Видинският областен управител Иво Атанасов не уважи жалбата на граждани от ромския квартал на дунавския град "Нов път“, с която те се обявяват срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори, предаде репортер на "Фокус"В заповедта на кмета Цветан Ценков осемте избирателни секции, вече няма да бъдат в училището в квартала, а избирателите ще гласуват в секции, разположени извън очертанията на квартала. В съобщение към заповедта, от видинското кметство поясняват, че "новото разпределение е с цел гласоподавателите да направят своя избор без намеса и манипулиране, да се предотвратят кибератаки и нарушения на сигурността на данните по време на изборите".

В жалбата си жители на ромския квартал "Нов път“ посочват, че преместването на избирателните секции извън квартала е незаконосъобразно, немотивирано и дискриминационно и настояват да бъде отменена.

Заявено е, че до настоящия момент, жителите на ромския квартал “Нов път" са упражнявали своя вот на територията на самия квартал, като всичките осем избирателни секции се намирали на един адрес: град Видин, кв. "Нов път“; ул. "Бачо Киро“ 10, ОУ "Софроний Врачански“. Твърди се в жалбата, че в заповедта на кмета са променени единствено и само адресите на избирателните секции, в които ще гасуват жителите на кв. "Нов път“, като нито една от осемте секции не е на територията на квартала, и всички жители на кв. "Нов път“ ще трябва да ходят до съседни квартали, за да упражнят вота си, за разлика от всички останали жители на общината, които гласуват в собствените си квартали. Според жалбоподателят извеждането на избирателните секции от кв. "Нов път“ е дискриминационно, тъй като именно в този квартал живее  основно ромското население на Видин.Това ги поставяло в условия на неравно третиране, съобразно останалите жители в общината. В жалбата се твърди се, че в случая избирателите - роми няма да знаят къде да отидат да гласуват, тъй като списъците с имената им ще бъдат обявени на места различни от досегашните, без тази информация да е обявена така, че да достигне до всеки един имащ право да гласува на тези избори. И целта на промяната по отношение на тези осем секции е да се ограничи възможността за гласуване на ромите в гр. Видин и по конкретно на тези с постоянен адрес в кв. "Нов път“ и живеещите на една и съща улица ще трябва да дадат вота си в две различни секции, които се намират на два различни адреса. Това допълнително обърквало избирателите и водело до ограничаване на изборните им права.

Областният управител на Видин Иво Атанасов остави жалбата без уважение, с мотива, че избирателните секции не са постоянни, и с оглед на това не следва да се приема, че има преместване на избирателни секции в община Видин за предстоящите избори. В решението си от 24 април той изтъква, че мотивът, поради който кмета на Видин е променил адресите на избирателните секции, е обективната невъзможност да протече нормално изборен процес в сградата на Основно училище "Софроний Врачански“, тъй като там се извършва ремонт на санитарните възли.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му пред Административен съд Видин, срок който изтича днес.

Ирена Данаилова