Петър Делков, кмет на с. Слатина в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Следващият ни събеседник вече е на линия, това е кметът на село Слатина Петър Делков. Г-н Делков, бързам да ви попитам какво е положението в село Слатина, как премина нощта? Кажете ни последната най-нова и актуална информация.

Новата информация е, че вчера цял ден тежка техника се опитваше, и до някаква степен напредва в работата, да отпуши дерето, за да може да се вкара коритото на реката вътре, по средата, където евентуално при следващ дъжд да не може да направи повече щети. Да, това беше най-важно. Днес очакваме още повече техника. Вчера също така имаше доброволци, военни, местни жители, които помагаха. Днес също ща има и продължаваме работата. Очакваме и още повече техника за почистването на поречието.

Как са хората, имате ли нужда от нещо? Храна и вода имате ли?

Беше доставена храна и вода, но всяка помощ, която ни бъде предоставена, ще ни бъде нужна.

Във вчерашния ден се свързахме с хора от селото, те ни казаха, че къщите им са недостъпни, нямат ток, не могат да си заредят дори телефоните. Има ли подобрение на ситуацията с тока?

Засегнатите къщи, които са до дерето, нямат ток, понеже са изпопадали стълбовете. От EVN вчера и предния ден се опитваха и пуснаха тока в горния край на селото, снощи – и в долния край. Също и в кметството има ток. Каквото може си помагат хората един на друг, и ние помагаме, с ток, с вода, с храна – могат да се обръщат към нас.

Имате ли достатъчно доброволци в момента?

Има, има доброволци, но всяка помощ, която ни бъде дадена, ще е приета с много голяма радост от жителите.

Да, и с отворени обятия.

Да.

Как оценявате реакцията на институциите? Вие казахте, че бързо са реагирали. Според вас държавата справи ли се с положението в момента и дали това цялото бедствие можеше да бъде предотвратено по някакъв начин?

Според мен не можеше. Тепърва ще се констатира защо е станал точно този потоп с тези дървета и това свлачище, което се е случило. Днес ще идват комисии от общината, от горското вече да се констатира какво точно се е случило, защото в историята на Слатина такова нещо досега не се е случвало.

Знаете ли по какъв начин хората ще бъдат обезщетени? Някой дал ли ви е вече информация или тепърва?

Днес ще имаме тази информация, като дойде щабът от общината.

Добре. Областният управител на Пловдив вчера обяви, че на хората ще им бъде предоставена помощ в размер на половин минимална работна заплата. Какво мислите за това, не е ли прекалено малко?

Разбира се, че е малко. Щетите са огромни. Както се казва, целите къщи са пострадали.

Да. И със сигурност ще ви трябват много средства и много години.

Много, много средства и много време.

Благодаря ви за актуалната информация и за включването, което направихте. Държим връзка, за да разберем какво ще ви кажат властите днес по-късно. Желаем ви успех и ви подкрепяме!

Да. Благодарим.