Стотици ученици, учители и родители изпълниха двора на СУ "Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян, което е приемник на най-старото училище в града и откри новата учебна година за 168-ми път, предаде репортер на "Фокус“. С нескрито вълнените първокласниците прекрачиха за първи път прага на училището. Много емоции, цветя и богата програма съпътстваха празника.

Гости на тържеството бяха Момчил Николов – секретар на община Смолян, Ангел Безергянов – председател на Общински съвет – Смолян, Петя Пампорово – директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане“ – Смолян, полковник Събински от 101-ви Алпийски полк в Смолян и Добрина Ангелиева от Детска педагогическа стая.

Директорът на училището Росица Шехова приветства учениците, учителите и гостите за поредната учебна година. "Добре дошли с надежда, с любов, с вдъхновение за учене и приобщаване за развитие и напредък. Пожелавам ви поредна здрава и успешна година. Търсете, предизвиквайте се, искайте, получавайте, но и давайте труд, знания, умения и добро за вашите приятели и близки. Училището ни е готово да поеме с нови сили и вдъхновение поредните випуски за учебната 2023/2024 година. Готови сме с обновената учебна среда с нови кабинети лаборатории, техника и свързаност. С нови учебни програми, модерни дигитални образователни ресурси. Подготвени сме с всеотдайни и висококвалифицирани педагози, с нови проекти и програми, които ще дадат шанс на децата да надскочат, надрастват училищната програма. Предизвикваме се и се стремим към все по-високи цели. Вчерашните вече не са достатъчни. На добър път!, каза още Шехова.

Секретарят на община Смолян Момчил Николов също поздрави всички с днешния празник. "15 септември носи в себе си особено очарование, съчетавайки носталгията по изминалото лято, меланхолията на есента и надеждата от това, което предстои. Уважаеми педагози, на вас е поверено националното ни богатство. Знам, че знаете, можете и ще свършите своята работа. Пожелавам ви много мъдрост и търпение и щипка любов – професията го изисква. Скъпи ученици, доверете се на вашите учители и те ще ви разкрият нови светове и по стълбичката напред и нагоре не забравяйте да се забавлявате, защото животът е прекрасен. Уважаеми родители, за вас остава най-лесното – обичайте ги и ги подкрепяйте и те ще стигнат далеч. Честит празник и на добър час!, каза Николов.

Поздравления към учениците и учителите отправиха и председателят на общинския съвет Ангел Безергянов и Директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане“ Петя Пампорова. Училището получи десетки поздравителни адреси за първия учебен ден.

Учениците посрещнаха знамето на училището и издигнаха националния флаг. Второкласниците посрещнаха първокласниците с трепет и вълнение. Учениците от 12 клас пък предадоха ключа на знанието и буквара на най-малките ученици, след което те пуснаха шест балона в цветовете на националния трибагреник.

Програмата продължи с музикални и танцови изпълнения на възпитаници на училището.

На финала на празника, удари първия училищен звънец за новата учебна година и в училището влязоха първо първокласниците, последвани и от останалите ученици.  

Нели ГЕРГЬОВСКА