На 19 февруари обществеността на Варна отбеляза 150-та годишнина от гибелта на Апостола с общоградско шествие.

В 10 часа участниците, разделени в три отделни лъча, тръгнаха към бюст-паметника на Васил Левски на Алеята на възрожденската памет в Морската градина. От 11 часа пред паметника се проведе военен ритуал с участието на Представителния духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от ВВМУ ,"Н. Й. Вапцаров". Строят беше приет от заместник-командира на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев.

Венци и цветя бяха поднесени от Областният управител Марио Смърков, кметът на Община Варна Иван Портних, заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, Общинският съвет, кметовете на райони, представители на държавни, общински и неправителствени структури и организации, военно-патриотични съюзи, учебни заведения и читалища, граждани и гости на града.

В град Бургас, пред бюст-паметника на Васил Левски в Морската градина военнослужещи от Военноморските сили на Република България участваха в провеждане на ритуал по повод отбелязване на 150 години от гибелта на Апостола на свободата.

На възпоменателната церемония присъстваха представители на държавната и местна власт, много граждани и гости на града, както и ученици от Бургаските училища и детски градини.

Строят на почетния караул от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база-Бургас беше приет от началника на Щаба на Флотилията капитан I ранг Георги Савов.

Представители на бургаското духовенство отслужиха заупокойна молитва в памет на Апостола на свободата.

Ритуалът завърши с отдаване на военни почести и поднасяне на венци и цветя.