Великотърновската актриса Стефка Златева грабна приза за най-добра женска роля в "Как' Сийка“ на Първия национален фестивал на комедийните спектакли "Чудото“, който се проведе в Павел баня. Артистите от Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов“ във Велико Търново за представиха със спектакъла "Не сме от тях“, създаден по емблематичните Чудомирови разкази "Без късмет“ и "Не съм от тях“, предаде кореспондент на "Фокус“.

Общо пет спектакъла бяха допуснати до участие в конкурсната програма, а селекционер бе актьорът и режисьор Николай Урумов. Според регламента всички участници е трябвало да представят комедии от български автори. Театралният форум е посветен на Димитър Чорбаджийски - Чудомир, а Чудото е един от неговите псевдоними. Актьорските превъплъщения са оценявани от жури с членове родственикът на Чудомир д-р Йордан Гечев, който е председател на Организационния комитет за провеждане на фестивала, актьорът и режисьор Ивелин Керанов от ДТ "Гео Милев" в Стара Загора, директорът на Държавния куклен театър в Стара Загора Дарин Маринов и Пламен Петров – директор на Художествената галерия в Казанлък.

Наградата за най-добра женска роля е поредното признание за спектакъла "Не сме от тях“ на великотърновския театър. С него през 2023 година екипът на МДТ завоюва наградата "Комедиен хит на сезона“ на Чудомировите празници в Казанлък. Постановката е на гост-режисьора Невена Митева, сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова, а оригиналната авторска музика е на Петър Атанасчев. В спектакъла Стефка Златкова успешно се превъплъщава в един от най-колоритните образи в творчеството на Чудомир - на неповторимата как' Сийка.

Стефка Златкова е сред звездите на великотърновския. Тя е възпитаник на Театралния колеж "Любен Гройс“ в София, където се дипломира в специалност "Актьорско майстроство“ в класа на проф. Елена Баева и проф. д-р Атанас Атанасов. От 2002 година е част от драматичния състав на МДТ "Константин Кисимов“, като през годините участва в редица знакови постановки на театъра. Сред тях са ролите на Дулсинея Алдонса в "Дон Кихот“ на Д. Васерман, Оливия в "Дванайсета нощ“ на Шекспир, Дафинка в "Свекърва“ по Антон Страшимиров, Ния в "Железния светилник“ по Д. Талев, Жована Попович в "Госпожа Министершата“ от Бр. Нушич, Албена в "Албена“ на Й. Йовков, Кети в "На изток от рая“ по Дж. Стайнбек и др.