Доц. д-р Стефан Дечев, преподавател в НБУ от 1 септември 2023 година и дългогодишен председател в Югозападния университет "Неофит Рилски" (ЮЗУ) от 1991 до 2023 година е сезирал Министерството на образованието (МОН) за разкрити корупционни практики в Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски“, Благоевград (внасяне на оценки без положени изпити, фалшифициране на подписи, раздаване на дипломи без положени необходим брой изпити, даване на дипломи без полагане на изпити и други), научи "Фокус".

Публикуваме писмото на доц. Дечев до МОН без редакторска намеса:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,ПРОФ. ЦОКОВ,Сигнализирам за констатирани от мен нарушения на чл. 58а, ал. 1, т. 1, 2, 3 от Закона за висшето образование в Република България, практикувани в Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски“-Благоевград по време на ръководството на декана доц. д-р Николай Марин и зам.-декана доц. д-р Валентин Китанов (същият ръководител и на катедра "История“ при ПИФ, в която установих нарушенията).

Става дума за раздадени дипломи за висше образование при нанесени оценки от мое име за непроведени никога изпити, подписани по всяка вероятност от зам.-декана и ръководителя на катедрата доц. д-р Валентин Китанов; нанесени оценки пак от мое име отново за непроведени изпити, които оставаха неподписани поне към деня на констатацията ми, въпреки вече дадените дипломи, както и един случай на раздадена диплома, без лицето да е било реално студентка, доколкото почеркът изглежда един, а всички дисциплини и поставени оценки, както и подписите след тях, сякаш изработени на един дъх в определен момент. 

Става дума по-конкретно за следните констатации за нарушения:

Фак. № 18100…..004 Ж. Т.1.Оценката по водената от мен дисциплина "Въведение в историята на историографията“ е подписана от друг в главната книга, без проведен от мен изпит на студентката (снимка 1 и 2, I курс, изпит под №1)2. Оценката по водената от мен дисциплина "Български национализъм“ е подписана от друг в главната книга, без да съм провел изпит (снимка 3, IV курс, изпит под №9, като под №1 тук може да се види действителния ми подпис)Дипломата за висше образование, както е видно от главната книга, е вече получена на 13.07.2023 г.  

Фак. № 18100 …..006 С. З. 1.Неподписана в главната книга, поне до деня на констатацията ми, оценка от непроведен никога изпит по водената от мен дисциплина "Въведение в историята на историографията“ (снимки 4, 5, 6, изпит в I курс под №1)2.Подписана от друг оценка при непроведен изпит по дисциплината "Политика и историческа памет“ (снимка 7, II курс, изпит под №13) 3.Неподписана оценка от непроведен никога изпит по водената от мен дисциплина "Български национализъм“ (снимки 4 и 5, IV курс, дисциплина под №10).Същият студент обаче вече се е явил на държавен изпит още през 2022 г.

Фак. № 18100… 014 В. Я. 1.Няма нито една водена от мен дисциплина по учебен план, която да е нанесена в главната книга (снимки 8 и 9).2. Всички оценки нанесени в главната книга са съмнителни и изглеждат като подписани от един човек (снимки 8 и 9). 3. Оценката от непроведен изпит по дисциплината "Нова българска история“ е подписана от друг (снимки 8 и 9, III курс, дисциплина №1)4. Оценката от непроведен изпит по водената от мен дисциплина "История на историографията“ е подписана от друг (снимки 8 и 9, IV курс, дисциплина №1)  Дипломата си за висше образование, както е видно, студентката е получила още през 2022 г.  

 Фак. № 17100 ….002 К. К.1.Подписана от друг в главната книга оценка за непроведен изпит по водената от мен дисциплина "Въведение в история на историографията“ (снимки 10 и 11, I курс, дисциплина под №1)2. Подписана от друг в главната книга оценка за непроведен изпит по водената от мен дисциплина "Нова българска история“ (снимки 10, 12, 13, III курс, дисциплина под №2)Дипломата за висше образование обаче вече е получена от студента на 14.06. 2023 г.  

Фак. № 15100 ….004 Д. Х.1.Дипломиран без положени изпити по водените от мен дисциплини "Нова българска история“ и "История на историографията“, като такива оценки липсват от главната книга (снимки 17, 18, 19, 20)Дипломата обаче вече е получена лично от студента на 23.06.2021 г. 

Фак. № 16100 …. 003 Д. Й.1.Всички оценки в IV-ти курс са подписани от един човек с един почерк (снимки 21 и 22).Държавният изпит е положен през 2021 г. 

Фак. № 16100 ….. 006 М. Т.1.Оценката по водената от мен дисциплина "История на храненето XV-XXI в.“ е подписана в главната книга от друг при непроведен никога изпит (снимки 23 и 24, III курс, предпоследна дисциплина в списъка, неномерирана)Дипломата обаче вече е получена лично от студента (няма дата) 

Фак.№ 16100… 007 М. Т.1. Оценка от водената от мен дисциплина "История на храненето XV-XXI в.“ отново е подписана в главната книга от друг при непроведен никога изпит (снимки 25 и 26, III курс, последна дисциплина, неномерирана)Дипломата обаче вече е получена лично от студента (няма дата) 

Както е видно от приложения немалък снимков материал (26 броя фотографии), повечето от споменатите студенти (а вероятно и всички) вече са получили своите дипломи за висше образование, въпреки реално неположените от тях изпити и липсващи оценки.

Съдейки по подписите на колегите ми преподаватели, всички тези съмнителни и неавтентични подписи, за които стана дума по-горе, наподобяват в най-голяма степен подписа на тогава заместника на доц. д-р Николай Марин в Правно-историческия факултет, а именно зам.-декана на Правно-историческия факултет и ръководител на катедра "История“ доц. д-р Валентин Китанов. Това е особено видно при сравняване на съмнителните и неавтентични подписи, за които се говори по-горе в сигнала ми, с тези положени след оценки по дисциплините "Българско Възраждане“ и "История на българския народ XV-XVII в.“, които са четени от заместник-декана на ПИФ. 

Освен посочените от мен случаи наблюдавам и други, в които положените подписи са също съмнителни и не отговарят на оригиналните и автентичните подписи на колегите преподаватели, титуляри в съответните учебни дисциплини. За сметка на това учудващо приличат като почерк на онези уж "мои“ подписи, които аз разпознавам като съмнителни и неавтентични. Несигнализирането от страна на колегите от предишното ми работно място се дължи на атмосферата създадена в Правно-историческия факултет (ПИФ) под ръководството на декана доц. д-р Николай Марин, самозабравил се научен ръководител на скандалния бивш главен прокурор Иван Гешев, както и от зам.-декана на ПИФ и ръководител на катедра "История“ доц. д-р Валентин Китанов - атмосфера на страх и съучастие в незаконни практики или в прикриването им. И наистина, всякакво служебно израстване е свързано със съучастие в или замълчаване за подобни практики. Това го доказва и "успешната“ на пръв поглед академична кариера на двамата господа.  

Уважаеми Господин Министър,За проблеми във висшето образование у нас се говори от години, но посочените тук от мен нарушения на Закона за висшето образование и редица други закони ми се струва, че се отличават с една особена арогантност. Ето защо се надявам да разпоредите проверка на място в ПИФ на ЮЗУ, защото продължаването подобни практики ще бъде абсолютно недопустимо, възмутително и достойно за съжаление, а мълчанието и бездействието ни, равносилно на съучастие.Да не говорим, че един поглед в главните книги на магистърските програми в Правно-историческия факултет би разкрил далеч по-чудовищни практики и предполагам с още по-голям размах. 

Към сигнала си прилагам и 26 броя фотографии като доказателствен материал. Относимостта на фотографиите към отделни нарушения е посочена по-горе в сигнала. 

Междувременно от МОН съобщават, че във връзка с твърдения за нарушения в Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски“ - Благоевград, министерството е предприело действия за изясняване на описаните в сигнала нарушения.

Разпоредена е цялостна проверка. Извършва се предварително проучване на статута на лицата – обект на проверката, както и всички допълнителни факти и обстоятелства, относими към отделните нарушения.