Двама от фаворитите  при мъжете на Откритото първенство на Австралия – Хуберт Хуркач и Карлос Алкарас, се класираха за осминафиналната фаза на състезанието, постигайки очаквани победи.

Поставеният под №9 в схемата Хуркач стигна за втора поредна година до четвъртия кръг на турнира, след като елиминира в третия си мач 21-ия в схемата и 20-и в света Юго Умбер от Франция с 3:6, 6:1, 7:6(4) и 2 часа и 49 минути игра.

Двамата се срещнаха за трети път при професионалистите, като полякът постигна третия си успех.

Следващото препятствие за него ще бъде отново френско – 122-ия в ранглистата Артур Казо, спрял в третия кръг нидерландеца Талон Грикспоор с 3:6, 6:3, 6:1.

Двамата ще се срещнат за първи път при професионалистите.

Вторият в света и схемата Карлос Алкарас от Испания остана на корта малко повече от час, като победи в третия кръг 140-ия в ранглистата Джунченг Шанг от Китай с 6:1, 6:1, 1:0 и отказване на Шанг.

За място на четвъртфиналите Алкарас ще играе срещу 60-ия в ранглистата Миомир Кецманович. Сърбинът отстрани в третия кръг след епичен сблъсък американеца Томи Пол, 14-и в ранглистата и схемата на турнира, с 6:4, 3:6, 2:6, 7:6(7), 6:0 и 4 часа игра.

Алкарас и Кецманович има един изигран мач досега при професионалистите, като испанецът печели в Маями с три сета.