НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:18

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Боил Банов: Стилът на НДК е запазен и след ремонта за Българското председателство

Министър Боил Банов: Стилът на НДК е запазен и след ремонта за Българското председателство

9 Ноември 2017 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Стилът на НДК е запазен и след ремонта за Българското председателство. Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Във връзка с ремонта в НДК Банов коментира, че има довършителни дейности. „Общо взето нещата са финализирани. Редовно идвам на проверки в НДК, като не винаги обявявам това. Работи се, човек има усещане, че темпото може да е по-добре. Работи се сериозно. Съхранени са мраморните стълби, част от естетиката на НДК“, добави Банов.
„Голямото качество на този ремонт, който е много сложно, защото да ремонтираш нещо частично, което го има и има своята стойност е трудно, но е запазен стилът на НДК, идеята за НДК. Мисля, че на 1 декември ще сме в състояние да извършваме последни проби на техника, всичко ще е по места“, каза Боил Банов.
Във връзка с вчерашната среща в Брюксел, на която правителството обсъди с ЕК готовността на България за поемане на европредседателството, министърът на културата коментира: „Много сериозна среща, на която се коментираха всички аспекти на предстоящото председателство. Най-вече темите, по които ще се работи, досиетата, които са ключови и България ще движи в рамките на председателството. Беше важно, защото получихме една оценка за много висока степен на готовност“. „Европа се вълнува от темите, които са водещи на Българското председателство. От Европа се вслушват и подкрепят инициативите ни, което е голямото качество и мен лично ме впечатли“, добави Банов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ремонтът на НДК за Председателството ще приключи до 15 ноември (ОБЗОР)

Ремонтът на НДК за Председателството ще приключи до 15 ноември (ОБЗОР)

17 Октомври 2017 | 20:45 | Агенция "Фокус"
София. До 15 ноември ще приключат основните строителни дейности по ремонта на НДК във връзка с Председателството на Съвета на ЕС. След това ще се монтират техниката и обзавеждането в залите и ще се тестват системите. Изпълнителният директор на НДК Ангел Митев заяви, че 45 млн. лева е общият бюджет за ремонт на сградата. 20 млн. лева от тях вече са изплатени на изпълнителите. Относно сигурността на сградата по време на Председателството той коментира: „В участъка около НДК ще има контролни органи. При по-големите събития няма да бъдат допускани външни посетители“. Той посочи, че ремонтът върви по план и изрази увереност, че до 1 декември ще приключат успешно и тестовите дейности.
Ангел Митев представи данните за ремонтните дейности на НДК в обновената Зала 3, която разполага с изцяло подновена отоплителна и вентилационна система, както и с ново осветление. Оборудвана е със съвременна техника с дискусионни пултове, видеоконферентна, преводаческа и презентационна система. Терасите са с нова хидроизолация и нови настилки. Зала 10, която е предвидена за заседанията на официалните лица, е с нов таван и с нова система за климатизация и осветление. В момента там се монтират инсталациите на системите за сигурност. Същото се случва и в залите 7, 8 и 9, а сновните строително-монтажни работи там са изпълнени. В Зала 6, фоайетата и кабинетите около нея, които са предвидени за Международния пресцентър, продължават строително-ремонтните дейности. Предвидена е подмяна на 6 асансьора в НДК.
Председателят на Съвета на директорите в НДК Борислав Велков заяви, че по време на Председателството ще има активна културна програма, за да докаже сградата достойно оптималните си възможности. Той се извини на всички посетители на НДК в следващите месеци заради ремонтните дейности по сградата. Според него Председателството е изключителна възможност за препозициониране на НДК, който да се превърне във водещ конгресен и конферентен център в България и на Балканите. Борислав Велков коментира, че инвестицията в сградата на НДК не бива да се разглежда като такава само за Председателството, а като стратегическа инвестиция за най-важната обществена сграда в София. „След Председателството сградата ще има нов живот и ще бъде лидер на пазара на конгресни и конферентни прояви и културни събития“, обясни той и допълни, че залите на НДК ще останат във същия вид, защото вече са много по-функционални. Борислав Велков каза още, че в НДК са предприети много организационни мерки за подобряване на приходите и намаляване на разходите.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Митев, изпълнителен директор на НДК: 45 млн. лева е общият бюджет за ремонт на сградата, от тях изплатени са 20 млн. лева

Ангел Митев, изпълнителен директор на НДК: 45 млн. лева е общият бюджет за ремонт на сградата, от тях изплатени са 20 млн. лева

17 Октомври 2017 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. 45 млн. лева е общият бюджет за ремонт на НДК. Това каза изпълнителният директор на НДК Ангел Митев на брифинг в Зала 3, където ще се провеждат заседания по време на Българското председателство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме осигурени средства по две постановления, за 17 млн. лева и за 28 млн. лева. От тях една част сме изплатили на строителите, друга част стоят в специална сметка“, заяви той. „В участъка около НДК ще има контролни органи. При по-големите събития няма да бъдат допускани външни посетители“, посочи Ангел Митев. „Трябва да бъдат разплатени на строителите дейности по ремонта, за единната глобална система и за пресцентъра в Зала 6. Тези плащания остават и за в бъдеще ще бъдат платени на строителите“, обясни изпълнителният директор на НДК. „Ще извършим реставрация на металните пластики на входа на НДК и реставрация на произведенията на изкуството“, уточни той. „Разгънатата площ на НДК е 123 хил.кв. м. От тях са подменени 14 хил. настилки. Обновени са камерите, инсталациите, подменят се конвектори, радиатори и всички нива от 8 до 4. Всички мраморни настилки си остават във същия вид, като се реставрират“, поясни изпълнителният директор и допълни, че всичко важно за сградата се запазва. „От тези 45 млн. бюджет са изплатени 20 млн. лева“, посочи Ангел Митев. „Нямаме проблеми с плащането на заплатите на служителите в НДК. Имаме забавяне само в частта за ел. енергия, но се надявам, че през ноември, когато сме наситени със събития и имаме по-високи приходи, и този проблем да бъде изчистен“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Митев, изпълнителен директор на НДК: До 15 ноември по договор трябва да приключи ремонтът на сградата за Председателството

Ангел Митев, изпълнителен директор на НДК: До 15 ноември по договор трябва да приключи ремонтът на сградата за Председателството

17 Октомври 2017 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Ремонтът върви нормално, надяваме се да няма проблеми със завършването му. До 15 ноември е срокът за изпълнение на договора. След това има месец, в който трябва да извършим изпитание на системите и да подготвим сградата за Председателството. Това каза изпълнителният директор на НДК Ангел Митев на брифинг в Зала 3, където ще се провеждат заседания по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По време на Председателството се очакват 350 делегати, които ще бъдат ситуирани в централната част на залата“, обясни той и допълни, че се мебелите се очакват в рамките на 1 седмица, след което ще започне монтирането им. „Зала 3 е с обновен таван и преводачески кабини. Изграден е двоен под с комуникации. Окаченият таван е нов. Ремонтът дава възможност за голяма функционалност на залата. Може да се провеждат събития за 1500-2000 човека“, посочи Ангел Митев. „Продължават дейностите по сигурността, пожароизвестяването и контролът на достъпа, видеонаблюдението“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов провери ремонта в НДК

Министър Боил Банов провери ремонта в НДК

12 Октомври 2017 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на културата Боил Банов направи изненадваща проверка на ремонтните дейности в НДК. Залите, които ще приемат министри, делегати, служители и журналисти, са в довършителна фаза. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.
Зала 3 и прилежащите й 3.1 и 3.2, в които са предвидени основните събития от Председателството, са почти готови. Следва обзавеждане и тестване на системите.
В Зала 10, в която ще заседават държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС, се прокарват инсталациите и системите за сигурност, докато в зали 7, 8 и 9 основните строително-монтажни работи са изпълнени.
В зала 6, фоайетата и кабинетите около нея, където ще се помещава Международният пресцентър, продължават ремонтните дейности.
Всички фоайета, включени в обхвата на ремонта, са готови. Терасите са с нова хидроизолация и нови настилки.
Освен подготовката на сградата за Председателството в НДК тече и активна културна програма. Близо 100 събития ще се случат до края на годината. Билетният център работи на пълен капацитет, както и културните пространства – ДНК, „Перото”, Театър "Азарян" и зала "42".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Ремонтът на НДК ще бъде завършен в срок

Министър Боил Банов: Ремонтът на НДК ще бъде завършен в срок

28 Септември 2017 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Ремонтът на Националния дворец на културата ще бъде завършен в срок. Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Във връзка с ремонта на НДК, министърът на културата заяви: „Върви се ясно към приключване на обекта. След 15 ноември остават техническите проби на новата техника“. „Парите не достигат за някои неща. Това няма да се усети от делегатите. Нещата, които няма да се свършват в момента няма да нарушат случващото се вътре, ще се направят по-нататък“, обясни министър Банов.
„Проектът е много сложен – има изисквания на Европейската комисия, които дават насоки за допълнително възлагане, но не можем да направим всичко така, както се иска”, допълни министърът. Той уточни, че строителните дейности ще струват 24 млн. лв., 4,5 млн. лв. допълнително за техника, 12 млн. лв. са за сигурност. „Над 40 млн. е общата стойност. Оправяме се с парите, които имаме. Няма хипотеза, че ще са ни необходими още пари:, добави Боил Банов. По думите му работата на НДК няма да е блокирана като културна институция. „Даже в момента зала 1 откри сезона. По-скоро проблемите ни са, че ремонтът отвън, пред НДК, продължава. Вървим малко трудно, но само напред.
„Не сме се чували отдавна с Боршош“, добави той. На въпрос виждали обратен ход там, министър Банов заяви: „Към момента не виждам такъв“. Министърът заяви, че продължава да работи с екипа на бившият директор на НДК Мирослав Боршош.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред "Конференцията за консервативно ...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.