Дългоочакваната за цялата "червена" общност пресконференция мина и си замина. След поредния скандално слаб сезон, който завърши по катастрофален начин, изпълнителните директори в лицата на Филип Филипов и Стоян Орманджиев заявиха, че така не може да продължава и че в ЦСКА ще се вихри голямата брадва. Както винаги безвъзвратно закъсняло действие, но по-добре късно, отколкото никога.

На вчерашната пресконференция на новия дом на ЦСКА за следващите две години - Националния стадион "Васил Левски", бяха представени двете лица, които ще имат за цел да върнат поне 1/10 от онзи блясък на червената звезда, която за съжаление, отдавна не е символ на победата в българския футбол. Новият технически директор Михаил Александров и новият старши треньор Томислав Стипич застанаха пред колегите журналисти за пръв път като част от ЦСКА. Роденият в Босна и Херцеговина специалист сяда на шофьорското място в отракания и очукан Голф 3 и ще трябва да впрегне всичките си налични умения, за да стегне МПС-то и да маневрира из милионите дупки по разбития български футбол. Стипич на няколко пъти каза, че е наясно какво се иска от него, но в хода на цялата пресконференция се разбра, че предстоят две години, в които целите ще са занижени. Това не беше казано в прав текст, а може би трябваше! За пореден път стана ясно, че амбициите на ЦСКА за дубъл си остават, но истината е друга. ЦСКА не е имал истински боеспособен тим от ... не помня кога, така че тези врели-некипели за високите цели вече не важат. Това, разбира се, е пряко свързано с потресаващо ниското качество на футбола и спорта у нас, но ЦСКА да си гледа собствената паничка.

Филип Филипов каза, че титла и купа отново ще се гонят с всички сили, но действителността била такава, че отборът не е конкурентно способен не Лудогорец. Това не е изненада за никой, но е важно да се отбележи, че не отива на бившия играч на ЦСКА (част от отбора, който за последно печели и двете отличия в България) да говори така. По простата причина, че той е в клуба от 2021 г., а гнойният абсцес не е от вчера или онзи ден. Г-н Филипов каза в прав текст, че ЦСКА ще има нужда от три трансферни прозореца, за да изгради боеспособен тим, който наистина да играе приятен за окото футбол и да спечели няколко трофея. Лично на мен не ми хареса фактът, че отново с предимство ще са чуждестранните трансфери, при положение, че имаш цяла школа, която очевидно не може да извади един готов футболист за Първа Професионална "А" Група. Но каквото било, било. Ако историята ни учи на нещо, то това е да не повтаряме грешките.

И така стигаме до Мишо Александров. Юноша на клуба, бивш национал, беше част от екипа на Димитър Бербатов в битката му за Бояна. Хората във футболните среди го харесват не само защото е "добро момче", а защото е кадърен. А през последните години такива хора бяха истинска рядкост в армейския клуб. Александров спечели няколко титли на България с Лудогорец, така че е наясно как се работи в Разград и какъв "ноухау" да въдвори на "Армията". След края на профи кариерата си, Михаил завършва една от най-реномираните програми на УЕФА за бивши спортисти. Двугодишното обучение са включени много модерни практики за управление на клуб, федерация, школа, стадион и каквото още се сетите. Именно Мишо Александров ще бъде отговорното лице, което ще следи изкъсо строежа (реконструкцията) на новия стадион на ЦСКА.

Случайно или не, въпросният стадион трябва да бъде готов именно през 2026-та. Срокът съвпада точно с изграждането на отбор с шампионски манталитет. Представете си само (колкото и трудно да е): току що построен стадион, пълен до краен предел, а долу на терена играчите на ЦСКА връзват повече от 3-4 успешни поредни паса и бият по-непретенциозните родни отбори с 3-4 гола разлика...

За да се случи всичко това, а не просто да си говорим празни приказки, в ЦСКА ще трябва да се работи по-усилено откогато и да е било. Аматьорщината и селянията, която завещаха от миналото ръководство, трябва миг по-скоро да бъдат забравени и да почне да се работи с мисъл за бъдещето. Щом най-успешният български клуб в исторически план е стигнал дотам да открива топлата вода през 2024 г., то нека я открие! Г-н Орманджиев на няколко пъти натътри, че всички планове за стадион, селекция и ДЮШ са добре подплатени финансово, така че единствено остава работата.

А дотогава ли? Дотогава феновете на ЦСКА да свалят очакванията си! Болезнено е, но колкото по-искрено си говорим, толкова по-добре. Нека този път се доверим на новите хора, които вчера дадоха рекордно дълга пресконференция от почти два часа и това е. Естествено, това не означава да се слагат розовите очила и да се чака тази заветна 2026-а. Публиката на ЦСКА повече от всякога трябва да влезе в ролята на коректив и да следи изпълнението на подробния план-конспект, който бе представен. Да подкрепя отбора, да поощрява доброто и да показва идиотщините. Ако трябва да се нахлува на терена още 10 пъти, за да се стигне до извора, то нека тогава бъдат 11. За по-сигурно! В живота винаги има два варианта - нагоре или надолу. Когато дълго време си се отдалечавал от върха, започваш да свикваш с гравитацията. Така че, ако в следващите две години на феновете на ЦСКА им се струва, че се правят крачки назад, то съблюдавайте дали някъде наблизо има бездна и някъде пред вас има писта.