Димитър Данчев, зам.-министър на икономиката, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Г-н Данчев, вчера стана ясно, че държавата отпуска малко над 10 милиона лева за преодоляването на бедствията в общините Карлово, Калояново и Марица. Разкажете ни как беше решено това и по какъв начин ще се използват тези средства.

Първо позволете ми да обясня, че държавните органи работят буквално от първия ден, след като се случи трагедията в Карловско, по няколко направления. Първото направление е разследване на причините, довели до бедствието. Тук, знаете, започнаха проверки на Министерството на земеделието, полицията, прокуратурата като се изследват всички възможни причини, довели до бедствието – количеството дъжд, което се е изляло, което очевидно е рекордно, непочистени и препречени дерета и корита на реки, нерегламентирана сеч, буквално всичко, което може да се обследва. На второ място, разбира се, за нас приоритет беше поставяне на бедствието под контрол чрез незабавна реакция от страна на държавата и местните органи. Разбира се, провеждане на целенасочени действия на спасителните екипи, бързи и ефективни мероприятия по аварийно-възстановителните дейност, в това число, както казахте и вие, отпускане на средства за подкрепяне на потърпевшите от наводненията. По отношение на средствата за овладяване и преодоляване на последствията от бедствията, вчера на заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагането на Министерския съвет, на което участвах и аз от името на Министерството на икономиката и индустрията, бяха разпределени общо 31 милиона лева за подпомагане на пострадали райони в цялата страна и от тях, както казахте и вие, повече от 10 милиона за най-пострадалите общини – Карлово, Калояново и Марица, за които стана въпрос във вашия анонс.

Комисията на практика вчера разгледа постъпилите до вчерашния ден искания на трите най-пострадали от наводненията общини и след проведени срещи с общинските кметове и областния управител стана ясно, че отпуснатите повече от 10 милиона лева ще покрият на практика нуждите на тези общини от аварийно-възстановителни дейности за момента. Като разбира се, комисията ще продължи да заседава и до края на годината, като вече ще бъдат отпускани при необходимост и допълнителни средства през следващата година.

Обръщам внимание, че освен за овладяване и преодоляване на последствията от бедствията, вчера комисията отпусна и средства за превантивни дейности, защото общият бюджет на комисията за тази година е бил 80 милиона лева. Служебното правителство наследи неразходвани до момента средства в размер на 34 милиона и както казах, от тях вчера бяха разпределени 31 милиона лева. Но само щетите от последното бедствие в трите пловдивски общини – Карлово, Калояново и Марица, по първоначални прогнозни данни нанесените щети възлизат на сума, близка до общия бюджет на комисията за цялата година. Затова нашата цел като комисия, като държавен орган е да засилим именно дейностите по превенция, с което да направим така, че да не се стига до такива трагедии, а считаме, че по този начин бихме спестили голяма част от разходите за възстановяване на евентуални последствия. Това е общо взето. Разбира се, тук междувременно държа и да подчертая, че работата на място на практика не е прекъсвала от 2 септември насам. Знаете, че вчера 400 военнослужещи от различни родове войски работеха на терен в трите най-тежко засегнати села – Каравелово, Богдан и Слатина, като бяха разпределени във всяка една къща, която все още не е почистена от калта. Днес около 150 доброволци от държавната и общинските администрации са командировани и също ще бъдат в засегнатите села, за да продължи ударното разчистване на домовете. Между другото, тук трябва да посоча, че община Карлово осигурява необходимите инструменти, а доброволците трябва да са екипирани единствено с ботуши и ръкавици.

Призоваваме, имаме нужда, разбира се, и от подкрепа на доброволци. Призоваваме и млади хора, които имат възможност, да се включат и днес, както и през уикенда. Като очакване надяваме се, че през уикенда близо 1000 доброволци от цялата страна ще продължат мисията по разчистването. Единствената ми молба и апел към тях е да бъдат добре екипирани, с ботуши и ръкавици, както казах, инструменти ще им бъдат раздадени на място. Освен това, понеже имаше вчера критика, че на пресконференцията, която даде министър Демерджиев след заседанието на Междуведомствената комисия, имаше критика, че не е осигурена необходимата тежка техника за разчистването. Ще обърна внимание, че на този етап са осигурени около 120 машини. Това са багери с челни товарачи, самосвали и камиони също за изнасяне на дървета и други. А освен това, Националното сдружение на общините, който също има свой представител в рамките на Междуведомствената комисия, пое ангажимент да съдейства за осигуряване чрез общините на малогабаритна техника, която да влезе в дворовете на къщите и да ускори процеса на почистване, тъй като в по-голямата част дворовете наистина са сериозно засипани с наноси, скални отломки и дървета.

Г-н Данчев, смятате ли, че бюджетът за превенция на бедствия трябва наистина да бъде увеличен? Вчера и министър Демерджиев посочи това – подкрепяте ли го?

Абсолютно го подкрепям. 

В какъв размер според вас трябва да бъде той?

Това, разбира се, ще се вземе като решение от членовете на комисията, ще бъдат чути всички мнения и препоръки на органите за пожарна и аварийна безопасност, на представителите на общините, които са най-често засегнати от подобни бедствия и аварии. Но при всички положения, колкото повече пари се дават за превенция, толкова, разбира се, намалява рискът от необходимостта да се харчат след това средства за възстановяване от последствията. Така че за мен всеки лев, даден за превенция, има своя смисъл.

Да, всеки лев има своя смисъл, така е. Много е важно. И хиляди доброволци се стичат все още и помагат на хората. Предвиждате ли и други нови инициативи във връзка с бедстващите села, освен тези, които вече ни казахте?

Тук трябва да обърна внимание, че Агенцията за социално подпомагане от следващата седмица започва изплащането на еднократните помощи в размер на 375 лева за пострадалите от наводненията. Това ще се случи в периода от 19 до 26 септември. И тук става дума за домакинствата от селата Богдан, Каравелово, Слатина, Войнягово и Христо Даново. През последните дни служителите на Агенцията за социално подпомагане работеха на място, за да може по-бързо да се подадат необходимите заявления и да се обработят документите. За хората, заявили изплащане на помощта по банков път, средствата ще бъдат преведени в банковите им сметки още на 19 септември, а лицата, заявили изплащане от "Български пощи“, ще могат да ги получат в посочения от тях пощенски клон в периода, както казах, от 19 до 26 септември.

Отделно от това, ще продължи община Карлово да осигурява ежедневното изхранване на близо 300 души от пострадалите населени места. Продължава и отстраняването на щетите по железопътната инфраструктура. Служителите от структурите на Министерството на транспорта и съобщенията оказват съдействие и за възстановителните работи с техника, с доставка на над 3000 кубически метра инертен материал поне за първичното заздравяване на улиците в засегнатите места, защото знаете, пътната настилка там на практика е отнесена. На 100% тук вече можем да кажем е възстановено електрозахранването в къщите и на трите най-засегнати села – Каравелово, Богдан и Слатина. За съжаление, без уличното осветление, защото са отнесени наистина стълбовете за улично осветление. Възстановено е водоподаването и продължава работата по възстановяването на водоподаването, защото около 50% от водоподаването само е възстановено в трите села. Областната дирекция на МВР направи още от първите дни организация наводнените къщи да се охраняват, за да не се допуснат кражби на имуществото на хората.

Да, въпреки че имаше вандалски прояви.

За съжаление, да. Засилена е работата на патрулите на полицията, като те са подсилени и от жандармерия така, че да не се стига до такива грозни сцени. Държавният резерв отпусна 200 тона бутилирана и следим ситуацията с бутилираната питейна вода. И ще продължи отпускането на необходимите количества питейна вода за нуждите на хората, защото за съжаление, тази вода, която тече от водопровода, продължава да бъде негодна за пиене. Продължават работите по разчистване на коритото на река Стряма, което в началото в отделни участъци беше непроводимо заради натрупаната там скална маса и дървета от клоновете на Средна гора. Разчистват се и се изгарят, унищожават по надлежния ред загиналите при пороя животни. Така че всички държавни органи и общински, и местни органи са ангажирани с отстраняването на последствията от бедствието така, че наистина, както казах, да бъде поставено бедствието под контрол.

Г-н Данчев, вие сте заместник-министър на икономиката. Какво заварихте в Министерството на икономиката, когато станахте заместник-министър в служебното правителство?

В Министерството на икономиката заварихме наистина редица нерешени въпроси, някои въпроси, които текущо трябва да бъдат решавани, като намиране на по-добри решения за справянето с високия процент на инфлацията, проблемите с българските фирми и с установяване, даване на възможност за по-добър обем на техния износ, за подобряване на търговския баланс на страната. Редица проблеми, свързани с поддръжката на язовирите, проблеми, свързани с управлението на държавните предприятия, силни съмнения за редица нарушения, извършени при управлението на държавните предприятия, и за злоупотреба с държавни средства. Така че всички тези въпроси, които ние сме установили като проблемни, сме ги превърнали в наши приоритети за следващия период, за периода на работа на служебното правителство, така, че да не остане въпрос, на който да не обърнем внимание и по който да не потърсим решение в полза на българската икономика, на българското производство.

По какъв начин се грижите за малките и средните предприятия?

Припомням, че министърът на икономиката и индустрията г-н Никола Стоянов още в първите дни на работата си като министър дефинира един приоритет – за подобряване на външноикономическото сътрудничество, на работата на нашите търговки служби зад граница така, че да бъде подпомогнато родното производство, малките и средни предприятия за подобряване, както казах, на износа на България и за по-активно пазарно присъствие именно на малките и средни предприятия в страните, в които особено имаме служби по търговско-икономическите въпроси. и тук беше направена една междуведомствена работна група, която да дефинира мерки за подобряването на работата на търговските ни представители зад граница, като се идентифицират и анализират приоритетите и препоръките именно на работодателските организации и на представителите на бизнеса по отношение на дейността на търговските служби за увеличаване на българския износ и за привличане на повече инвестиции.

Отделно от това, съвместно с бизнеса и работодателските организации да бъде идентифициран интересът им за осъществяване на износ по страни и региони така, че да се набележат конкретни страни, в които да се засили работата на Министерството на икономиката и индустрията чрез търговските ни представители, разбира се, за да се синхронизира цялата дейност с приоритетите, заложени в основните програми и национални планове, приети от българското правителство. И пак казвам, всичко – с основната ни цел да подобрим търговския баланс на страната ни. Изготвяме програми по приоритетни страни с конкретни инициативи за реализиране в рамките на следващия период от една-две години. И тук имам предвид подпомагане на участието на малки и средни предприятия на различни търговски изложения зад граница, различни конференции, семинари, срещи, всичко, което може да подпомогне тяхната дейност, интернационализирането на тяхната дейност. Освен това, предвиждаме да бъдат разработени проактивни кампании по общини и региони, в това число обучения, борси, семинари и други, особено за малките и средни предприятия.

Индивидуално за всеки регион ли?

Това ще се опитаме да бъде направено във всички големи региони на страната.

Така, че българският бизнес, малките и средни предприятия да получат повече информация за възможностите, които осигурява Министерството на икономиката и индустрията за подпомагане на тяхната дейност, в това число за тяхната износна дейност.

Г-н Данчев, кои според вас са ключовите икономически въпроси за България, на които трябва да се търси отговор и решение?

На първо място за нас е високият темп на нарастване на инфлацията и това, че инфлацията в България е около два пъти по-висока към момента от тази в повечето европейски страни. Това представлява сериозна опасност за българската икономика, тъй като високата инфлация може да бъде последвана от рецесия в икономиката – нещо, което би имало пагубно въздействие върху икономическия ръст и върху икономическото състояние на страната ни. Затова ние сме създали и работна група, която да търси причините, които основно влияят върху високия темп на инфлацията. Идентифицирали сме като основна причина за високите цени на стоките и услугите в страната високите цени на горивата, на енергоносителите, в това число – на газта, на горивата, дизел и търсим заедно с бизнеса онези мерки, които да бъдат приложени в кратко- и средносрочен план, които да доведат до облекчаване на натиска, на ценовия натиск, който се получава в резултат на високите цени на енергоносителите. В следващите дни работната група, която е създадена именно за мерките и справянето с тези високи цени на енергоносителите, ще завърши своята работа и ще излезем заедно с колегите от работодателските и синдикалните организации с цялостен доклад и препоръки.

Една част, разбира се, от тези мерки ще касаят и законодателни промени, които за съжаление, ние сега няма как да реализираме със служебно правителство в отсъствието на действащо Народно събрание, но нашата амбиция е да подготвим тези необходими законодателни инициативи и веднага, в първите дни на следващото Народно събрание, на 48-то Народно събрание да ги внесем, така, че да може до края на годината тези мерки да се превърнат в реално действие.

Изключително много работа, но очевидно тя е натрупана през годините и резултат е вече на влошена икономическа обстановка.

Да.

Ние ви пожелаваме успех, г-н Данчев, във всичко това, което правите.

Благодаря ви.