НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:45

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Над 25 000 жители и гости на града събра есенният празник на Самоводската чаршия

Велико Търново: Над 25 000 жители и гости на града събра есенният празник на Самоводската чаршия

25 Септември 2017 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Над 25 000 жители и гости на Велико Търново събра тридневния есенен празник на прочутата Самоводска чаршия. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите се проведоха от 22 до 24 септември, съобщиха от пресцентъра на Общинска агенция по туризъм ”Царевград Търнов”, която е основен организатор. Партньор в реализацията на проявите беше Община Велико Търново. Във Фестивала на занаятите се включиха над 60 самоуки творци от цялата стана, а майсторите от Самоводската чаршия демонстрираха съхранените от тях старинни технологии пред гостите на празника. За любителите на храни с еко произход имаше базар, на който се предлагаха ръчно точена юфка, различни видове сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени. Улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри и детски представления, вечерни концерти, международен пленар по живопис, скулптурни инсталации, огнено шоу и още много забавления предложи седмото издание на есенния празник на Самоводската чаршия. Общинска агенция по туризъм ”Царевград Търнов” благодари на всички съорганизатори, спонсори, участници и гости на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите, които заедно направиха събитието една вълшебна и красива емоция в началото на есента.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Изпълнения на улични артисти, детски куклен спектакъл и огнено шоу са част от програмата на инициативата Нощ на Самоводската чаршия

Велико Търново: Изпълнения на улични артисти, детски куклен спектакъл и огнено шоу са част от програмата на инициативата Нощ на Самоводската чаршия

23 Септември 2017 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Изпълнения на улични артисти, детски куклен спектакъл и огнено шоу са част от програмата във втория ден от инициативата Нощ на Самоводската чаршия. Това поясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново Борислав Йорданов, управител на Общинското туристическо предприятие „Царевград Търнов“. Програмата започна още в 10.00 часа с изложение на занаятчии от цялата страна. Освен това през целия ден всички дюкяни на търговската улица ще представят демонстрации и открити уроци за деца и възрастни. До 18.00 часа ще се провеждат Детска работилничка за сапуни и кулинарни работилнички. Паралелно с тях улични артисти са подготвили изпълнения, подходящи както за малки, така и за големи. В 17.00 часа е една от големите изненади на организаторите – куклен театър „Весел“ ще представи на открито небезизвестния си спектакъл „Не се предавай“. В 19.00 часа е концертът на група „Кову“, а след тях ще бъде и музикалния поздрав на проект „Коприва“. Програмата и тази вечер ще завърши с Огнено шоу от 21.00 часа.
В тазгодишното издание на Нощта на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите, който протича паралелно с нея, се включват над 50 творци от цялата страна. Тридневните инициативи съчетават минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Народни представители и евродепутатът Владимир Уручев се включиха в честванията в града по повод Деня на Независимостта

Враца: Народни представители и евродепутатът Владимир Уручев се включиха в честванията в града по повод Деня на Независимостта

23 Септември 2017 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Враца. Народните представители от ГЕРБ – Враца инж. Петя Аврамова, Красен Кръстев и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев бяха сред официалните гости на отбелязването на 109-ата година от обявяването Независимостта на България. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Тържеството на пл. „Христо Ботев” започна с издигането на национални флаг и камбанен звън, оповестяващ Независимостта на България. „Днес България е пълноправен член на Европейския съюз, стояща на прага на своето първо председателство. Повече от всякога сме убедени, че всичко постигнато е стъпило здраво на устоите на историческата ни давност. В този ден се прекланяме пред мъжеството на онези ярки и доблестни български държавници, подписали и провъзгласили Манифеста от 1908 година, който гласи „Да живее свободна и независима България“, каза в словото си областният управител Малина Николова.
Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.
На тържественото честване присъстваха още кметът на Община Враца Калин Каменов, председателят на Общинския съвет Румен Антов, зам.-кметът Мария Попова, зам.-областният управител Мирослав Комитски, общински съветници, ученици и граждани.
В знак на признателност и преклонение пред подвига и героизма на падналите за свободата и независимостта на България, на паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.
Празничната програма продължи с празничен концерт на Представителен танцов състав „Мездра“. Участие в церемонията за отбелязване на 109-тата годишнина от Независимостта на България взеха Духов оркестър към Народно читалище „Развитие – 1869“, представителни роти на военно формирование 54 990 – Враца и Трио „Тенорите“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев: С обявяването на Независимостта българският народ възвръща своето национално достойнство и чест

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев: С обявяването на Независимостта българският народ възвръща своето национално достойнство и чест

22 Септември 2017 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С обявяването на Независимостта българският народ възвръща своето национално достойнство и чест. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев в словото си на тържествената заря-проверка във Велико Търново, посветена на 109-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Димитър Главчев, заместник-председателите на парламента Цвета Караянчева и Веселин Марешки, председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов и народни представители участваха в честването на площад „Цар Асен І”. Председателят на Народното събрание прие рапорта на командващия зарята.
Повярвал в собствените си сили и възможности, българският народ заявява категорично волята си сам да определя съдбините си, отбеляза председателят на парламента. Той подчерта, че с провъзгласяването на Независимостта България заема своето място на международната сцена като пълноправна държава, което увеличава нейния авторитет, подхранва самочувствието на българите и разкрива пред тях хоризонт на надеждата.
Обявяването на Независимостта и нейното признаване са пример за това, как при ясно формулирани цели и единодействие между институции, политици и дипломати, националната кауза може да бъде защитена, независимо от външнополитически обстоятелства, добави още Димитър Главчев.
По думите му България днес е част от един политически и икономически съюз на държави, гарантиращ стабилност и просперитет. В навечерието на българското председателството на Съвета на Европейския съюз имаме шанс страната ни да работи за реализирането на националните приоритети, заяви още председателят на Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Алексиев, РИМ – Благоевград: Датата 22 септември е триумф за българската дипломация

Кирил Алексиев, РИМ – Благоевград: Датата 22 септември е триумф за българската дипломация

22 Септември 2017 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Датата 22-ри септември 1908 година е много важна дата в българската история и неслучайно е в нашия национален календар, част от трите национални празника. Това каза за Радио „Фокус“- Пирин Кирил Алексиев, уредник в РИМ- Благоевград. „Трите национални празника съставят една Света троица на българската история. Това са значими дати, които всъщност дават едно триединство на българския национален идеал“, каза Алексиев. Той подчерта, че на 22 септември обявяваме своята независимост и България получава статута на пълноправна държава, която участва в семейството на европейските държави. „С актът на обявяване на независимост България не е васална на османския султан и по този начин номинално получава възможността да бъде равноправна държава с останалите европейски държави. Това и дава възможността да почне да мисли върху други важни задачи и най- вече за националното обединение на българския народ. Това е триумф на българската дипломация. Една от малките акции, които българският дипломатически елит увенчават с един безспорен успех“, каза още Алексиев. По думите му на 22 септември се извършва една добре подготвена акция, която добре отчита външно политическите влияния, които са много важни и успява да се възползва от различни моменти в световната, международната, балканската история, за да може максимално да се оползотворят тези дивиденти, които дава съответното време.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: С тържествена церемония Банско отбеляза тържествено Деня на Независимостта

Благоевград: С тържествена церемония Банско отбеляза тържествено Деня на Независимостта

22 Септември 2017 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Банско. 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България бе чествана в Банско с тържествена церемония. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско. Пред паметника „Банско помни героите“ кметът Георги Икономов, народния представител Александър Мацурев, председателят на Общинския съвет Петър Баряков, общински съветници, ръководството на общината, общественици, ученици и граждани, преклониха глава пред подвига на геройски загиналите в Освободителните движения. С полагане на венци и цветя те почетоха паметния акт на обявяване на независимостта на нашата държава от Княз Фердинанд с Манифеста, произнесен от него в църквата „Св. Четиридесет Мъченици“ в Търново. „Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска. Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждане между България и Турция“, се казва в историческия документ, с който българската държава отхвърля политическата си и финансова зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Великите сили с Берлинския договор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венцислав Спиридонов: Независимостта е истинската връхна точка на  поколения родолюбиви българи

Венцислав Спиридонов: Независимостта е истинската връхна точка на поколения родолюбиви българи

22 Септември 2017 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. Независимостта е истинската връхна точка на поколения родолюбиви българи. Това каза Венцислав Спиридонов, председател на Великотърновския общински съвет в интервю за празничното издание на предаването „Царевград Търнов-славата и величието на България“ на Радио „Фокус“. „България става истински независима както сред външните ни партньори, така и в душите на българите. Така че актът, който е станал преди 109 години, ясно доказва на целия свят, че ще бъдем независими и ще имаме своя собствена вътрешна и външна политика”, заяви Спиридонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Църов, РИМ - Велико Търново: Когато народът и управляващият елит са съединени, България ще пребъде

Иван Църов, РИМ - Велико Търново: Когато народът и управляващият елит са съединени, България ще пребъде

22 Септември 2017 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. Урокът от 22 септември 1908 година е, че когато политици и народ имат една и съща цел и са обединени в правотата на делото, то се случва. Това каза в празничното издание на предаването „Царевград Търнов-славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ директорът на Регионалният исторически музей във Велико Търново Иван Църов. По думите му катастрофални неща се случват, когато управници и народ гледат в различни посоки и се ненавиждат, доказателства, за което не липсват в историята ни. „Поуката от едно такова събитие, в което България е получила своята Независимост, е именно това, както е в нашия национален девиз - „Съединението прави силата“. Когато народът и управляващият елит са съединени, България ще пребъде. Надявам се подобно обединение да се случи и днес. Всяко следващо поколение, което излъчва своите политици, би трябвало да не допуска грешките на предишното. Казвам би трябвало, защото често сме свидетели и на обратното. Надявам се, че бъдещето и следващите поколения, които идват при нас, ще осъзнаят грешките на предходните, ще се оглеждат назад в историческите факти и ще правят това, което е най-добре за България“, обясни той. Иван Църов добави, че интерес към обектите, на които са се случили подобни важни събития, има не само на празници, като РИМ полага всички усилия да ги поддържа през цялата година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благовеград: "Урок по родолюбие с Левски и Ботев" се проведе в Петрич по повод Деня на Независимостта на България

Благовеград: "Урок по родолюбие с Левски и Ботев" се проведе в Петрич по повод Деня на Независимостта на България

22 Септември 2017 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Петрич. Документални откъси, поетичен рецитал и мултимедийна презентация представи в Петрич режисьорът Искрен Красимиров, който е основател на "НЕзабравимата България". Това съобщиха от пресцентъра на Община Петрич. Ученици, учители и граждани видяха иновативния поглед върху нашата история и делото на националните ни герои. В програмата се включиха също ФФ "Хераклея" и възпитаниците на ОДК Петрич - ФТС "Гергьовче" и солистката Мария Сергеева. Освен с много нови знания, децата си тръгнаха и с подаръци от "НЕзабравимата България".
За Деня на независимостта днес бяха положени цветя и венци на паметник „Загинали за Родината” в центъра на Петрич.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Биляна Карадакова, РИМ - Благоевград: До 1908 г. са правени 4 опита по дипломатически ред да се отхвърли васалния статут на страната и тя да се превърне отново в Царство България

Биляна Карадакова, РИМ - Благоевград: До 1908 г. са правени 4 опита по дипломатически ред да се отхвърли васалния статут на страната и тя да се превърне отново в Царство България

22 Септември 2017 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Благоевград. До 1908 година 4 пъти са правени опити по дипломатически ред да се отхвърли васалния статут и България да се превърне отново в Царство България. Това каза за Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин Биляна Карадакова, уредник в Регионален исторически музей - Благоевград. По думите ѝ тези опити са били неуспешни, тъй като политическата конюнктура, особено на Великите сили, както и мощното въздействие на Османската империя не е позволило това. „Едва през август-септември 1908 година, когато назрява една особена политическа обстановка на Балканите, свързана с намерението на Австро-Унгария, касаещо Босна и Херцеговина, се създава възможност Берлинският договор да бъде нарушен, вече не само от страна на България, но и от страна на Велика сила, каквато е Австро-Унгария и фактически събитията следват едно след друго“, добави тя. Музейният уредник каза още, че на 8 септември по стар стил България обявява своята Независимост, на следващия ден се променя статута на Босна и Херцеговина, а 3 дни по-късно Гърция присъединява остров Корфу към своята територия. По думите ѝ всички тези събития в един момент показват, че статуквото, което е установено от Берлинския договор се нарушава от поредица Велики сили, като единственият възможен път се оказва дипломатическият, защото нито една държава в този момент не може да се ангажира във война. Карадакова каза още, че точно в този момент намесата на Русия е изключително важна.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Белишки, кмет на Община Панагюрище: Обявяването на Независимостта на България е израз на здравината на българския национален дух

Никола Белишки, кмет на Община Панагюрище: Обявяването на Независимостта на България е израз на здравината на българския национален дух

22 Септември 2017 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. На тази дата преди 109 години, в историческата църква „Свети четиридесет мъченици“ в старопрестолния Царевец, княз Фердинанд изрича съдбовните думи: „…Провъзгласявам съединената на 6-ти септември 1885 година България за независимо българско царство…“. С тези думи започна тържествено си слово по повод Деня на Независимостта на България кмета на Община Панагюрище Никола Белишки, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Община Панагюрище. „Обявяването на независимостта на България е национално значим и чисто български държавен акт – израз на здравината на българския национален дух и стремежа на един народ към независимост. Акт, завършил делото на безсмъртните апостоли и революционери, които въстанаха срещу петвековното османско робство в името на Свободата на Отечеството. Акт, завършил делото на онези истински пламенни родолюбци, които показаха, че България може да бъде единна. Днес свеждаме глави пред хилядите герои на България, дали ни Свобода и Независимост, за да градим уверено своето настояще и бъдеще, редом до независимите европейски държави!“, каза още в празничното си слово Белишки. Той пожела честит празник на всички жители и гости на средногорската община и завърши речта си с възгласа „Да живее Панагюрище! Бог да пази България!“.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Алексиев, РИМ - Благоевград: С обявяването на Независимостта България получава номинално едно огромно териториално разширение и нанася вреда на Османската империя

Кирил Алексиев, РИМ - Благоевград: С обявяването на Независимостта България получава номинално едно огромно териториално разширение и нанася вреда на Османската империя

22 Септември 2017 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С актът на обявяване на Независимостта България получава номинално едно огромно териториални разширение и нанася вреда на Османската империя. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Кирил Алексиев, уредник в РИМ - Благоевград. „Това е Източна Румелия, която след Съединението е автономна област, на която българският княз е назначен за управител, но тя не е част от Княжество България. С обявяване на независимостта се приключва всяка една номинална възможност Източна Румелия да бъде търсена, а тя се води автономна област, на която османският султан е пряк владетел. Османската империя има всички основания да накаже своя непокорен васал. Има и много неизяснени финансови въпроси. Тогава Русия изиграва благоприятна роля и поема този дълг, който България трябва да изплати на Османската империя. България трябва да върне този дълг, но това никога не се случва“, каза Алексиев. Той подчерта, че Независимостта не е изолирано явление, а тук и Съединението дава някакво значение. „Съединението дава един положителен импулс на българското революционно движение. Съединението на Княжество България и Източна Румелия показва на българите, че е възможно да бъде заобиколен Берлинския договор, и това им дава надежда. След Независимостта България израства по отношение на международните фактори, тя става пълноправна държава и може да има свои собствени дипломатически контакти. Едно е д а бъдеш поданик на султана, а друго е да имаш статута на царство. Още един цар има на световната карта и това е руския, друг няма. Това действа чисто емоционално на българите, които остават тук. Българите вече има имат самочувствието, че вече имат собствена държава, цар. 22 септември е доста важна и значима дата“, каза в заключение Алексиев.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Питов, историк: С актът на обявяване на Независимостта България ясно заявява, че ще бори за обединението на своя народ

Георги Питов, историк: С актът на обявяване на Независимостта България ясно заявява, че ще бори за обединението на своя народ

22 Септември 2017 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С актът на обявяване на Независимостта нашата държава ясно заявява, че ще бори за обединението на своя народ. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Георги Питов, историк и уредник в Музеен комплекс - Банско. „По време на Младотурската революция дейците на ВМРО се включват активно а хора, с действия и те остават пак излъгани от поредните реформи в Османската империя. Актът на Независимостта им дава още по-голяма увереност, че България мисли за тях и не ги е забравила. Това е причината хората от Пиринска Македония много активно се включват в Балканските войни, които избухват именно поради тази причина, за да може тази част от България да може да бъде присъединена към напето свободно Отечество. Този акт е важен не само за българите от Пиринска Македония, а за всички българи останали извън пределите на България. Държавата ясно заявява, че тя ще бори за обединението на своя народ“, каза Питов. По думите му е имало доста години, в които след промените, в които сякаш този празник не се чувстваше като официален и национален празник. „Хората го смятаха повече за почивен ден. Виждам вече, че в по-младото поколение има една тенденция за честване по-тържествено на всички празници. Българският народ постепенно осъзнава важността на този празник - Независимостта и се надявам все повече и повече българи да се чувстват горди и независими в бъдеще“, каза Питов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генчо Генчев, кмет на Свищов: След обявяването на своята независимост България е показала, че иска да върви самостоятелно и да се развива като устойчива държава

Генчо Генчев, кмет на Свищов: След обявяването на своята независимост България е показала, че иска да върви самостоятелно и да се развива като устойчива държава

22 Септември 2017 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. След обявяването на своята независимост България е показала, че иска да върви самостоятелно и да се развива като устойчива държава. Това коментира в празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ кметът на Свищов Генчо Генчев. По думите му най-важна във всяко едно отношение е дипломацията, защото когато има доверие между партньорите, тогава се случват хубави неща. Кметът на Свищов отбеляза, че обявяването на българската независимост е дошло именно в резултат на преговори. „Много пъти съм казвал, че доверието много трудно се гради, но много бързо се разваля. Ние не трябва да губим доверието на хората, които са ни дали отговорността да ги управляваме и да се грижим за тях“, коментира Генчо Генчев. Той каза още, че в момента хората имат нужда от своите управници и държава. „Държавата е в сърцето на всеки един и ние трябва да работим и да служим за всеки един гражданин в страната.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Петър Ненков: Дипломатическият скандал между България и Османската империя, известен като „Аферата с пилафа”, подтиква княз Фердинанд да обяви Независимостта на България

Доц. д-р Петър Ненков: Дипломатическият скандал между България и Османската империя, известен като „Аферата с пилафа”, подтиква княз Фердинанд да обяви Независимостта на България

22 Септември 2017 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Дипломатическият скандал между България и Османската империя известен в историята като „Аферата с пилафа” подтиква княз Фердинанд да обяви Независимостта на България. Това каза за Радио „Фокус” - Пловдив военният историк доц. д-р Петър Ненков. „Още в началото на 20 век българският монарх княз Фердинанд и правителството си поставят за цел обединението на българската народност в трите области Тракия Мизия и Македония и обявяване на суверенитета на България", каза Ненков. По думите му до 1908 година България, въпреки акта на Съединението на 6 септември 1885 година, си остава васална държава на султана. Според него след жестокия разгром на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година и масовите кланета, устроени от турската армия и башибозука над беззащитното българско население, в България се надига всеобщ гняв. Ненков каза още, че българското правителство не посмява да обяви война на Високата порта, а се задоволява само с гневни протести и заклеймяване на турските жестокости при потушаване на въстанието. Дворецът и правителството отлагат решаването на македонския въпрос за по-благоприятни обстоятелства и изкарват на дневен ред въпроса за обявяване на независимостта на България. По думите му благоприятната обстановка в Европа, произтичаща от срещата между руския император Николай Втори Романов и английския крал Едуард в Ревал през 1908 подхранва оптимистичните прогнози за обявяване на независимостта на българската държава. Според военния историк въпреки това политическите сондажи, които българското правителство прави в столиците на великите европейски сили показват, че никоя от тях не се наема да подкрепи това българско дело. По думите му през лятото на 1908 година в Османската империя е извършен държавен преврат от младотурците, обединени в комитета „Единение и напредък”. Ненков каза още, че е възстановена турската конституция от 1876 година, даваща свобода и равноправие на всички народи в Османската империя. По думите му някои от комитетите на ВМОРО, начело с Яне Сандански се подлъгват от тези фалшиви обещания на младотурците и спират въоръжената си борба за автономия на Македония. Те дори се обединяват в легални политически клубове. Ненков каза още, че Сандански активно съдейства на младотурците със своята чета за завземането на държавни учреждения по време на държавния преврат. По думите му скоро проличава истинския лик на младотурското управление, което подлага на репресии доброволно предалите оръжието си комити и техните съмишленици.
"В тази напрегната обстановка избухва дипломатическия скандал между България и Османската империя известен в историята като „Аферата с пилафа”. На традиционния годишен прием, който дава султана на дипломатическите представители акредитирани в Цариград, на коктейла са поканени всички, с изключение на българския консул Иван Гешов, тъй като България е васална държава на Османската империя. Княз Фердинанд е бесен, той не може да понесе подигравките и демонстративното незачитане на Княжество България като държава от страна на султана", каза още историкът. По думите му получил подкрепа от австро-унгарския император княз Франц Йосиф при приятелското си посещение във Виена княз Фердинанд решава да обяви Независимост на България.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Общинската структура на ПП ГЕРБ отбеляза 109 години от обявяването на Независимостта на България

Пазарджик: Общинската структура на ПП ГЕРБ отбеляза 109 години от обявяването на Независимостта на България

22 Септември 2017 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Общинската структура на ПП ГЕРБ в Пазарджик отбеляза 109- година от обявяването на Независимостта на България, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Пресцентъра на партията в Пазарджик. Пред паметния знак на Независимостта в централния парк на града цветя поднесоха народният представител Десислава Тодорова, общинският ръководител Гинче Караминова, общински съветници от ГЕРБ и членове на общинските организации на Младежи, Жени и Старейшини ГЕРБ. В своето слово общинският ръководител на ГЕРБ – Пазарджик Гинче Караминова посочи, че „Денят на Независимостта е празник не само на политическата воля, но и на духовния порив на една млада нация да бъде истински самостоятелна”. „Това е важен държавнически акт, съпътстван от тържественост, както подобава на историческата му тежест. Освободената през 1878 г. и съединена през 1885 г. България вече е и Независима. Третата българска държава възвръща полагащото ѝ се достойнство на равноправна европейска страна. От този ден България става равностоен участник в световните дипломатически отношения”, каза още Караминова. Тя изтъкна, че в днешни времена ние пазим своята независимост и се стремим като част от обединена Европа към укрепване на българската нация, към нейния икономически и културен напредък. „Нека отстояваме този прав път на развитие! Да не пестим усилия!”, призова Караминова и добави: „Да си припомняме, че имаме славно минало, но и да търсим все по-добро бъдеще. Да бъдем единни, когато Каузата е важна. Защото Независима България е била кауза за нашите предци. Така трябва да бъде и за нас. За да сме достойни наследници на българските велики мъже и жени”. В Пазарджик паметният знак на Независимостта бе поставен в централния градски парк през 2008 година по инициатива на Гинче Караминова в качеството й на тогавашен общински съветник от ПП ГЕРБ. След поклонението пред паметника общинската структура се включи и в честването на площад „К. Величков” в Пазарджик, където се състоя церемония по издигане на националния флаг.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Младен Григоров: С обявяването на Независимостта на България се потвърждава възрожденският дух на българина

Проф. Младен Григоров: С обявяването на Независимостта на България се потвърждава възрожденският дух на българина

22 Септември 2017 | 15:52 | Агенция "Фокус"
София. С обявяването на Независимостта на България се потвърждава възрожденският дух на българина, който тогава все още съществува с пълна сила. Това каза в празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио "Фокус" Проф. Младен Григоров, кардиолог и председател на фондация „Паметници на българската слава“. "Проблемът днес е има ли кауза, която би могла да обедини българския народ, както го е правена в миналото", добави проф. Григоров. „В миналото първата кауза е била има ли български народ, тогава идва Отец Паисий. Следващата кауза е за духовна независимост чрез борбата за независима българска църква, след това е каузата за национално освобождение, следва Съединението и Обединението. Сега каква кауза имаме? Може ли да е кауза да бъдем членове на ЕС и НАТО, това е метод за защита на държавата, но не е кауза“, обясни той. Проф. Младен Григоров каза още, че размиването на любовта към Отечеството е „ядката“ на съществуването на всеки един народ. "Отговорност нихилизмът към българската история, който се наблюдава днес да бъде заличен, е в ръцете на образованието", обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Граматик, Конгрес на българите в Украйна: В условията на непрекъснати политически промени борбата за независимост и национална идентичност трябва да продължава

Юрий Граматик, Конгрес на българите в Украйна: В условията на непрекъснати политически промени борбата за независимост и национална идентичност трябва да продължава

22 Септември 2017 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Одеса. В условията на непрекъснати политически промени борбата за независимост и национална идентичност трябва да продължава. Това се посочва в поздравителния адрес на президента на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” Юрий Граматик, съобщиха от организацията. „Преди 109 години в многовековната история на България се открива страница, която полага нов етап от развитието на страната. Много усилия и време бяха необходими на България да бъде призната от Великите сили след Освобождението и от Турско робство. Министър-председателят Александър Малинов, бесарабски българин от село Пандаклия (днешна Украйна), написва текста на манифеста и под него подписите си поставят българският княз и министрите от кабинета.
В условията на глобализацията и непрекъснатите политически промени борбата за независимост и национална идентичност трябва да продължава, а младото поколение да бъде възпитавано с почит и уважение към история ни и с гордост от постиженията ни в световен мащаб.
Сигурен съм, че нашето утре зависи от делата ни днес. Нека всички наши действия бъдат насочени към запазването на Независимостта ни и нека те бъдат водени от мъдрите уроци от историята ни. Бъдете здрави, силни и успешни”, се посочва в още в поздравителния адрес на Юрий Граматик.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: Нека почитаме паметта на хората, които са запазили България и са се борили за Независимостта ѝ, и да предаваме това на поколенията

Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: Нека почитаме паметта на хората, които са запазили България и са се борили за Независимостта ѝ, и да предаваме това на поколенията

22 Септември 2017 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. Нека почитаме паметта на хората, които са създали и запазили България. Борили са се за нейната Независимост. И да предаваме това на поколенията. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Тутракан Димитър Стефанов по повод отбелязването на 109-годишнината от обявяването на Независимостта на България. „Нека да не забравяме нашите предци, както не искаме нашите деца и внуци да забравят нас“, заяви той. „Това, което всеки кмет би пожелал на читателите на „Фокус“ и на жителите на неговата община първо е да бъдат живи и здрави, да имат успехи“, посочи кметът на Тутракан.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: 22 септември гарантира на възрожденските българи и на следващите поколения равнопоставеност с европейските държави

Проф. Пламен Павлов: 22 септември гарантира на възрожденските българи и на следващите поколения равнопоставеност с европейските държави

22 Септември 2017 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. 22 септември гарантира на възрожденските българи и на следващите поколения равнопоставеност с европейските държави. Това коментира в интервю за Радио "Фокус" историкът проф. Пламен Павлов. Той добави, че в годините до 1908 г. народът ни има невероятно национално единство.
„Тогава националното единство в самия кабинет и в самото общество не е някакво пожелание, не е утопия, не е блян, а е реалност. В правителството има двама бесарабски българи - премиерът Александър Малинов, който е блестящ юрист с огромен авторитет и ген. Данаил Николаев, който е военният гарант на Съединението. Имаме македонски българи и то не кой да е, а големият държавник Андрей Ляпчев. Тези хора много добре знаят, какво значи да се борим за национално обединение, какво значи национално достойнство и воля“, обясни проф. Пламен Павлов. Той каза още, че единствени от останалите балкански народи ставаме независими, без да се пролее капка кръв и без да има един изстрел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Златан Стойков: Въпреки глобалните предизвикателства независимостта и националното самочувствие на България трябва да се поддържат

Ген. Златан Стойков: Въпреки глобалните предизвикателства независимостта и националното самочувствие на България трябва да се поддържат

22 Септември 2017 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Въпреки глобалните предизвикателства, независимостта и националното самочувствие на България трябва да се поддържат. Това каза за Радио „Фокус“ ген. Златан Стойков, председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и бивш началник на Генералния щаб на Българската армия (2006-2009) и началник на отбраната. Той отбеляза, че на 22 септември 1908 г. една от най-старите държави в Европа отново се появява на световната карта след 5-вековното османско робство. „С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки на нашата държава от Османската империя. И неслучайно Високата порта – Турция, само след обявяване независимостта, тя я признава и се отказва от дълговете, които нашата страна изплаща на Османската империя. И през април 1909 г. България се обявява като независима държава от Великите сили в Европа“, каза още ген. Златан Стойков. Той подчерта, че независимостта е признакът, по който се цени достойнството на всяка държава в глобалния свят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: България ще се справи с председателството на Съвета на Европейския съюз, въпреки всички резерви, които чуваме

Вицепрезидентът Илияна Йотова: България ще се справи с председателството на Съвета на Европейския съюз, въпреки всички резерви, които чуваме

22 Септември 2017 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. България ще се справи с председателството на Съвета на Европейския съюз въпреки всички резерви, които чуваме. Това заяви пред журналисти във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Според Йотова, основното, което страната ни трябва да направи, е да „постави интересите си на масата“. „Най-големият проблем за нас, като общество, са бедността и мизерията. Не я усещаме в големите градове, там където има работа, има млади хора, има и учебни заведения. Но само преди няколко дни разбрахте, че около 200 хиляди българчета няма да пристъпят прага на класните стаи. Една голямата част от тях, за съжаление, не могат да го направят, защото семействата им няма с какво да ги изпратят на училище. Когато бедността потиска хората и тяхната единствена мисъл е как да оцелеят утре, те не могат да се чувстват свободни и независими. Затова първата ни задача, на всички нас като държавници, обединени и заедно, е да се справим с бедността и мизерията“, подчерта Илияна Йотова.
На второ място, според нея, управниците трябва да помислят и върху външнополитическите предизвикателства пред страната ни. Те са свързани с факта, че България е външна граница на Европейския съюз и след няколко месеца ще стане председател на Съвета на ЕС. По думите й, основното, което трябва да се направи, е да се обобщят и защитят интересите на страната по време на председателството. „За 10 години работа в Европейския парламент съм се научила, че те уважават, когато имаш аргументи, когато поставяш интересите си, когато търсиш съюзници, общи допирни точки и можеш да ги защитаваш“, обясни вицепрезидентът. Илияна Йотова уточни, че е нужно обединение, както на политиците, така и на целия български народ, за да защитим каузата България.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Биляна Карадакова, РИМ – Благоевград: Най-характерен пример за политика на българо-турско сближаване е тази на Стефан Стамболов

Биляна Карадакова, РИМ – Благоевград: Най-характерен пример за политика на българо-турско сближаване е тази на Стефан Стамболов

22 Септември 2017 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Най-характерен пример за политика на българо-турско сближаване е тази на Стефан Стамболов. Това каза за Радио „Фокус” – Пирин Биляна Карадакова, уредник в Регионален исторически музей – Благоевград. „Благодарение на тази негова политика в периода 1887 – 1894 година България успява да постигне назначаване на български владици в Македония и Одринско, да речем по-хуманно отношение и идея за реформи спрямо българското население отново в Османската империя. Но в следващите правителства тази линия не се прокарва особено последователно най-вече поради изострянето на пропагандите срещу българското население от страна на Гърция и Сърбия“, обясни тя.
По думите й, се развихря много сериозна църковна борба на териториите на Македония и Одринско, където българската екзархия трябва да отстоява буквално селище след селище за своята кауза да има български свещеник и българско училище. Тогава българското население дава много жертви учители, свещеници и въобще първенци и родолюбци в борбата срещу сръбски и гръцки пропагандатори и чети, така че конфликтът се изостря изключително много и самото организиране на вътрешната македоно-одринска революционна организация и идеята за въстание означава, че всички мирни пътища и реформи или са формални, или са неосъществими. Карадакова каза още, че провалът на Илинденско-Преображенското въстание и потушаването на една голяма революционна мрежа и кампания всъщност означава, че пътят на войната е отворен, при което трябва да се намеси една много сериозна войскова сила, а най-голямата на Балканите след Османската империя е България.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Питов, историк: 22 септември е политическото послание, че сме решени да отидем до край за реализиране на идеала за единна България

Георги Питов, историк: 22 септември е политическото послание, че сме решени да отидем до край за реализиране на идеала за единна България

22 Септември 2017 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 22 септември е политическото послание, че сме решени да отидем до край за реализиране на идеала за единна България. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Георги Питов, историк и уредник в Музеен комплекс - Банско. „Ако приемем, че 3 март е идеал за единна България, 6 септември е първата и най-голяма стъпка към реализирането му, а 22 септември е политическото послание, че сме решени да отидем до край за неговото реализиране. Тези три празника са неразривно свързани и с еднаква стойност за българите“, каза Питов. По думите му на 22 септември българите показват, че са достатъчно големи да следват мечтите си и да живеят обединени в една държава. Затова е толкова важно обявяването на Независимостта на България. „Имаше доста години, в които след промените, в които сякаш този празник не се чувстваше като официален и национален празник. Хората го смятаха повече за почивен ден. Виждам вече, че в по-младото поколение има една тенденция за честване по-тържествено на всички празници. Българският народ постепенно осъзнава важността на този празник - Независимостта и се надявам все повече и повече българи да се чувстват горди и независими в бъдеще“, каза Питов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Денят на Независимостта на България бе отбелязан тържествено в община Велинград

Пазарджик: Денят на Независимостта на България бе отбелязан тържествено в община Велинград

22 Септември 2017 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Велинград. Денят на Независимостта на България бе отбелязан тържествено в община Велинград, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Бояна Кирилова от Общината. Програмата е започнала с тържествен ритуал за издигане на Националния Флаг на Република България и флагове на Европейски съюз и Община Велинград, последван от Празничен молебен за благоденствие на Независима България.
Слово пред събралото се множество на пл. „Николай Гяуров“ произнесе кметът на Велинград д-р Костадин Коев. Празничният ден продължи с концерт на СК „Импулс“, изпълнение на народния певец Янко Неделчев - народен певец и танцьори, както и на Мажоретен състав „Мистерия” при ОДК – Пазарджик, Теди Стефанова – изпълнител на популярна музика, Георги Вардев - народен певец от Якоруда и Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Чепино” към НЧ „Св. Св. Кирил Методий-1905”.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Алексиев, РИМ - Благоевград: Важно е международното положение при обявяването на Независимостта, защото тогава на Балканите се разместват геополитическите пластове

Кирил Алексиев, РИМ - Благоевград: Важно е международното положение при обявяването на Независимостта, защото тогава на Балканите се разместват геополитическите пластове

22 Септември 2017 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От голямо значение е международното положение по време на обявяване на Независимостта, тъй като тогава изтича 30-годишния срок на окупация на Босна и Херцеговина, който е даден по време на Берлинския договор, т.е. на Балканите се създава една ситуация, която размества големите геополитически пластове. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Кирил Алексиев, уредник в РИМ - Благоевград. „Това се случва в един момент, в който са заинтересовани голям набор от Велики сили и дава възможност на малките държави да оползотворят някои дивиденти. След изтичане на 30-годишният срок на окупация на Босна и Херцеговина от Австро–Унгария и по Берлински договор Австро–Унгария трябва да върне Босна и Херцеговина на Османската империя“, каза Алексиев. По думите му в световната история много трудно може да се намери такъв прецедент, в който една държава, която е получила териториално разширение, макар и условно, в пълно съгласие да върне това териториално разширение след определен срок. „Австро–Унгария като една империя трябва да действа имперски, едно да защити своето реноме, едно че има съвсем реални аспирации към западната част на Балканите, дори чак до Солун, а Босна и Херцеговина е възможност за осигуряване на тези амбиции. Трябва да направи някакъв акт, който да и позволи да задържи завинаги Босна и Херцеговина. В международната политика особено по отношение на Балканите след Берлинския договор такъв акт е невъзможно да стане без санкцията на останалите Великите сили. Балканите имат проклятието да бъдат пресечна точка на геополитическите интереси на всички велики сили“, каза Алексиев. По думите му всяко едно действие на Балканите става под много внимателното вглеждане на всички тези заинтересовани фактори, а по отношение на Балканите, всички Велики сили са заинтересовани. В тази сложна ситуация Австро-Унгария трябва да намери възможно най-добрия вариант да анексира Босна и Херцеговина и този удобен момент се случва през 1908 г., като тогава избухва Младотурската революция в Османската империя, правителството е сменено и има една голяма правителствена криза. „В тази голяма криза, която се случва се вижда един удобен момент Австро-Унгария да осребри или да анексира Босна и Херцеговина. България още от Берлинския договор не се чувства удобно и комфортно в ролята си на васал в Османската империя. Когато тя е васал, няма статут на пълноправна държава, тъй като нейният суверен е османския султан. Османската империя представя България във всички международни договори. Това може да се проследи в книгите на Димитър Талев „Илинден“ и „Железния светилник“, как едрият капитал от западна Европа, нахлува в Османската империя и унищожава занаятчиите. Идват големите промени и се засилват борбите за национално освобождение. България търси всеки удобен момент да скъса с тежката зависимост от Османската империя. На официалната вечеря, която дава новото правителство на младотурците, българския дипломатически представител не е поканен. Обяснимата причина, че той е със статут на васален, но България заобикаля тези възпиращи я фактори и идва този удобен момент и България е обидена от това снизходително отношение към нея и изтегля дипломатическият си представител и подготвя Съединението“, каза Алексиев.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Съвременната независимост означава свободни хора, със свободно мислене

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Съвременната независимост означава свободни хора, със свободно мислене

22 Септември 2017 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Съвременната независимост означава свободни хора, със свободно мислене, които живеят в свят с условия, осигурени от управниците, за да пребъде България. Това заяви пред журналисти във Велико Търново по повод Деня на Независимостта на България вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Според вицепрезидента, днес всеки един българин трябва да осъзнае себе си като патриот и да се почувства независим и свободен човек. „Днешният ден е един от най-великите в българската история, защото е ден на гордостта и самочувствието на българския народ. Не случайно в обръщението си на Царевец казах, че днес е ден, в който не трябва да се гледа само към миналото. Това е ден, в който всеки един държавник и политик у нас трябва да се замисли дали е на висотата на хората, на политиците, на държавниците, които преди толкова много години са имали смелостта и волята да се опълчат срещу Великите сили, за да защитят Независимостта на Отечеството, 30 години след получената свобода“, каза още Илияна Йотова.
Тя посочи, че съвременните свободни хора са активни и не се колебаят дали и как да защитят суверенитета на държавите, в които живеят. „Те знаят интереса на страната си и едновременно с това са хора, които я водят в европейското семейство към справяне със съвременните предизвикателства. Живеем в един опасен свят, с много рискове. Свят, който може да пребъде, но може и да затъне в по-големи проблеми и предизвикателства и днес, този свят има нужда от независими държави, които защитават своя суверенитет, могат да си партнират, за да имаме всички ние бъдеще“, допълни вицепрезидентът.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Започна монтажът на Владишкия трон в най-старата църква в града - “Света Неделя”

Пловдив: Започна монтажът на Владишкия трон в най-старата църква в града - “Света Неделя”

22 Септември 2017 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Започна монтажът на Владишкия трон в най-старата църква в Пловдив - “Света Неделя”. Това обяви Иво Калчев, председател на Сдружение Център Петко Каравелов – Пловдив след молебена в църквата по повод обявяването на Независимостта на България, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Това е най-стария и най-хубав Владишки трон в България. Нека всички, които могат да отделят петаче, да го направят, за да може този храм да стане още по-хубав”, каза Калчев. Той отбеляза, че с огромни усилия този храм отново е добил своя предишен блясък. Преди три години храмът се рушеше, но благодарение на дарения вече е напълно реставриран.
За 27-а поредна година в най-стария пловдивски храм се отслужва Молебен за здраве и благоденствие на целия български народ и в почит на Негово величество княз Фердинанд, провъзгласил Независимостта на България преди 109 години. Инициативата е на Сдружение Център Петко Каравелов – Пловдив. През 1990 г. група пловдивски царисти, сред които и адвокат Владимир Дончев, помолват отец Любен от храм „Света Неделя“ да отслужи молебен на един забранен дотогава празник – Независимостта на България, когато това е все още забранено. Покойният вече отец Любен се гордееше с тази си смела постъпка до края на живота си.
От две години молебенът се отслужва от Отец Апостол, който днес отново съжали, че българите не осъзнават важността на днешния празник и цитира евангелието, че е в човешката природа „на 10 души един да благодари”.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Тошев, ГЕРБ: Преди 109 години ние не само се освобождаваме от васалното си положение, но излизаме и на политическата сцена в света

Владимир Тошев, ГЕРБ: Преди 109 години ние не само се освобождаваме от васалното си положение, но излизаме и на политическата сцена в света

22 Септември 2017 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Видин. Вече 109 години България е независима държава. Това каза за Радио „Фокус” – Видин Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ. Той посочи, че България няколко десетилетия е независимо царство, след което и независима република. „Важното е, че усилията на нашите деди, увенчани с манифеста на княз Фердинанд преди 109 години на тази дата, постигат своята цел. Ние не само се освобождаваме от васалното си положение, от непосилна финансова зависимост към Османската империя, но излизаме и на политическата сцена в света”, каза Владимир Тошев. Той добави, че независимо от всички сътресения, които имаме в нашата история, страната ни особено сега стои стабилно на картата на Европа и на Балканите. Владимир Тошев взе участие в тържествената церемония за отбелязване на 109 години от обявяване Независимостта на България, която се проведе във Видин и положи венец от цветя пред паметника на Трети пехотен Бдински полк.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Независимостта е онази висша ценност, чрез която българинът получава своята идентичност

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Независимостта е онази висша ценност, чрез която българинът получава своята идентичност

22 Септември 2017 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Независимостта – онази висша ценност, чрез която българинът получава своята идентичност, а България постепенно намира своето място и се утвърждава като фактор, както на Балканите, така и в Европа. Това се посочва в поздравителния адрес на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов по повод Деня на Независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на Общината. „На 22 септември 1908 година България доказва, че нейните основи са здрави, че може да бъде обединена, независима, силна! Днес трябва да си спомним за онези, чиито усилия доведоха България до национална, политическа и държавна свобода! И нека помним завета на Дякона - Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили! Честит празник, българи”, се посочва още в поздравителния адрес на д-р Атанас Камбитов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: 109 години от обявяването на Независимостта на България бяха тържествено отбелязани в града

Хасково: 109 години от обявяването на Независимостта на България бяха тържествено отбелязани в града

22 Септември 2017 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Хасково. 109 години от обявяването на Независимостта на България бяха чествани в Хасково, съобщиха от пресцентъра на Общината. Венценосци от поделение 52740 под съпровод на Духовия оркестър на общината поднесоха венци пред паметника на Незнайния воин на площад „Свобода“. В церемонията участваха областния управител Станислав Дечев, заместникът му Стефка Здравкова, заместник-кмета Милена Трендафилова, народните представители Евгения Ангелова и Георги Станков, представители на политически партии, патриотични организации и граждани.
В словото си заместник-кметът Милена Трендафилова заяви: „На днешния ден преди 109 години в църквата „Свети четиридесет мъченици “ в Търново с Манифест е провъзгласена Независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава. Това е денят, който увенчава националните усилия от 19 век за свободна и независима България. Това е денят в който са отхвърлени несправедливите ограничения, наложени от Берлинския конгрес. Дръзко, решително, непоколебимо, но мъдро и дълбоко премерено, с акта на независимостта е защитено достойнството ни като нация. Изстраданата българска независимост е извор и основание за национално самочувствие. В този тържествен ден нека изразим уважението и преклонението си към делото на тогавашните български държавници . Народ който помни своето минало има бъдеще“.
Програмата, организирана от Община Хасково, продължи с изпълнения на Народен оркестър Хасково с диригент Димчо Йорданов и солист Тонка Колева. Със свои изпълнения се представи и ТА „Южняче“ към Младежки център.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Свищов е град на просветители, дарители и търговци, на хора със свободен и независим дух

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Свищов е град на просветители, дарители и търговци, на хора със свободен и независим дух

22 Септември 2017 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Свищов. Свищов е град на просветители, дарители и търговци, на хора със свободен и независим дух. Това казва кметът на Свищов Генчо Генчев в поздравителен адрес по повод Деня на Независимостта и започналите празници „Свищовски лозници“, съобщиха от пресцентъра на Общината. В обръщението си към гражданите Генчев заяви, че тази година Националният празник на България съвпада с началото на традиционните тридневни тържества в Свищов, посветени на лозята и виното. В поздравителния адрес на кмета се посочва още: „Свищов е град на просветители, дарители и търговци, на хора със свободен и независим дух, но още в далечното минало той се е славел и с плодородни лозя и прочуто вино. Лозарството е било поминък на местното население, а в трудни моменти са го спасявали от глад. Същите прочути лозя подтикват Любен Каравелов да остави вълнуващото завещание, когато умре да не го погребват при мъртвите, а да го закопаят край Дунава в лозята свищовски. Всяка година в края на септември в Свищов е празник. Улиците на града се изпълват с оживление, обагрени от пъстротата на търговски дюкянчета, детски глъч се носи от лунапарка, а във въздуха ухае на есенно младо вино. Сред празничната еуфория на градския пейзаж своето място намират и поредица обществени, културни, забавни и спортни прояви. Програмата, която Община Свищов е подготвила, предлага цялото това многообразие на забавления от различен жанр и вкус. В навечерието на тези празници искам всички да отправим добри пожелания към идните дни, а поглеждайки назад да открием единствено достойни дела, които да ни изпълват с чувство на гордост. Но за равносметка на изминалата година е още рано. Много неща се направиха и още много предстоят. Усилията на Общинското ръководство са насочени към подобряване на жизнената градска среда, както в града, така и в малките населени места. Инвестициите в тази посока са големи, но благодарение на разработените и спечелени евро проекти, което ни поставя на едно от челните места в страната, успяваме да се справим с част от наболелите с години проблеми. Социалната политика и сферата на образованието са приоритетни в нашата дейност. В тези две направления се направи много и предстоят още подобрения. Усилията и действията на Общинското ръководство в полза на всички жители от община Свищов ще продължат до тогава, докато имаме вашето доверие. Колкото и трудни да са дните, в които живеем, българите умеем да се веселим. Каня всички, които искат да превърнат в празник тези три почивни дни, да заповядат на „Свищовски лозници 2017“. Честит празник Свищов! Честит Ден на Независимостта!“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Десетки граждани се събраха на площада в града за тържественото отбелязване на Деня на Независимостта

Пазарджик: Десетки граждани се събраха на площада в града за тържественото отбелязване на Деня на Независимостта

22 Септември 2017 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Десетки граждани се събраха на площада в Пазарджик за тържественото отбелязване на Деня на Независимостта, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пазарджик. Празничната програма започна с изпълнения на духов оркестър и издигането на националния флаг. „Преди 109 години на този ден хората са ликували. Облекли празнични дрехи, с възгласи „Да живей България” изпълвали улиците на градове и села и с камбанен звън известявали Независимостта на България! 109 години по-късно на тази паметна дата се прекланяме пред подвига на онези, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството. Защото Независимостта на България не е даденост, тя е изстрадана, тя е отстоявана, тя задължава. Сърцето на всеки от нас отново тупти, развълнувано от този велик държавен акт, запленил душата на целия народ, дал му за сетен път самочувствието на достойна нация! Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“, каза кметът на Община Пазарджик Тодор Попов пред присъстващите на пл. „К. Величков“. На площада се събраха и общински съветници, народни представители, директори на държавни структури, кметове на населени места.
Програмата за отбелязване на годишнината от обявяването на Независимостта на България в Пазарджик продължава с празничен концерт с участието на участието на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик” и Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Елица“.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Градът отбеляза Деня на Независимостта с тържествена церемония в двора на Музея на бойната слава

Ямбол: Градът отбеляза Деня на Независимостта с тържествена церемония в двора на Музея на бойната слава

22 Септември 2017 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Ямбол. „Обявяването на Независимостта на България преди 109 години е едно от най-ярките събития, с което нацията ни демонстрира своя свободолюбив дух и силата на своето единство. Нека в днешния ден се заредим с частица от ентусиазма на поколенията патриоти, сътворили славни дела в процеса на утвърждаване на държавата ни“. С тези думи зам.-кметът на Ямбол Илияна Бицова поздрави всички с днешния 22 септември, съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол. Градът отбеляза честването на годишнината от обявяването на Независимостта на България с тържествена церемония в двора на Музея на бойната слава.
Празничните прояви продължиха с презентацията „109 години Независима България“, представена от Регионалния исторически музей. Много от посетителите се включиха и в демонстрационните игри по сглобяване и разглобяване на автомат „Калашников“, стрелба по мишена с въздушна пушка, организирани от Музея на бойната слава и Клуба по спортна стрелба „Диана“. Стотици граждани и гости на града преминаха през експозиционните зали в днешния ден на отворени врати в Музея на бойната слава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов: Ако нямахме силна и вдъхновена армия, нямаше да имаме Независимост

Ген. Константин Попов: Ако нямахме силна и вдъхновена армия, нямаше да имаме Независимост

22 Септември 2017 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Ако нямахме силна и вдъхновена армия, нямаше да имаме Независимост. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание. Той допълни, че Независимостта е българско дело, с което можем само да се гордеем. „Желанието на Османската империя е било да използва оръжие, за да може да се запази статуквото. Благодарение на това, че имаме армия, че българската дипломация и правителството начело с Александър Малинов полагат огромни усилия, благодарение на волята на княз Фердинанд, но най-вече благодарение на подкрепата на българския народ ние отвоюваме своята независимост. Днес вече се намираме в малко по-друга среда, условия и като цяло в един глобален свят, но и затова празнуваме на 22 септември, за да си спомняме, какви сме били и да знаем, какви трябва да бъдем, за да имаме бъдеще“, коментира ген. Константин Попов.
Той каза още, че когато хората се чувстват независими и когато имат желание да бъдат такива и държавата ни ще бъде независима.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се включи в празничното шествие в града за Деня на Независимостта

Велико Търново: Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се включи в празничното шествие в града за Деня на Независимостта

22 Септември 2017 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се включи в общоградското празнично шествие, което тръгна от Царевец и преминавайки през централната част на града приключи пред паметника „Майка България”. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Парадът бе част тържествата по повод 109 години от обявяването на Независимостта на България, на които по традиция домакин е старопрестолно Търново. В шествието се включиха още зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, депутатите от ГЕРБ Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, социалният министър Бисер Петков, както и кметът на града и областен лидер на ГЕРБ Даниел Панов. Шествието предвождаха военни духови оркестри. Днес старата българска столица отново е домакин и на Международния фecтивaл нa вoeннитe opкecтpи, чието 11-то издание се провежда тази година. В момента текат демонстрации на участващите състави. Цветан Цветанов имаше възможността да се срещне и разговаря със стотици хора от великотърновския регион, от който той бе избран за депутат в Народното събрание. „Щастлив съм, че имах възможността да разговарям с толкова много жители и гости на Велико Търново, където днес са националните чествания за Деня на Независимостта. Силно впечатлен съм от духовите оркестри. Да наблюдаваш уменията им е истинско удоволствие!“, възторжено заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Зайчев, кмет на община Пещера: 109 години ни делят от nезависимостта, но нашата борба да утвърждаваме България и да я развиваме продължава и днес

Николай Зайчев, кмет на община Пещера: 109 години ни делят от nезависимостта, но нашата борба да утвърждаваме България и да я развиваме продължава и днес

22 Септември 2017 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. Днес е 22 септември, денят, в който България чества своята Независимост. Само за 30 години – от Освобождението през 1878 г., през своето Съединение 1885 г. до Независимостта през 1908 г., България възстановява онова, което губи 500 години по-рано, попадайки под турско робство. С тези думи започна празничното си слово по повод 109 години от Независимостта на България кметът на община Пещера Николай Зайчев, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Пресцентъра на родопската община. „109 години ни делят от знаменития Манифест на цар Фердинанд, с който нашата Независимост бива изказана на висок глас, провъзгласена на целия свят. Но нашата борба да утвърждаваме България и да я развиваме продължава и днес! Ако на 22 септември 1908 г. нашата страна се върна на картата на Европа, то днес тя е равностоен партньор в Европейския съюз. И в тези условия ние трябва да пазим нашата независимост със самочувствие на държава с хилядолетна история! Ще завърша с цитат на Манифеста: „Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят“, каза още в обръщението си Зайчев. В края на речта си той пожела: „ Да живее свободна и независима България. Да живее българският народ!“

Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Обявяването на Независимостта превръща България от провинция на Османската империя в една от най-проспериращите европейски държави

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Обявяването на Независимостта превръща България от провинция на Османската империя в една от най-проспериращите европейски държави

22 Септември 2017 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Обявяването на Независимостта превръща България от провинция на Османската империя в една от най-проспериращите европейски държави в зората на ХХ в. Това подчерта в празничното си слово по случай 109-годишнината от извършването на важния държавнически акт кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. На историческата крепост Царевец той припомни, че именно Велико Търново е основният домакин на всички събития, случили се на 22 септември 1908 година. „От двореца на българските царе, на династията Асеневци, в продължение на 208 години е управлявана Втората българска държава и е обявен един от най-важните държавнически актове в зората на ХХ век. Цар Фердинанд I, министър-председателят Александър Малинов, подкрепяни от целия български народ обявяват пред света, че освободена и съединена България ще е и независима“, каза още инж. Панов. Той допълни, че Независимостта демонстрира смелостта и достойнството на българските държавници и политици, подкрепяни от цялата българска общественост. Според него този акт ни показва как националното обединение около важни каузи прави възможни успехите на българската държава, народ и общество. „Показва, колко временни, незначителни и дребни са политически и партийните спорове пред върховенството на националните интереси. С акта на обявяването на Независимостта на България се възвръща не само пълноправният статут на суверенна държава със самостоятелна външна политика. Нашето Отечество си възвръща мечтаните, изстрадани и извоювани национална чест и достойнство. България се превръща в равноправен и равностоен участник в балканските, европейските и световните политически процеси. На този ден дължим благодарност и признателност на всички будни и активни наши съграждани, на всички политици, които преди 109 години възстановиха този ден в българския празничен календар“, каза още инж. Даниел Панов.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Гражданите на Тополовград отбелязаха Деня на Независимостта с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя и венци

Хасково: Гражданите на Тополовград отбелязаха Деня на Независимостта с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя и венци

22 Септември 2017 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Тополовград. Трицветни знаменца, подарени от кмета Божин Божинов за празника, раздадоха на всички граждани по главната улица, деца от танцовия състав и служители от общината, преди да започне тържествената церемония по повод 109-та годишнина от обявяване на Независимостта на България. Това съобщиха от пресцентъра на Община Тополовград. За да почетат паметната дата, пред паметника на загиналите дойдоха десетки жители и гости на града. Сред тях бяха председателят на Общинския съвет Васил Сяров, заместник-кметовете на общината Маргарита Георгиева и Наско Стоянов, общински съветници. Тържеството започна с националния химн. Прозвуча Манифестът от 22 септември 1908 година. Рецитаторите от Формацията за художествено “Сладкодумци” – Мария Краева, Иван Янчев и най-малките Силвия Атанасова и Александра Янчева, изнесоха вълнуващата поетична композиция “С България в сърцата”. Празнично слово произнесе секретарят на местното читалище Райна Атанасова. С едноминутно мълчание, с венци и цветя присъстващите родолюбиви тополовградчани отбелязаха достойно Деня на независимостта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: С тържествена церемония бе отбелязана 109-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България

Видин: С тържествена церемония бе отбелязана 109-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България

22 Септември 2017 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Видин. С тържествена церемония във Видин бе отбелязана 109-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Тържеството се проведе на площад Бдинци пред паметника на Трети пехотен Бдински полк и започна с националния химн на страната. Независимостта на България, отхвърлянето на нейното васално положение бе кауза на българския народ и правителство, за която работиха заедно всички, каза в словото си пред събралото се множество кметът на Видин Огнян Ценков.
В тържественото честване се включиха ученици от видински училища, които носеха знамената на своите училища. Тук бяха и четиримата народни представители от Видински регион, областният управител, представител на Видинска митрополия, представители на държавни учреждения, патриотични организации. Всички те поднесоха венци и цветя пред паметника на славния Трети пехотен бдински полк. Мястото под гранитния постамента на бронзова група войници в атака със знамето на полка бе отрупано с венци и цветята в знак на признателност. Празникът продължи с концерт на ансамбъл „Дунав“.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Независимостта поставя държавниците пред изпитание – да освободят гражданите от бедността, грижата за качествено образование и здравеопазване

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Независимостта поставя държавниците пред изпитание – да освободят гражданите от бедността, грижата за качествено образование и здравеопазване

22 Септември 2017 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Независимостта е един от редките символи на самочувствие и национален оптимизъм за поколения българи. Това заяви в обръщението си по повод 109-годишнината от обявяването на паметния акт във Велико Търново вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Йотова подчерта, че е огромна чест за всеки един български държавник да говори пред българските граждани на този ден. „Политически акт на съединените българи, Независимостта е първата стъпка на утвърждаване на страната като самостоятелна държава. „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“. Така завършва Манифеста, с който е обявена Независимостта на България на 22 септември 1908 година. С тези думи започва съвременната история на българската независима държава. История трудна, изпълнена с поврати и оставила дълбоки белези в националната памет от преживените страдания и братоубийствени конфликти. История на гордост от националните възходи и на горчивина от допуснати грешки. История, която днес често ни разединява, която мислим и пишем противоречиво“, каза още вицепрезидентът.
По думите й, 22 септември е предизвикателство пред съвременните български политици. Днес българската държава е изправена пред важни решения, които ще начертаят съдбините на страната ни. „Българските граждани искат държавата ни да е силна, а институциите да работят за тях. Европа има нужда от решимостта на независими държави, партньори в изграждането на по-справедливо и по-сигурно бъдеще за децата. Денят на българската Независимост е празник, но Независимостта поставя съвременните български държавници пред истинско изпитание – да освободим всеки български гражданин от зависимостта на бедността, от грижата за качествено образование и здравеопазване, от мъката по напускащите родината наши деца. Защото само истински независими граждани могат да отстояват и творят за бъдещето на независимата история на нашата красива държава“, подчерта Илияна Йотова. Тя завърши с думите, че днес всички държавници трябва достойно да си спомнят, че Независимостта е дело за и на българския народ.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Симеон Кацаров, историк: От 22 септември 1908 година започва голямата епопея за обединението на България

Доц. Симеон Кацаров, историк: От 22 септември 1908 година започва голямата епопея за обединението на България

22 Септември 2017 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пловдив почете обявяването на Независимостта на България пред Колоната на независимостта на пл. „22 септември“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. В тържествената церемония участваха Духов оркестър – Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие“ и венценосци.
„На този ден да си пожелаем дръзновението и мечтите на онези българи от 1908 година, които са мечтаели за достойна държава“, каза в словото си историкът доц. Симеон Кацаров. Той припомни, че датата на обявяване на Независимостта на България е „коронация“ на всички усилия, които българите са полагали дотогава за обединяването на държавата. „От тази дата започва голямата епопея за обединението й“, каза Кацаров. По думите му пловдивчани заслужават да празнуват на тази дата, тъй като на 22 септември официално приключва Съединението на България. „Тогава те посрещат Царя на българите“, добави историкът.
В момента на пл. „22 септември“ в Пловдив звучи духова музика, а множество граждани полагат цветя пред Колоната на независимостта.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева, ГЕРБ: Родината се обича не защото е велика, а защото е своя

Цвета Караянчева, ГЕРБ: Родината се обича не защото е велика, а защото е своя

22 Септември 2017 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Родината се обича не защото е велика, а защото е своя. Това заяви в празничното си слово във Велико Търново по случай 109-годишнината от обявяването на Независимостта на България Цвета Караянчева, зам.-председател на Народното събрание, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя припомни, че българската независимост не е нечие благоволение. „Тя не е дар от чужди сили. Тя не е извоювана със султански ферман. Тя е извоювана благодарение на симбиозата между народа, като суверен и неговите управници. И в такива дни, като днешния, си спомняме думите на Ботев, че трябва да помним това, което са ни завещали нашите предци, че трябва да сме първи сред равни. И сега, когато говорим за световни кризи, трябва да бъдем повече отговорни и ние като политици, и като граждани да мислим за единение, да имаме светли примери пред себе си“, посочи Караянчева. По думите й управниците днес трябва да мислят за народа, защото единството е силата, която ще води България напред.
„Скъпи сънародници, бъдете здрави, разумни, обединени и съзидателни. Родината се обича не защото е велика, а защото е своя. Нека да я обичаме истински и да й служим вярно. Честит празник! Да пребъде България!“, каза още Цвета Караянчева.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Обществеността в Свищов отбелязва Деня на Независимостта на България

Велико Търново: Обществеността в Свищов отбелязва Деня на Независимостта на България

22 Септември 2017 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Свищов. В Деня на българската Независимост ръководството на община Свищов, граждани и представители на различни организации в града отбелязаха тържествено 22 септември, съобщиха от пресцентъра на Общината. Националният празник започна с химна на Независимостта и едноминутно мълчание в знак преклонение пред загиналите за независимостта и свободата на България.
Слово произнесе кметът на общината Генчо Генчев, в което припомни значението на този важен за историята ни ден. Той приветства присъстващите и с началото на празниците „Свищовски лозници“, които започват днес, като пожела много здраве и празнично настроение. Тържествената част продължи с химна на Република България и поднасяне на венци, и цветя пред паметника на „Свободата“ в града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Съвременната ни кауза е да върнем паметта, самочувствието и духа на нашия народ

Вицеадмирал Пламен Манушев: Съвременната ни кауза е да върнем паметта, самочувствието и духа на нашия народ

22 Септември 2017 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Съвременната ни кауза е да върнем паметта, самочувствието и духа на нашия народ. Това каза в празничното предаване „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ вицеадмирал Пламен Манушев, член на Комисията по отбрана в 44-тото Народно събрание. Той допълни, че народът ни трябва да съхрани свободния и непоклатим дух, защото има за какво да бъде горд. „За мен значението на днешния празник е поне колкото този на 3-ти март, ако не и повече, защото на 3-ти март ни подаряват една полу-свобода, докато на 22-ри септември 1908 г. се възражда Третото Българско царство. Ние ставаме наистина независима държава. Празникът е много значим, за съжаление непознат. Длъжници сме на българите, че не сме ги запознали със значение за празника. Сегашната кауза е да върнем паметта, самочувствието и духа на нашия народ. Трябва да се върне тази родова памет и гордост от принадлежността към гордо племе, към един народ и силна държава. Това е голяма кауза и ако я постигнем, ще постигнем много“, обясни той. Вицеадмирал Пламен Манушев отбеляза, че към днешна дата България е независима, защото гласът ѝ е равнопоставен в двете международни организации – ЕС и НАТО.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: С ритуал по полагане на венци и цветя пред паметната плоча на пл. „Георги Измирлиев“ бе отбелязан Денят на Независимостта на България

Благоевград: С ритуал по полагане на венци и цветя пред паметната плоча на пл. „Георги Измирлиев“ бе отбелязан Денят на Независимостта на България

22 Септември 2017 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С ритуал по полагане на венци и цветя пред паметната плоча на площад „Георги Измирлиев“ бе отбелязана 109-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Церемонията, с която беше почетена паметта на загиналите войни, дали живота си за независимостта и обединението на страната, започна с химна на Република България. След това ученици рецитираха част от манифеста, с който е провъзгласена Независимостта на 22 септември 1908 година.
На тържествената церемония в Благоевград присъстваха народният представител от ПП ГЕРБ - Благоевград и областен координатор на партията Даниела Савеклиева, заместник-кметът Иво Николов, зам.-ректорът на Югозападния университет проф. д-р Антони Стоилов, политици, общински съветници, общественици, учители и десетки граждани.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил: Благодарим на нашите предци за независимия дух, с който са ни дарили

Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил: Благодарим на нашите предци за независимия дух, с който са ни дарили

22 Септември 2017 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Благодарим на нашите предци за независимия дух, с който са ни дарили. Това каза пред журналисти кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. „Сега остава вече да се измъкнем от робството на злобата и на завистта, съвременният мрак за да успее любовта и добротолюбието”, каза Петър Паунов. Кметът на Община Кюстендил присъства на тържественото отбелязване на 109-годишнина от обявяване на Независимостта на България. На Арката на площад „Велбъжд” присъстваха областният управител Виктор Янев, председателят на Общински съвет Михаела Крумова, представители на политически партии, членове на военно-патриотични организации, жители и гости на Кюстендил. Тържественото честване на празника започна с издигането на националното знаме, под звуците на химна на Република България. В празничното слово беше припомнено значението на провъзгласената с Манифест в църквата „Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолния град Търново българска независимост. Беше посочено, че 22 септември е знакова дата в националната памет, която вгражда българите в нишката на вековното съществуване на един народ с независима държава. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя на паметника „Булаир”, редом до който бяха поставени българският трикольор и знамето на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Празникът продължава с концерт на „Фолк-джаз формация” към Нов български университет с диригент доцент доктор Георги Петков.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Костадинова, ГЕРБ – Пазарджик: 109 години след манифеста България е свободна и независима държава, част от голямото европейско семейство

Десислава Костадинова, ГЕРБ – Пазарджик: 109 години след манифеста България е свободна и независима държава, част от голямото европейско семейство

22 Септември 2017 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Днес празнуваме отхвърлянето на последните васални отношения на България с Османската империя, каза в празничното си слово народният представител от ГЕРБ – Пазарджик Десислава Костадинова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. „Независимостта на нашата родина е провъзгласена с Манифест към българския народ, подписан от цар Фердинанд. В него българският цар пише: „Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят“. И днес тези думи звучат актуално и не трябва да ги забравяме“, подчерта Костадинова. Тя допълни, че 109 години след този манифест България е свободна и независима държава, част от голямото европейско семейство. Държава с дълга история, прекрасна природа и трудови хора.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът Тодор Чобанов: С обявяването на Независимостта беше изпълнен заветът на Васил Левски да се наредим до другите европейски народи

Зам.-кметът Тодор Чобанов: С обявяването на Независимостта беше изпълнен заветът на Васил Левски да се наредим до другите европейски народи

22 Септември 2017 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. С обявяването на Независимостта беше изпълнен заветът на Васил Левски да се наредим до другите европейски народи. Това каза заместник-кметът на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов в празничната си реч по време на тържественото честване на 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България, което се проведе на столичния площад „Княз Александър I”, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес отбелязваме една забележителна дата - една от най-важните в българската история. На този ден преди 109 години България отново стана суверенна държава. Трудно ни е днес да си представим Европа преди век – разтърсвана от противоречия, изправена пред две световни войни, континент на насилие, анекси, локални спорове и преврати. Европа, в която всеки гледаше да налага своя интерес и в която липсваше чувството на общност. Именно в тази сложна обстановка нашите деди успяха да извършат не един, а два забележителни международни акта с огромни последици – Съединението и обявяването на Независимостта. Делят ги само две десетилетия и те са неразривно свързани и водещи до окончателното и ново утвърждаване на онази наша любима държава, която загубихме през XIV век. Едва ли има друг европейски народ, който да може да се гордее с такива забележителни успехи в онази епоха на напрежение между два века на конфликти. Обявяването на Независимостта е постигнато не със силата на оръжието, а със средствата на дипломацията, с внимателното обмисляне на всяка стъпка и с много неуморна работа на международната сцена. Този забележителен успех е успех, който позволи на България да ускори своето стопанско развитие, да взема напълно самостоятелни решение и да възвърне своя престиж. Възвърнахме си и древната титла цар, заради която Симеон Велики разтърсваше цяла една империя. С обявяването на Независимостта беше изпълнен заветът на Васил Левски да се наредим заедно с другите европейски народи. Днес свеждаме глава пред всички тези, които направиха това събитие възможно – българското правителство, политици, дипломати и приятели на България зад граница. Трябва специално да откроим имената на българския княз Фердинанд и министър-председателя Малинов, които успяха без войни и конфликти да достигнат до голямата цел. Обединени около националната си кауза, българите доказахме на Европа и на света волята на нашия народ и защитихме националното си достойнство. Нека си припомняме по-често тези събития, за да ги имаме за пример и през XXI век“, каза Чобанов.
В празничната програма пред Паметника на Независимостта взеха участие Софийският духов оркестър, хоровата асоциация „Света София – България“ и фолклорният танцов ансамбъл „София 6“ при читалище „Витоша“.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Историческа възстановка припомни събитията от 1908 година и пристигането на цар Фердинанд в града

Пловдив: Историческа възстановка припомни събитията от 1908 година и пристигането на цар Фердинанд в града

22 Септември 2017 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С възстановка в Пловдив припомниха събитията от 1908 година и пристигането на цар Фердинанд в града, за да прочете манифеста, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пловдив. За първа година в града бяха възпроизведени живи картини от посрещането на цар Фердинанд на 23 септември – ден, след като в Търново е обявена Независимостта на България. Знаменателен е фактът, че още на следващия ден цар Фердинанд, премиерът Александър Малинов и министрите от кабинета му пристигат в Пловдив, за да могат да обявят на всички, да обявят и пред Великите сили, че независимостта е отхвърляне и на статута на Източна Румелия като автономна провинция на Османската империя. Това е първото посещение на българския цар Фердинанд в български град след Велико Търново.
Според архивите в Пловдив цар Фердинанд е посрещнат наистина с царски почести. При входа на града откъм гарата е издигната разкошна арка. Там хиляди пловдивчани посрещат царя, а кметът д-р Иван Кесяков го приветства с кратка реч. В жегата цялото шествие се отправя пеша към църквата „Св. Богородица“, където е отслужен моле­бен. По прашните пловдивски улици ботушите и обувките на знатните гости затъват в кал и прах. Елитът на Пловдив в дрехи алафранга изпълва Военния клуб на тържествения банкет. Въпреки че е посрещнат с „ура“ и ръкопляскания, Фердинанд е недоволен от вида на града. „На село се е обърнал вашият Пловдив! Цяло мъчение е да ходи човек из пловдивските калдъръми”, отправил укори Фердинанд към кмета. Прашните ботуши на Величеството карат местната управа да се замисли за павиране на местните улици, което е осъществено в следващите години. Финалът на вечерята, гарниран с прочутото садовско сире­не и грозде чауш, връщат доброто настроение на монарха. Той произнася приветствие към пловдивското гражданство, последвано от благодарствена реч на Кесяков. „Какъв интелигентен кмет с европейска диплома имат пловдивчани“, похвалил го царят преди да потегли на обиколка из градската градина, засадена с декоративни храсти от Холандия. В паметта на пловдивчани са били ярки спомените от това посещение на цар Фердинанд. Но днес малко от тях си спомнят за това.
За първа година комитет „Родолюбие“ в Пловдив се опита да възпроизведе част от тези моменти пред не дотам пълния площад.
След възстановката участниците и публиката заедно извървяха пътя до „Колоната на Независимостта“ на площад „22 септември“. Там също ще бъдат положени венци и цветя.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: С тържествено издигане на националното знаме, молебен за България и празнично хоро в града бе отбелязан Денят на Независимостта

Варна: С тържествено издигане на националното знаме, молебен за България и празнично хоро в града бе отбелязан Денят на Независимостта

22 Септември 2017 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Варна. С тържествено издигане на националното знаме, молебен за България и празнично хоро Варна отбеляза Деня на Независимостта, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Събитията в града, посветени на 109-ата годишнина от провъзгласяването на българската Независимост, започнаха на площад „Независимост“. Присъстваха представителни части на Военноморските сили, като строят им бе приет от контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили, представители на местната власт, политически партии, инициативни комитети. Пред събралите се жители и гости на Варна бе припомнено, че на тази дата през 1908 година в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд І се обявява независимостта на България, с което страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена й от Берлинския договор от 1878 година. Иконом Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска св. митрополия, отслужи молебен за България. Под звуците на националния химн пред сградата на съда тържествено бе издигнато националното знаме, след което Представителната рота на Военноморските сили премина в тържествен марш. Празникът продължи с традиционното хоро, в което се включиха всички желаещи.
Събитията за Деня на Независимостта във Варна ще завършат в 18.30 часа на входа на Морската градина, където ще се състои концерт за Ансамбъла на Българската армия.
През днешния ден музеите във Варна, филиали на Националния военноисторически музей – Военноморският музей и Парк музей „Владислав Варненчик“, посрещат посетители с празнични входни такси. Жителите и гостите на града могат да разгледат както постоянните, така и временните експозиции на двата музея и да се качат на кораба „Дръзки“ също на намалена цена. В изложбената зала на Военноморския музей е експонирана временната изложба „Филателно море“ - исторически поглед чрез филателните материали към българската морска история. Музеят пази и княжеския щандарт на Фердинанд. По думите на директора на музея д-р Мариана Кръстева в навечерието на събитието именно на една от яхтите на българската флотилия Фердинанд събрал министрите си и там, вече окончателно, обявява решението си на следващия ден във Велико Търново да бъде направена тази стъпка, както е записал и в манифеста към българския народ – да бъде прогласена съединената на 6 септември 1885 година България за независимо Българско царство.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от президента Анджей Дуда. 19 март 2018 г.
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.