Ученици от Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика "Ломоносов" в София пристигат в Ловеч за участие в дискусионно студио за Левски на 21 февруари 2023 г., вторник. Началото е от 13.30 часа в Художественатя галерия "Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч, съобщиха от Общината.

Темата на дискусията е "От кой образ на Левски имаме повече нужда в днешния ден – от художествения или историческия?“ Десетокласниците са в два отбора – столичният и ловешкият, който е от възпитаници Профилираната езикова гимназия "Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч. Отборите са по трима състезатели плюс резерви. В залата ще има и публика от двете училища, които ще подкрепят своите фаворити.

Гостите от София идват със своя директор инж. Таня Михайлова, която до м. май 2021 г. беше заместник – министър в Министерство на образованието и науката.

Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика е с утвърдени позиции в рамките не само на българско, но и на европейското образование, като единствено по рода си на територията на Балканския полуостров. Преимуществото на училището е фактът, че професионалната гимназия членува към Асоциацията на европейските университети, училище и колежи по оптика и оптометрия. Сътрудничи си с Български оптически съюз, Националната асоциация на българските оптометристи и оптици, Занаятчийска камара, Българско национално радио, Българска национална телевизия и други професионални организации и фирми.

В НПГПТО работи екип от квалифицирани учители, съчетали знания, умения и педагогически опит и предоставящи значима теоретична и практическа подготовка в общообразователната и професионалната сфера.

Специалностите, които се изучават в училище, са: Компютърна техника и технологии, Кино техника, Аудио и Видео системи, Измервателна и организационна техника, Лазерна и Оптична техника, Медицинска техника, Oчна оптика.

Специалността "Компютърна техника и технологии“ е част от най-съвременната и динамично развиваща се се техническа област. НПГПТО осъществява прием по тази специалност от 2006 г. с ясното съзнание, че високотехнологичните специалности имат едно свързващо звено- информационните технологии. НПГПТО е иновативно училище. Например обучението по предмета "История на изкуството и културология" е насочено към придобиване на знания, умения и отношения, които формират у ученика задълбочен интерес към постиженията на световната култура и изкуство.