додик за отцепване: "Подобна реторика забавя напредъка на БиХ към евроатлантическа интеграция и членството на БиХ в ЕС, подкопава стабилността", посочват от посолството и подчертават, че позицията на САЩ е ясна и непроменена. „Нито Дейтън, нито Конституцията не предоставят на нито един субект правото да се отделя. Съществуването на всяко образувание зависи изцяло от съществуването на БиХ “, се казва в съобщение на американското посолство.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бакир Изетбегович: Това е най-голямата криза от Дейтън насам

Бакир Изетбегович: Това е най-голямата криза от Дейтън насам

21 Септември 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Сараево. Босна и Херцеговина е заплашена от "най-тежката следвоенна криза", заяви лидерът на управляващата във Боснеско-хърватската федерация Партия на демократичното действие (ПДД) Бакир Изетбегович коментира изявлението на сръбския член на председателството на Босна и Херцеговина (БиХ)Милорад Додик, че ще отговори с радикални мерки на декларацията на ПДД от миналата седмица, с която партията призова за създаването на единна република Босна и Херцеговина, цитира думите му македонското електронно издание “МКД“.
Додик обяви в сряда, че отговорът на Република Сръбска на декларацията на Конгреса на СДП може да бъде "потвърждаване на правото на сърбите на самоопределяне".
По-конкретно, това означава отделяне на Република Сръбска от БиХ. Той заплаши, че органите на това образувание във всеки случай ще отменят всички закони, които от 1996 г. определят политиките и правомощията на различните органи на правителството на държавно ниво, включително единната армия, Агенцията за разузнаване и сигурност, Висшият съдебен и прокурорски съвет (ВСТВ) и събирането на митническите приходи.
„Те (сърбите) искат да поставят под въпрос решенията, които са били приети в парламента на БиХ, и самото тълкуване на конституцията на БиХ. Вероятно смятат да ни вкарат в най-тежката следвоенна криза “, каза Изетбегович.
Изетбегович сега обвинява Додик за срив във връзка с това дали ще има продължаване по пътя към членството в НАТО и създаването на федерално правителство, като твърди, че той не иска да прави компромиси и да разрешава кризата.
„След поредица от срещи с Милорад Додик по тази тема, оставам с впечатлението, че целта му не е да постигне компромис и да разреши кризата. Целта му е преди всичко да задълбочи кризата, да наложи волята на своя териториален субект на държавата, да разруши конституционната система и върховенството на закона в БиХ “, каза Изетбегович.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Додик заплаши да активира правото на самоопределение на Република Сръбска заради декларация на босненски мюсюлмани

„Политика“ (Сърбия): Додик заплаши да активира правото на самоопределение на Република Сръбска заради декларация на босненски мюсюлмани

20 Септември 2019 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. След като „Партията на демократическото действие“ (ПДД) на Бакир Изетбегович прие програмна декларация, в която обявява редица неприемливи за Република Сръбска (РС) политики, като създаване на република Босна и Херцеговина (БиХ), ново регионално деление на страната, допълнителна централизация и налагане на босненската идентичност, „Съюза на независимите социалдемократи“ (СНСД) на Милорад Додик – основната партия на босненските сърби, обяви мерки, които ще бъдат предприети в отговор на програмата на най-голямата фракция на бошняците, както и на продължаващите десет месец обструкции от Сараево за формирането на съвместни национални органи, пише белградският ежедневник „Политика“.
„СНСД смята, че ако ситуацията не се развие в смисъла на зачитането на първоначалния Дейтънски мирен договор, трябва да се приложат разпоредбите на Конституцията на БиХ като Закона за гражданските права и свободи, който предвижда, че народите имат право на самоопределение“, заяви председателят на СНСД Додик след заседанието на Централния комитет на партията.
Лидерът на босненските сърби заяви, че в СНСД е формирана комисия, която да утвърди окончателната версия на заключението. По-рано партията спомена възможността за връщане към първоначалния Дейтън, тоест възобновяване на старите правомощия, в случай че ПДД продължава да възпрепятства установяването на властта, като поставя като условие продължаването на интеграцията в НАТО.
Додик изясни възможните стъпки: „СНСД предлага да се проведе заседание на парламента на РС, което трябва да утвърди предложение за разговори с Федерация БиХ (ФБиХ) относно наложени закони като отбраната, съдебната система и косвените данъци. СНСД приема дискусии по всички тези въпроси. Много закони, като например тези за Съда на БиХ, разузнавателната агенция на БиХ, СИПА, трябва да се считат за временни и не могат да бъдат приети като постоянно решение. Двата парламента - на РС и ФБиХ - трябва да формират делегации, които да обсъдят това и ако предложението бъде отхвърлено, ще поискаме всички тези закони, приети под натиск, да не се считат за валидни“, каза членът на Президиума на БиХ. Той отбеляза, че Централния комитет на СНСД отхвърля всякакви предложения за формиране на Република БиХ и извършване на териториална трансформация и че такива предложения не могат да бъдат основа за дискусии. „За нас това са неприемливи антиконституционни подходи и разпадането на Дейтънското споразумение и мира. ПДД преодоля политическата си позиция по отношение на реформите. Вярваме, че международната общност, която преди това подкрепяше всички трансформации, насърчи последното “, каза Додик. „ПДД прекали с политическата си позиция за провеждане на реформи. Вярваме, че международната общност, която по-рано подкрепи всички трансформации, е насърчила и последната“.
Във връзка с това ЦК на партията, продължи лидерът на босненските сърби, се занимава и с интервенционизма на международната общност. „Оставаме на позицията, че въвеждането на бонските правомощия противоречи на Конституцията на БиХ и не е в съответствие с международното споразумение. Ние отхвърляме всички наложени решения и търсим диалог в БиХ. На първо място, имаме предвид закони, променили системата на юрисдикция. Главният съвет смята, че няма начин да се обсъжда включването на отбраната, сигурността, съдебната система, фискалната система в Конституцията на БиХ“, обясни Додик.
Попитан каква позиция очаква от Александър Вучич, председателят на СНСД каза, че президентите на политически партии от РС ще проведат разговор със сръбския президент в събота, за да го информират за ситуацията. „Вярваме, че Сърбия, като подписница на Дейтънския мирен договор, трябва да поиска доклад от върховния представител за неговата работа и да прецени дали тази работа е била в съответствие с Дейтънския договор и Конституцията на БиХ“, заяви той. Освен това Додик е провел разговори с лидерите на опозицията в РС за евентуален съвместен отговор до Сараево. „Опитваме се да излезем с общ документ в Скупщината на РС, ще приемем всички предложения, които служат за укрепване на достойнството на РС. Когато стояхме твърдо, принудихме СВП (Службата на върховния представител) да оттегли решенията си, след което тя никога не се възстанови“, каза Додик. Той обяви, че планира да помоли подписалите 10-ти анекс от Дейтънското споразумение да се разграничат от върховния представител и да поиска от тях премахването на длъжността.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 (Босна и Херцеговина): Додик ще поиска да бъде премахнат Върховният представител в Босна и Херцеговина

N1 (Босна и Херцеговина): Додик ще поиска да бъде премахнат Върховният представител в Босна и Херцеговина

19 Септември 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Сараево. Лидерът на босненските сърби Милорад Додик обяви, че ще се срещне с лидерите на всички партии в субекта на Босна и Херцеговина, Република Сръбска, както и с президента на Сърбия Александър Вучич и ще дискутират дали да поискат премахването на институцията на Върховният представител в Сараево, съобщава босненската медия N1.
„Вярваме, че Сърбия, като подписала Дейтънското споразумение, трябва да поиска информация от Върховният представител за неговата работа и да прецени дали тя е в съответствие с Дейтънските споразумения и Конституцията на Босна и Херцеговина“, заяви Додик.
„Трябва да реагираме на това, което ще бъде решено днес, в частност ще попитаме подписалите Дейтънското споразумение да се дистанцират от Върховният представител и да поискат премахването на неговата институция“, добави Додик.
Изявлението идва след като главната партия на бошняците в страната, „Партията на Демократичното действие“, прие декларация за своите дългосрочни планове. В нея се отбелязва, че тя ще цели приемането на „босненски език“ като официален за всички граждани на Босна.
Според Додик това е директно нарушение на Дейтънските споразумения от 1995 г., които прекратиха войната в Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Посолството на САЩ изрази „загриженост“ по повод изявленията на Додик за отцепване

„Вечер“ (Македония): Посолството на САЩ изрази „загриженост“ по повод изявленията на Додик за отцепване

19 Септември 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Сараево. Посолството на САЩ в Босна и Херцеговина разпространи съобщение, в което сподели загриженост относно възгледите, изразени в декларацията на „Партията на демократичното действие“ на Бакир Изербегович за конституционните промени и създаването на Република Босна и Херцеговина, като посочват, че Дейтънското споразумение и Основният закон на страната не дават право на отделяне на отделните ентитети, съобщава електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Също така се оценява, че всяка промяна във вътрешната организация на БиХ трябва да бъде приета в съответствие с процедурите, установени в Конституцията, които изискват подкрепата на всички съставни народи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Милорад Додик не иска гражданска БиХ, заплаши с отцепване

„Фактор“ (Македония): Милорад Додик не иска гражданска БиХ, заплаши с отцепване

19 Септември 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Сараево. Председателят на политическата партия Съюз на независимите социалдемократи (СНСД) Милорад Додик обяви предприемането на нови радикални стъпки в Босна и Херцеговина, където – съгласно думите му, цари хаос и политическа криза, съобщава македонското електронно издание „Фактор“.
Стъпката на Додик е в отговор на решението на „Партията на демократичното действие“ да приеме декларация, призоваваща за създаването на Република Босна и Херцеговина като гражданска държава, съставена от региони, а не от отделни ентитети.
Декларацията на партията на Бакир Изетбегович е призив за окончателно разпадане на Босна и Херцеговина, заяви Додик, който е и един от тримата членове на Председателството на БиХ.
„Това, което правят, е пряк призив за дестабилизиране на БиХ и унищожаване на основните принципи. Всички ние в Република Сръбска отхвърляме всяка възможност БиХ да бъде държана извън рамките на двете общности и трите конституционни народа“, заяви Додик пред RTS.
Реакцията на Република Сръбска ще бъде систематична, като опозицията ще запази властта в БиХ и няма да приеме никакви разговори с бошняците, предупреди Додик.
„Партията на демократичното действие трябва да се върне към първоначалното Дейтънско споразумение. Всички неправилни решения, които отнемат правомощията на РС, трябва да бъдат анулирани. Република Сръбска ще предприеме всички мерки, за да го защити“, категоричен бе Додик.
Партията на Бакир Изетбегович миналия уикенд прие програмна декларация, която предвижда установяването на три нива на властта в БиХ, със столица Сараево, което е политически, административен, културен и икономически център на страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Партиите от Република Сръбска на среща с Вучич заради декларацията на босненските мюсюлмани за унитарна БиХ

„Вечерне новости“ (Сърбия): Партиите от Република Сръбска на среща с Вучич заради декларацията на босненските мюсюлмани за унитарна БиХ

19 Септември 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Баня Лука/Сараево. В събота от 12 часа (13 българско време) всички депутати от парламентарно представените партии в Република Сръбска (РС) ще проведат среща с президента на Сърбия Александър Вучич, за да го запознаят със ситуацията, предизвикана от новоприетата Програмна декларация на основната политическа сила на босненските мюсюлмани – „Партията на демократическото действие“ (ПДД), която, според босненските сърби, е противоконституционна и нарушава мира в Босна и Херцеговина (БиХ), пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.
Това бе обявено в сряда след заседание на Централния комитет на партията на Милорад Додик – „Съюза на независимите социалдемократи“ (СНСД). Причината за срещата в Белград е приетата от партията на Бакир Изетбегович декларация, която предвижда формиране на унитарна „република БиХ“.
„Вярваме, че Сърбия, като подписник на Дейтънския мирен договор, трябва да поиска доклад от върховния представител (на международната общност в БиХ) и да оцени дали тя е трябвало да реагира според Дейтънското споразумение и Конституцията. А ние ще искаме от подписниците на член 10 от споразумението да поискат отстраняването на върховния представител“, заяви Додик.
По неговите думи, ако ситуацията в БиХ не съответства на Дейтънското споразумение, тогава трябва да се приложи правото на самоопределение на народите, което е предвидено и в Конституцията на БиХ.
СНСД предложи да бъде насрочена извънредна сесия на скупщината на РС, за да се утвърди делегация от ентитета, предложение за разговор с Федерация БиХ (ФБиХ – хърватско-мюсюлманския ентитет) и Закон за отбраната, Висшия съдебен и прокурорски съвет и косвените данъци. Той каза още, че и други закони са „приети извън Конституцията и без съгласие от РС“.
„Смятаме, че международната общност подкрепи всички трансформации, извършени досега по искане на ПДД. Така направи и сега“, посочи Додик.
Лидерът на босненските сърби е убеден, че сред партиите в РС има консенсус по въпроса и отбеляза, че е водил разговори с опозиционните лидери. СНСД им е направил предложение:
„Нашето предложение беше да напуснат Съвета на министрите на БиХ, а ние да не влезем там, или всички заедно да влезем в институциите на БиХ. Вторият вариант е те да останат и да настояват, че има победители в изборите и да чакаме разрешение на ситуацията, но поне да осигурим съвместно изявление и документ“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Опасен удар по Дейтънския мирен договор

„Вечерне новости“ (Сърбия): Опасен удар по Дейтънския мирен договор

17 Септември 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Белград. „Програмната декларация на Партията на демократическото действие (ПДД – най-голямата мюсюлманска партия в Босна и Херцеговина (БиХ)), в която се предвижда създаването на три нива на управление в БиХ е изключително опасна и представлява явен призив за неспазване на Дейтънския мирен договор“, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от белградския ежедневник „Вечерне новости“.
„Това е поредното отваряне на Кутията на Пандора на Балканите и нещо, което не трябва да се приема леко“, подчерта министър-председателят.
В документа, приет от ПДД през почивните дни, пише, че основната дългосрочна цел на фракцията е да се приеме Конституция, според която БиХ ще бъде дефинирана като демократична, регионализирана, правова и социална държава със столица Сараево, който ще бъде политически, административен, културен и икономически център на страната.
Председателстващият Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Мирослав Лайчак заяви, че „БиХ трябва да запази принципа, че един народ не може да бъде надгласуван и изхвърлен от играта, защото това би било опасно за държавата“.
„Мина времето, когато вместо политиците в БиХ решенията вземаше международната общност. Целта не е създаването на някакъв международен протекторат, а чрез помощта БиХ да стане напълно незавивима. В тези области успехът беше постигнат, когато САЩ и ЕС намериха общ език и действаха координирано“, обясни той.
Председателят на сръбската парламентарна комисия за диаспората и сърбите в региона Миодраг Линта смята, че декларацията на ПДД е войнствена и представлява „неофициално обявяване на война на сърбите в Република Сръбска (РС)“.
Сръбският член на Президиума на БиХ Милорад Додик заяви, че от канцеларията на върховния представител на международната общност не са намерили за необходимо до се изкажат относно програмния документ на ПДД, а са го направили под натиска на медиите, въпреки че е ясно, че документите са едновременно противоконституционни и анти-Дейтънски. Той посочи, че в отговора на Валентин Инцко се вижда, че те гледат на БиХ като държава, съставена от два ентитета, но никъде не споменават друга детерминанта на същия член на Конституцията, който гласи „три конституционни народа“:
„По този начин и самият върховен представител нарушава разпоредбите на Конституцията на БиХ и се оставя встрани анти-Дейтънската резолюция на ПДД“, обясни лидерът на босненските сърби.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.