В община Видин ще се гласува на 9 юни в 120 избирателни секции в изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание, предаде репортер на "Фокус“. Новост е, че за предстоящия вот осемте изборни секции във видинския ромски квартал "Нов път“ се преместват в очертанията на града. Подобно преместване се случва за първи път в последните демократични години.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуването на 120 избирателни секции (СИК) на територията на Общината. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на Общината – 41. Утвърдени са също тяхната номерация, обхват и адрес на СИК, уточняват от Община Видин. Осем секции-с номера от 65 до 75 и СИК №80, които на всички до сега провеждани избори са се помещавали в ОУ "Епископ Софроний Врачански“ на територията на ромския квартал "Нов път", ще бъдат преместени в други райони на град Видин, гласи заповедта. Новото разпределение е направено с цел гласоподавателите да направят своя избор без намеса и манипулиране, да се предотвратят кибератаки и нарушения на сигурността на данните по време на изборите, уточняват от кметството.

На последните местни избори в тези секции се стигна до скандали, манипулиране на вота  и побой на член от СИК.

През следваща седмица, не по-късно от 24 април 2024 г., с административен акт кметът д-р Цветан Ценков ще определи местата за обявяване на избирателните списъци, а до 29 април 2024 г. те ще бъдат обявени по СИК.

Ирена Данаилова