При огромни количества дъжд, неподдържани речни корита, при наличието на дървета, които препречват мостовете, се създават проблемите, които наблюдавахме този път в Карловско. Всичко опира до пари, това каза в "Денят започва" бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров.

Припомни, че в България по време на комунизма са построени около 6000 язовира. "В продължение на десетки години те не бяха поддържани. Това са язовири на 40-50-60 години."

Обясни, че след нещастието, което сполетя село Бисер преди 10 години, се е оказало след инвентаризация на язовирите, че местната власт няма пари да ги поддържа. Тогава се взима генерално решение да се изясни собствеността на язовирите и да минат към единна структура на държавата. Заделена е и сума, с която язовирите да бъдат ремонтирани, но са възникнали спорове около отпуснатите пари и са изпуснати 2-3 години, в които да започнат ремонтите.

"Намериха се 400 милиона, за да се почне поетапно ремонтът на язовирите, както виждате, спря се тази дейност. Проблемът е, че язовирите бяха ничии. В момента е ясно чии са. Намериха се пари да се ремонтират. Намери се причина да се спре ремонтът."

Другият проблем, според Емил Димитров, са речните корита и тяхното почистване. По думите му нещата отново опират до липсата на пари, както и до липсата на воля на управленско ниво да бъдат взети съответните решения.