От 26-ти до 28-ми април в Ямбол, ще се проведе колоездачното състезание по планинско колоездене в дисциплината крос-кънтри олимпик – Ямбол Bike Cup 2024. Организатори на надпреварата са спортен клуб "Фрий Райдърс Юнайтед", "Консепт Криейтив Крю" и Община Ямбол, съобщиха от общината.

Състезанието ще се проведе в специализираната зона за планинско колоездене в Лесопарк Боровец, която беше изградена през 2022 г.

Ямбол Bike Cup 2024 е първото българско крос-кънтри състезание от клас 2 в календара на Международния колоездачен съюз (UCI). В него могат да участват само лицензирани състезатели – от деца до 10 години до ветерани. Заявки вече са подали и чуждестранни състезатели, което ще направи надпреварата още по-оспорвана и интересна.

Крос-кънтри олимпик е единствената олимпийска дисциплина в планинското колоездене. Представлява масов старт с определен брой обиколки на трасе, което включва спускания и изкачвания по пресечен терен с кръгов маршрут. Целта на колоездачите е да преминат всички обиколки за възможно най-кратко време.

Победителите във всички категории ще получат: до трето място – купи и подаръци, в отделни категории - парични награди и подаръци, осигурени от община Ямбол и партньори. Общият награден фонд е 3600 лева.