Една позабравена традиция възродиха възпитаници на Спортното училище "Георги Бенковски“ във Варна. Тези дни те затвориха капсула на времето, в която попълниха със свои мечти, цели и предвиждания за бъдещето. Тя се затвори с надеждата, че след няколко години, когато завършат образователния си път, ще я отворят и ще се върнат към момента – обединил ги да начертаят и предрекат своето бъдеще.

Капсулата на времето бе част от нестандартен открит урок на тема "Как да успеем в България“, в който участие взеха учениците от 9-ти клас, с класен ръководител г-жа Антония Кичукова.

Пикът на модата на капсулите на времето бе през ХХ век. Хората мислят много за бъдещето - и си мечтаят как да общуват с него. Интересното е, че в различни страни си представят бъдещето различно.

Понякога дори хората събират различни предмети, които според тях ще им помогнат да запомнят по-добре своето настояще, и се опитват да ги запазят по някакъв начин. Например могат да ги сложат в кутия и да я заровят в земята. Или да ги затворят в нещо, което дълго време няма да бъде отваряно.

Една от най-старите капсули на времето е в Бостън - създадена е още през 1742 година. Представлява кух метален ветропоказател под формата на скакалец. Вътре има монети и книжа.