Военна кореспонденция в гравюри, картини и снимки и рядко показвано у нас оригинално бойно оръжие представят в експозиция в Добрич. Тя е озаглавена "За свободата Българска", предаде репортер на "Фокус". Изложбата е посветена на националния ни празник - 3 март и 70-годишния юбилей на Регионалния исторически музей в добруджанския град. Двата експозиционни пояса "разказват" историята на България отпреди 145 години, когато след епични битки е отхвърлено османското робство.

До края на месец април изложбата може да бъде разгледана в една от залите на Музея за нова и най-нова история в Градския парк "Св. Георги". Мелодията на военни маршове, автентични артефакти и реплики на хладно оръжие и снаряжение, различни военни униформи и народни носии, медали, вещи на опълченци, оригинални фотоси потапят посетителите в атмосферата на отминали времена, когато желанието за свобода и родолюбивият дух са над всичко - време, известно във военната ни история като Руско-турска освободителна война. 

В първия експозиционен пояс са представени оръжия от личните колекции на членовете на РК "46-и пехотен Добрички полк" към Национално дружество "Традиция". Репликите на османски и казашки униформи и снаряжение са предоставени също от добричките реконструктори. В допълнение има оригинални български народни носии и почти автентични башибозушки одежди. Това е 20-ата поредна изложба, която Регионалният исторически музей и добричкият военноисторически клуб организират съвместно. Тази експозиция е организирана от двата отдела "Възраждане" и "Нова и най-нова история".

По думите на д-р Добрин Добрев, председател на РК "46-и пехотен Добрички полк", представените военни униформи от епохата на войната, са много различни за всяка войска, липсва така наречената унитарност  (еднородност), характерна за военните униформи от XX век. Поради тази причина е поставен акцент върху индивидуалността на различния род войска. Представени са почти всички видове оръжия, участвали като казионни системи на въоръжение в отделните армии. Само един вид не е представен в изложбата, тъй като само 5 единици са запазени в света и това е системата пушки "Баранов", отбеляза д-р Добрев. 

Представени са най-масовата пушка в османската армия - "Пибоди-Мартини", пушка “Ремингтон" - ролинг блок, характерна за Египетския корпус на Османската армия. Публиката може да разгледа и една пушка, която всички почитатели на уестърна ще я разпознаят от така наречените индиански филми - “Хенри-Уинчестър", образец 1866 г., галено наричана от американците иелоу бой (yellow boy) - жълто момче, заради цвета на затворната кутия. По думите на специалиста не е странно тази пушка да бъде видяна в ръцете на черкезите. Хората, занимаващи се с история, знаят, че Османската империя поръчва от този вид пушки 50 000. 

Вторият експозиционен пояс представлява информационни постери, които събират материали от военна кореспонденция, достъпна чрез дигиталните библиотеки и глобалната мрежа, и проследяват хронолически историческите събития. Автор на таблата е добричкият художник и военен реконструктор Венцислав Великов. 

Официално изложбата ще бъде открита на 1 март - сряда, от 17:00 ч.Тя е насочена към широк кръг от публика, както почитатели на военната история, специалисти така и към любознателни граждани, които имат възможността в реално време да се докоснат до запазени знаци от българската история.

Жулиета НИКОЛОВА