Студентската общност към Югозападния университет "Неофит Рилски“ – Благоевград днес даде пресконференция, в рамките на която бе представено становище на студентите, свързано със скандалите, разразили се около висшето учебно заведение в последните месеци, предаде репортер на "Фокус“.

Виктор Василев, който е студент в четвърти курс в специалност "Право“ към Правно-историческия факултет на университета и председател на студентския съвет посочи, че днешното изявление е провокирано от появилите се публикации в онлайн пространството, относно престижа на университета и издадените дипломи.

"Във връзка с появилите се в медийното пространство публикации, относно издаването на фалшиви дипломи и нарушения в нашия университет и от необходимостта от полагането на нови изпити, от името на студентската общност към ЮЗУ "Неофит Рилски“ - Благоевград заявяваме категорично и ясно, че така поднесената информация не е вярна и не отговаря на обективната истина. Съдейки от представените документи от проведената проверка в университета, става ясно, че тя е започнала със заповед на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в началото на месец декември 2023 година. В заповедта не се посочва кой факултет и кои специалности ще бъдат обект на проверката, като дори не се предоставя самия сигнал, от който започва. Назначената комисия е проверила учебната документация на специалности от Правно-историческия факултет. И през месец януари 2024 година на сайта на Министерството на образованието и науката се появява информация, че цялата документация в Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски“ се води не прецизно и некоректно. За нас като студенти е притеснително, че се проявява подобно тенденциозно отношение към университета, в който сме избрали да се обучаваме. Лично сме засегнати и от отношението на медиите, които през последните дни разпространяват невярна информация, че завършили студенти ще трябва отново да се явяват на изпити и че издадените дипломи са фалшиви. Обидно е и провеждането на интервюта под надслов "Фалшиви юристи““, пише още в становището на студентската общност.

Василев побърза да успокои всички студенти, независимо дали са бивши възпитаници на университета или настоящи такива, че техните изпити са законни и няма да се наложи отново да полагат изпити.

"Обръщаме се към всички кандидат-студенти: Изберете Югозападния университет "Неофит Рилски“, така, както ние сме го избрали, защото сме убедени, че тук получаваме качествено образование и ще имаме успешна реализация“, добави той.

Василев подчерта, че всички тези неща, които се случват във висшето учебно заведение се отразяват негативно както върху студентите, така и върху учебния процес.

Студентската общност към Югозападния университет поиска среща с министъра на образованието и науката в оставка, като го призоваха да посети висшето учебно заведение. Освен това младите хора отправиха апел към медиите да спрат да публикуват невярна информация. Студентите направиха и обръщение към подателя на сигнала, след който започна проверката, а именно доц. д-р Стефан Дечев.

"Доц. Дечев обикаля всички телевизионни студиа, ходи на интервюта, но нито една телевизия не го попита защо в последните дни се говори, че той има близки родствени връзки с лица, заемащи висши държавни длъжности. Ние студентите се питаме дали тази му родствена връзка не е оказала някакъв натиск. Ще помолим доц. Дечев да престане да говори лъжи, неистини и да всява спекулации в българското общество, относно Югозападния университет "Неофит Рилски“. Всеки един студент може да ви гарантира и да ви каже, че тук няма фалшиви изпити и фалшиви оценки. Всяка една оценка е защитена с учене и с полагане на изпити“, подчерта Василев.

Припомняме, че през изминалата седмица ректорът на висшето учебно заведение проф. Николай Марин даде първата си пресконференция, в която категорично заяви, че фалшиви изпити и нелигитимни дипломи в университета няма. Преподаватели и служители в ЮЗУ "Неофит Рилски“ пък направиха флашмоб, чието послание беше "Ние не сме престъпници“.