Министерството на финансите е отказало да финансира оборудването и обзавеждането на болницата в Ямбол. Това разкри Кристиан Вигенин.

"Асен Василев лично обеща, когато приемахме бюджета - няма да го запишем това за ямболската болница, но пари ще има. И сега Министерството на финансите казва - ами то не е заложено в бюджета и не можем да ви ги дадем", допълни в "Панорама" депутатът, който е избран от 31 многомандатен избирателен район.

Ямболската снаха Лена Бориславова (б. а. - Мирослав Иванов, от когото има дете е от Ямбол и също избран от 31 МИР), която също гостува в предаването се втурна да защитава съпартиеца си Василев и да скача на Вигенин: "Ако Василев остане министър, пари за ямболската болница щяха да бъдат намерени, както е поел ангажимент".

"Че не е заложено изрично, може би е пропуск на всички, но съм абсолютно убедена, че ако Василев продължи и в бъдеще да бъде финансов министър, той ще осигури тези средства, както го прави няколко пъти досега", продължи Бориславова.

По думите й досега дадените пари са от кабинета "Петков" - 13,5 млн. лв. и над 5 млн. лв. от кабинета "Денков", никога не са били предвиждани в бюджета и винаги са давани. "Защото ние спазваме дадената дума", каза Бориславова и уточни, че парите за оборудването са предвидени в ПВУ. "И ако ГЕРБ спази обещанията за антикорупционните правила, ще имаме и тази сума. Освен това, за обзавеждане, ще има допълнително пари от държавния бюджет и се надявам, че новият служебен кабинет на ГЕРБ, ако следващата седмица не успеем, какъвто е планът да довършим тази процедура, ще има ангажимента да продължи изграждането на ямболската болница и осигуряване на пари за оборудване", изми си ръцете Бориславова.

"Министърът на здравеопазването е казал искаме ги тези пари, а министърът на финансите е казал нямаме ги сега тези пари", контрира Вигенин. "Като видя подписа на Асен Василев под това искане, тогава ще ви кажа "Браво". На този етап това е проблем", завърши депутатът от БСП.