Макар и малко по-слабо от миналата година активният туристически сезон в Държавния културен институт-Културен център "Двореца" в Балчик започна и очакванията от летните месеци са добри. Това заяви директорът на Културния институт Жени Михайлова, предаде репортер на "Фокус". Въпреки новите цени за вход, които не бяха актуализирани години наред, не се наблюдава отлив на български туристи. Както и в предходни години доминират румънските туристи като най-често те избират за посещение на Приморска Добруджа уикендите поради близостта на региона, а посещенията са основно семейни. 

В Архитектурно-парковия комплекс в този период на годината има посещения на немски и полски туристи, тази седмица са се появили и първите австрийски групи. Напред във времето се очакват посещения и на скандинавски туристически групи, основно от Дания, отбеляза Жени Михайлова и допълни: "Тази година се надяваме на един добър туристически сезон". През май и юни в "Двореца" има и много посещения от групи хора в неравностойно положение - от организации на глухо-немите, също и хора по-трудно подвижни. 

По думите на Жени Михайлова тези нови тенденции в посещенията на специфични групи туристи налагат да се търсят нови подходи за достъпна среда и представяне на културните особености на "Двореца". Към този момент той разполага с три робота, които придвижват инвалидни колички, но това се осъществява бавно и трудно, предвид стъпаловидното разположение, силните наклони на терена и стръмните каменни стълби в Архитектурно-парковия комплекс. Използването на роботите за трудноподвижни туристи е напълно безплатно. Онези посетители, които нямат възможност да си наемат екскурзовод за беседа, могат да използват мобилноto приложение Mi Guide. Аудио гидът "Разкажи ми" е уеб базирано приложение за разходка в "Двореца". Проектът е финансиран с подкрепата на Министерство на културата. 

Културният календар на "Двореца" е наситен с много събития. Предстоят дни на румънската, италианската и чилийската култура. Фестивалната програма също е много богата и включва събития, насочени към публика с различни интереси - музика, танцово изкуство, кино и т.н. Сред специалните гости през летните месеци ще бъдат братя Владигерови и цигуларят, диригент и композитор Мартин Пантелеев. До 19 юни в Каменна зала е представена изложба "Синергия", а екипът на "Двореца" очаква тя да бъде посетена от около 10 000 почитатели на изкуството.

Жулиета НИКОЛОВА