След като съсипаха цигарената фабрика, какво ще правим ако същото се случи и с Югозападния университет "Неофит Рилски“. Това попита дългогодишният експерт по туризъм и представител на Движение "Ние, жените“ – Благоевград Здравка Чимева по време на пресконференция, провокирана от обидата, нанесена на града и обществеността на Благоевград, свързана с атаката срещу висшето учебно заведение, предаде репортер на "Фокус“.

"В последно време обществеността е настръхнала от негативните писаници, от негативното отношение към Югозападния университет "Неофит Рилски“. Нашият университет е един от водещите в страната, като на предишната акредитация имаше една от най-високите оценки. В града се чуват все повече приказки, усеща се все по-голямо напрежение. И ще го кажа! След като съсипаха цигарената фабрика и я затвориха, какво ще правим ако същото се случи с Югозападния университет? Къде отива Благоевград?", попита Чимева. 

От думите ѝ стана ясно, че 80 % от учителите, от преподавателите във висшите учебни заведения, детски градини, ясли, средни училища в Благоевград и областта са завършили ЮЗУ.

"Тази тема, която се тиражи е изключително грозна и неприятна. Като цяло всички хора, които са завършили университета, които са се наложили в обществото – срещу тях вече тегне едно съмнение как са завършили и как са си взели дипломата. Не казвам, че няма пропуски. Който не работи, той не греши. Това злостно отношение не е само срещу един преподавател, а срещу обществеността в Благоевград“, добави Чимева.

Тя обясни, че в момент, когато предстои кандидатстудентската кампания нападките и неверните твърдения срещу едно от висшите заведения в Благоевград стават все по-агресивни. "Опитите името на ЮЗУ "Неофит Рилски“ да бъде опетнено са целенасочени и ние не можем да останем равнодушни към това. Югозападният университет е един от водещите университети в страната и емблема не само за Благоевград, но и за целия Пирински регион. Атаката цели да разколебае студентите от желанието им да продължат образованието си в него и те да се насочат към други висши учебни заведения. Освен български студенти, тук учат и много чуждестранни, заради стратегическото място на града и, респективно, на учебното заведение. Близостта до големите градове София, Солун, Пловдив, Скопие е предимство и предпочитано място от студенти от различни държави. В момента в ЮЗУ, в различни програми се обучават студенти от Гърция, Китай, Р.С. Македония, Сърбия, Украйна и Молдова“, каза още тя.

Чимева коментира още, че завършилите ЮЗУ са доказани професионалисти, които заемат отговорни длъжности и са реализирани на трудовия пазар. Според нея уронването на авторитета на ЮЗУ чрез тиражиране на неверни данни оказва влияние върху доверието на всички, които са се обучавали, обучават се в момента и ще се обучават в този университет.

По време на пресконференцията бе прочетено писмо, което ще бъде изпратено до Президента на Република България, до министър-председателя, до министъра на образованието и науката, до председателя на Народното събрание и до омбудсмана на Република България. То ще бъде подписано от представители на различни институции, представители на бизнеса, работодатели, бивши и настоящи възпитаници на университета и други с апел – да бъде обърнато внимание на казуса.