“Комикс Работилница" и кинопрожекция са съпътстващите събития на най-новата изложба на Художествена галерия - Добрич, която ще бъде открита в четвъртък, предаде репортер на "Фокус". Събитията ще се случат този петък - 24 март, в залите на галерията.

От 11:00 до 12:30 ч. ще е отворена “Комикс Работилница" - майсторски клас на Венцислав Великов. Той е комикс художник с дългогодишен опит, който живее и твори в град Добрич. Автор е на множество комикс истории и илюстрации, които рисува за местни и чуждестранни издания. Класът му е отворен за посещение за начинаещи художници, които желаят да научат основните принципи в създаването на комикс истории и дизайн на персонажи.

От 17:30 до 18:40 ч. в същия ден е прожекцията на документалния филм “Дъга – Разкази в картинки“. Представя списание "ДЪГА“, което се появява в България в разгара на социализма – през 1979 година, и пропагандира западно влияние – изкуството на комикса. Това списание съществува повече от десет години и огромният му тираж – 300 000 бройки, се изкупува до последната книжка. Списание "Дъга“ е единствено по рода си издание в целия бивш Социалистически блок. Някои от сериите и героите на "Дъга“ живеят и днес в умовете на хората и са оставили трайна диря в оформянето им като личности.

Режисьор на филма е Мария Николова, продуценти - Сотир Гелев и Пенко Гелев,  една продукция на Gekkon Animation Studio, Four Hands Studio.

Жулиета НИКОЛОВА