Започнахме каузата, с която помагаме на дечица от Северозапада, в социалната кухня на квартал "Дружба", където нашите деца помагаха на други да започнат училище с ранички и всичко необходимо. Това коментира за Sofia24.bg Велина Андонова от Храм "Рождество Христово" от район "Младост" в София.

"Идеята се роди на съвместни лагери, които правех в Клисурската света обител. Нашите деца тогава забелязаха, че техните братчета от Северозапада нямат техния същият стандарт на живот. Ние поговорихме с директорите, с учителите и осъзнахме колко е трудно за едно семейство от най-бедната точка в България да изпратят детето си на училище. В повечето случаи там семействата са многодетни и затруднението става още по-голямо.

Решихме, че с общи сили можем да направим нещо добро. Помолихме първоначално нашите родители да купят по нещо, а след това да им го изпратим. Така те купиха по раничка, тетрадка, линия, моливче, флумастери, боички - комплектувахме ги и ги изпратихме. Тогава ние разбрахме, че това, което правим е голяма помощ. Много деца отпадат от образователната система точно поради материалния дефицит на семейството", разказа Андонова.

По думите й каузата вече пета поредна година се организира за децата от Северозапада, за да започнат учебната година достойно: "Помагаме на над 300 дечица. Изпращаме им всичко чисто ново за цялата учебна година. Хората, които даряват в храма са различни - има такива, които са в добро положение, които ни носят по няколко раници и още неща, но има и такива, които донасят по нещо мъничко - едно момче донесе четири химикалки, чул е за каузата и каза, че това може да даде".

Ако имате възможност и желание може да дарите и вие, но е важно пособията за училище да бъдат нови

"Очакваме да донесете това, което е по вашите възможности в Храм "Рождество Христово", район "Младост" до 17 септември, когато ще се съберем и ще комплектуваме всичко по списък. Децата ще получат подаръците си след първия учебен ден", уточни Велина Андонова.