Регионален клуб (РК) "46-и пехотен Добрички полк" към Национално дружество "Традиция" ще участва в историческа възстановка в град Велики Преслав в деня на националния ни празник - 3 март. Това съобщи председателят на добричкия клуб за исторически реконструкции д-р Добрин Добрев, предаде репортер на "Фокус"

Униформи - опълченска, башибозушка, османска, казашка, черкезка, драгунска и хайдушка, и бойно оръжие - хладно и огнестрелно, представени в експозиция в най-новата тематична изложба на Регионалния исторически музей в Добрич "За свободата Българска", гражданите ще видят само след два дни в оживяла историческа картина във Велики Преслав благодарение на исторически реконструктори от цялата страна.

Добричките възстановчици ще се превъплътят в бойци, участвали преди 145 години във военни действия, които се отнасят за североизточния регион. Всичко ще бъде пресъздадено в огромен мащаб. Историята ще "оживее" на 3 март от 13:30 ч. Ще се включат повече от 20 исторически клуба от България. 

"РК "46-и пехотен Добрички полк" има достойната задача да представи IV-та Кубанска сотня и казачество в основната си част, а малка част от клуба ще участва в пресъздаването на башибозук. Също така ще бъде представена и казаческата артилерия", съобщи д-р Добрев. Добричкият клуб ще се включи с пълноразмерна реплика на оръдие и с фланкировка по време на бойните действия. Става дума за виртуозно боравене с хладно оръжие. Досега неведнъж е представено сценично, но не и в рамките на историческа възстановка на открито, пред публика.

Жулиета НИКОЛОВА