Една от най-популярните в последните две години атракции край Велико Търново т.нар. "люлка на любовта“ привлича туристи и през зимните месеци. Хубавото време и високите температури помагат на стотици търновци, а и гости на града и региона да се разходят до Гарга баир, който се намира непосредствено над града и където всъщност е разположена въпросната люлка, предаде кореспондент на "Фокус“.

Всекидневно около началната точка на маршрута, която се намира срещу разклона за село Арбанаси, има спрени поне по три-четири коли, а в почивните дни те са десетки. Малки и големи се впускат в "приключението“, за да се насладят на уникалната гледка, която се разкрива от мястото. Всеки, който веднъж е бил там, заявява, че ще се върне отново, за да се потопи в красотата и омайността на българската природа, дори и през зимните месеци, когато растителността е значително по-малко.

Люлката бе завързана за две дървета, които се намират на върха на едно от най-панорамните места в района – Гарга баир, откъдето се виждат части от старата столица, Царевец, Владишкия мост, кв. "Асенов“, но се открива и прекрасна панорама край стара Планина, преди малко повече от две години. Още по време на строгите рестрикции заради пандемията от COVID-19 тя стана предпочитано място за разходки. Наричат я "люлка на любовта“, защото се посещава от много двойки, които търсят уединение и се наслаждават на любовта си.

До Гарга баир се стига news pic 2
© Фокус
пеш. Тръгва се от чешмата, която се намира срещу първия разклон за село Арбанаси. Пътят е около 20-30 минути, но е хубаво да знаете, че малко след като тръгнете от началната точка трябва да се отклоните на ляво, тъй като това е "по-лесната пътека“. Пътеката е подходяща както за опитни, така и за начинаещи туристи, дори и за деца. Почти през цялото време се върви по билото на баира, затова трябва да сте изключително внимателни. Друг маршрут до Гарга баир е пътеката, започваща от църквата "Св. Димитър Солунски“ във Велико Търново, но той е малко по-стръмен и дълъг.

В последните две години люлката беше два пъти премахвана от недоброжелатели, но днес тя отново е там и чака своите посетители.

Луиза ТРАНЧЕВА