След вълната от съпричастност и помощ за бедстващите села в Карловско, в района, пострадал от потопа, се появиха мародери.

Хората се оплакват, че изчезват всякакви вещи - от метал, събиран за вторични суровини, през лопати и колички, до компютри. Освен полицията, и рокери излязоха на доброволни патрули, разказва NOVA.

Хората, пострадали от стихията, вече се сблъскват и с психически проблеми. За помощ се търсят психолози.

Междувременно стана ясно, че общо 378 домакинства ще получат първоначална помощ от по 375 лева. А правителството готви план за помощ на целия регион.

Шест са семействата, чийто къщи са напълно разрушени от бедствието и се нуждаят от временни жилища.

"Тези хора са при свои роднини. Ние ги настанихме първото денонощие в кметства, в читалища. Днес на заседанието на Министерския съвет ще предложа на министър-председателя да бъде намерено решение за тези семейства, които не могат да се върнат в домовете си", заяви Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово.

30 къщи са сериозно увредени. Спешно е необходимо укрепването им и строителни материали. Ясен е вече броят на домакинствата, които ще получат по 375 лева еднократна помощ.

"Днес списъците са готови и до края на деня ще бъдат предадени на Агенцията за социално подпомагане. Описът на разрушените и повредени домове ще продължи поне седмица", заяви Кабаиванов.

"375 лева не ги искам. Нека си ги държат за тях. Те за нищо не стигат. Дори един матрак човек не може да си купи", казва Мария Ненова.

"Не искаме компенсация, не искаме. Искаме държавата да намери виновния и той да покрие всички нанесени щети", заяви Станка Димитрова.

В Каравелово жителите пропищяха от мародери. Оплакват се, че се крадат ботуши и лопати от хора, които нямат нужда от тях.

"Имаше тук една количка, хубава с гумено колело. И ми казаха на другия ден, че ми е взета", разказва д-р Лило Копчелиев.

"Крадат абсолютно всичко. Нощно време полицаите и рокерите обикалят и пазят, но по собствена инициатива", казва Мария Ненова.

"Пробваме, опазваме каквото може. Каквото е по силите ни, правим го", каза Пламен Петров.

На този фон вълната от съпричастност не спира. Разбрала за бедствието, Йорданка от далечното село Царимир застанала пред магазина и приканвала всеки, който влезе да дари хранителни продукти. Тази сутрин пенсионерката докара пълен автомобил с провизии и ги раздаде на пострадалите.

"Най-много ме трогна постъпката на три деца, на 10 и 11 години, които с дребните си парички влязоха в магазина и ми донесоха вафли и бисквити и ми казаха: "Лельо, вземи това за пострадалите деца". Трогнаха ме до сълзи тези малки дечица", разказа Йорданка Спиридаки.

А кметството се е превърнало в кризисен център, в който пристигат храни и дрехи от цялата страна.