Проектът за реставрация и консервация на Източната порта на Филипопол е вече завършен. За това съобщи художник реставраторът Никола Стоянов в своя фейсбук профил, видя "Фокус". Към поста си той е прикачил и снимки, за да покаже как изглежда най-новото ярхеологическо бижу на Пловдив:

"Новата археологическа придобивка на любимия Пловдив - реставрираната и експонирана Източната порта на античния Филипопол с прилежащите структури: улица "Кардо Максимус" с частично възстановена колонада чрез анастилоза с част от наличния оригинален материал; останки от крепостни стени; каменни градежи на верижни сгради в субструктура; лапидарно експонирани мраморни и сиенитни фрагменти от различни строителни периоди.

С благодарност към колегите ми, които с ентусиазъм и вдъхновение не пожалиха сили това да се случи.

С благодарност към археолога-проучвател на обекта Мая Мартинова и автора на архитектурния проект арх. Галина Пировска."

Припомняме, че реставрацията и консервацията на Небет тепе и Източната порта са част от проекта "По крепостните стени на Филипопол", който стартира през 2022 година. 

Източната порта с внушителната 13 метра широка улица, която води към портата, открити са важни артефакти, един от които е надпис на гръцки и латински, че по времето на император Марк Аврелий е започнало строителството на портата. Този надпис е откаран в София, но тук ще бъде поставено копие.

Източната порта е финансирана с 2 790 000 лева за строително-монтажни работи, 35 820 лева за проектиране и 17 760 лева за надзор. По Оперативна програма "Региони в растеж" са осигурени за целия проект (Източна порта и Небет тепе) 6 996 594 лева, а съфинансирането от община Пловдив е около 2 милиона лева.