НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: В Седмицата на гората бяха засадени декоративни дървесни видове по поречието на река Банщица в града

Кюстендил: В Седмицата на гората бяха засадени декоративни дървесни видове по поречието на река Банщица в града

12 Април 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. В Седмицата на гората бяха засадени декоративни дървесни видове по поречието на река Банщица в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Над 50 фиданки – липа, махония, явор, върба и чинари, бяха засадени по поречието на реката, по протежението на улица „Дондуков” в града, с което се цели облагородяване на региона. Инициативата е съвместна с Община Кюстендил, Областна администрация, Регионална дирекция по горите, Държавно ловно стопанство „Осогово”, туристическото дружество в града и ученици. „Това е поредната инициатива по повод Седмицата на гората, ние приветстваме това, че не само в тази седмица, а и през цялото време трябва да се грижим за гората, за земеделските и горските територии. Това е една хубава инициатива”, каза Виктор Янев, областен управител на Кюстендил, който също се включи в инициативата. По думите му се прави всичко възможно за опазване на горските територии.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кметът на Банско Георги Икономов участва в засаждането на 30 дръвчета в района на жп гарата по повод Седмицата на гората

Благоевград: Кметът на Банско Георги Икономов участва в засаждането на 30 дръвчета в района на жп гарата по повод Седмицата на гората

6 Април 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Банско. Кметът на Община Банско Георги Икономов засади първа фиданка на Седмицата на гората за 2018 година, съобщиха от пресцентъра на Община Банско. От кмета и служителите в Общината бяха засадени 30 млади дръвчета от вида „Каталпа“ в района на жп гарата в Банско. Фиданките са дарение от ПЛТГ „Никола Вапцаров“ – Банско и са изключително подходящи за градски условия поради устойчивостта си, бързия си растеж и красива корона.
Освен да засадят дръвчетата, общинските служители почистиха района от отпадъци и с това дадоха пример на всички за грижа и отношение към заобикалящата ни среда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: ДЛС „Тервел” отбелязва Седмицата на гората със залесителна кампания

Добрич: ДЛС „Тервел” отбелязва Седмицата на гората със залесителна кампания

5 Април 2018 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Добрич. Със залесителна кампания Държавно ловно стопанство (ДЛС) „Тервел” отбелязва традиционната Седмица на гората. Това съобщи Мина Сарова, специалист „Връзки с обществеността“ в Североизточно държавно предприятие – Шумен, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Служители на стопанството и на община Тервел са засадили декоративни дръвчета в прилежащия парк на църквата „Св. Георги” в града. По-рано лесовъди са засадили дръвчета в двора на Дома за стари хора в с. Полковник Савово, а след великденските празници фиданки ще бъдат подарени на децата от ЦДГ „Първи юни” в град Тервел. Вчера служители на стопанството са организирали забавен излет за учениците от школите към ОДК „Малкият принц”. С участието си в лесовъдски игри децата са показали интерес и съпричастност към опазването на зеленото богатство, а инициативата в местността „Хижата” до парка в Тервел се е превърнала в истински празник сред природата. „Стараем се да предадем на децата своите знания за гората. Те са следващото поколение, на което разчитаме да я пази и обича, за да я има и занапред. Неслучайно и мотото на Седмицата на гората тази година е: „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа”, коментира директорът на ДЛС „Тервел” инж. Георги Ботев. Той информира, че до края на годината стопанството ще залеси с гледичиеви фиданки 52 дка полезащитни горски пояси в землищата на селата Кочмар и Жегларци. „През пролетта ще се извърши необходимата подготовка на почвата”, допълва инж. Ботев. По думите му на 23 дка предстои да бъдат попълнени млади култури, а на площ от общо 300 дка се предвиждат мерки за подпомагане на естественото възобновяване, което е важно за развитието на устойчивите местни видове. „За близо 700 дка гори сме планирали ръчно плевене и окопаване, така че да осигурим условия за растеж на културите в землищата на селата Безмер, Гуслар, Жегларци, Кочмар и Коларци. За над 400 дка с млади насаждения се предприема разчистване на издънките и заглушаващата храстова растителност, които пречат да достигне светлина до дървесните видове. Важна част от работата ни са и противопожарните мероприятия, във връзка с които механизирано поддържаме 5 км минерализовани ивици край селата Кочмар и Безмер. Тези ивици имат съществена роля за бързото локализиране и предотвратяване на евентуални горски пожари”, допълва още инж. Ботев.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Започна Седмицата на гората в града

Стара Загора: Започна Седмицата на гората в града

4 Април 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. С организирано от Регионалната дирекция по горите и Държавното горско стопанство в Стара Загора залесяване бе даден старт на традиционната Седмица на гората. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. В проявата, посветена на професионалния празник на работещите в системата, участваха представители на Областната и общинската администрация, на Общинския съвет, на регионални структури и др. В засаждането на 500 фиданки с атласки кедър на площ от 200 дка в парк Борова гора се включиха председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметът Йордан Николов, областният управител Гергана Микова, нейните заместници Петя Чакърова и Димитър Драчев и др. Директорът на РДГ инж. Петър Заяков проведе инструктаж за начина на засаждане на младите фиданки. „Гора се създава трудно, затова сега отново залесяваме терена , на който преди две години бяха засадени 1 200 фиданки. От тях 15 % са оцелели, а по-голямата част са извадени. Продължаваме да работим в посока парк „Аязмото“, поясни той. Инж. Заяков съобщи още, че в района са залесени 2 200 дка след пожарите преди 11 години. Регионалната дирекция на горите в Стара Загора и горските стопанства възстановяват унищожените площи, но се работи и по новите 600 дка обезлесени от пожари през последните години в района западно от парк „М. М. Кусев“. Тазгодишната Седмица на гората е под мотото „Децата и гората на България-за бъдещето на зелена Европа“. Сред проявите в Стара Загора е предвидено на 14 март т.г., от 10.00 ч. на „Гора 21-ви век“, която се намира до тенискортовете над Митрополията да бъде проведено залесително мероприятие за деца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Нови 4 дка кестени ще бъдат залесени в района на село Брежани по повод Седмицата на гората

Благоевград: Нови 4 дка кестени ще бъдат залесени в района на село Брежани по повод Седмицата на гората

4 Април 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Нови 4 дка кестени ще бъдат залесени в района на село Брежани по повод Седмицата на гората. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от сдружение „Хора и традиции“ – Брежани. Събитието ще се проведе в 10.30 със сборен пункт площада в село Брежани. Организатори са Югозападно държавно предприятие, Държавно горско стопанство – Симитли, сдружение „Хора и традиции“ и кметство Брежани. На събитието ще участва и кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, кметът на Брежани Благой Стефанов, лесничеи, жители и гости на Симитли.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Студенти и служители на Държавното горско стопанство залесяваха по случай Седмицата на гората

Враца: Студенти и служители на Държавното горско стопанство залесяваха по случай Седмицата на гората

3 Април 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Враца. Студенти и горски служители залесяваха по случай Седмицата на гората във Враца, съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“. В двора на филиала във Враца на Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий“ се проведе акция по залесяване с участието на студенти от университета, служители на Държавно горско стопанство - Враца и на дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“. Инициативата се организира по случай откриването на седмицата на гората, която традиционно се провежда в началото на месец април. 26 студенти от специалностите „Предучилищна и начална педагогика“ и „Социална педагогика“ с ръководител Мая Чучкoва се включиха в засаждането на различни по вид дървета - чинар, ясен, явор, лирово дърво, туя и кипарис. Горските служители разясниха основните правила при засаждане и последваща грижа за младите фиданки. След залесяването студентите участваха в различни интерактивни игри, насочени към опознаването и опазването на гората, които могат да бъдат прилагани при обучението на деца и ученици от различна възраст. Голям интерес предизвика и представянето на дисциплината „Горска педагогика“, която се изучава в Лесотехнически университет София.
За проявената инициативност и активно участие на всички присъстващи бяха подарени шапки и значки с логото на седмицата на гората, осигурени от Държавно горско стопанство-Враца. Залесените фиданките са предоставени от горски разсадник „Ашиклар” гр. Берковица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките дипломатически отношения. 20 септември 2018 г.
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките диплома...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.