Електронната система за прием на ученици в първи клас в училищата във Велико Търново отваря точно след месец. Началната дата, на която родителите ще могат да подадат документите на своите наследници е 17 май, предаде кореспондент на "Фокус“.

От Община Велико Търново припомнят, че целият процес от кандидатстването, през класирането до записването ще се случи изцяло онлайн

Деветте общински училища в старата столица очакват 706 първолаци.

В системата има карта с прилежащите райони, чрез която родителите могат да проверят кои са образователните институции, в които могат да запишат децата, според адресната си регистрация. Самото записване освен онлайн, може да се направи и в училището.

Водещият критерий за прием в първи клас е близостта до школото по постоянен или настоящ адрес. В заявленията си родителите могат да напишат до 9 образователни институции, но детето им ще бъде прието само в една.

През учебната 2024/2025 година в община Велико Търново ще бъдат разкрити 34 самостоятелни и 4 слети паралелки. Най-много са заявени в СУ "Емилиян Станев“ - най-голямото школо в областта.