В първия учебен ден образователните институции в община "Родопи“ отвориха празнично врати, за да посрещнат малките и големи ученици, учителите и родители.

Химнът на Република България и тържественото издигане на националния трибагреник поставиха началото на официалното откриване на новата учебна година във всички  11 училища на територията на общината. Те посрещнаха 1487 ученици, с 58 повече в сравнение с миналата учебна година. От тях 253 са децата, записани в първи клас, разпределени общо в 13 паралелки, като в  училищата в Марково и Първенец са разкрити по две паралелки.

Кметът Павел Михайлов присъства на  откриването на учебната година в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“ в село Първенец, след което поздрави учениците и в училището в село Марково. Михайлов беше гост и на тържеството в ОУ " Христо Ботев“ в село Крумово. Той отправи обръщение към учителите, учениците и техните родители и заяви за пореден път своята подкрепа в полза на образованието и образователните институции в общината.

" Има дни в българския календар, които не са отбелязани в червено, като официални празници, но за нашия народ те носят заряда на общонационално тържество. Такава е датата 15 септември. Празник, който влиза във всеки дом с очакването за първия звънец, с трепетите и грижите по подготовката на децата за училище, а за нас - възрастните - чрез носталгията на спомените“, каза кметът Павел Михайлов. На децата, техните родители и на учителите той пожела да бъдат здрави и щастливи, смели, креативни, но и отговорни.

Тържествата в селата Брестовица и Кадиево за първия учебен ден уважи заместник-кметът Емилия Иванова. Тя пожела "на добър час“ на всички деца, позитивна и успешна нова учебна година.

Приветствия по повод началото на учебната година отправиха още кметовете на населените места, общински съветници.