Българите обичат своите музеи и галерии и го доказаха с активността си в пловдивската Европейска нощ на отворените врати. С многобройните посещения в изложбените зали на Градска художествена галерия - Пловдив през целия празничен “музеен" ден показаха и друго - че имат необходимост да общуват с изкуство. Над 2100 души - пловдивчани и гости, разгледаха постоянните експозиции и временните изложби, които галерията представя. Идваха семейно, водеха и децата, за да ги срещат с българското изобразително изкуство. 1200 от посетителите го направиха след 18 часа.

Някои от тях имах възможност да се запознаят лично с авторите Цвятко Сиромашки в Зала “2019" и с Илия Желев в Залите на ул. “Княз Александър I"15.

Други присъстваха на лекцията на изкуствоведа д-р Пламен Петров за художника Ненко Балкански в голямата Постоянна експозиция на ул. “Съборна" 14а в Стария град.

Пред входа ѝ дори се изви опашка от желаещи да разгледат експонираните вътре ценни картини от прочути български художници, творили между XIX и XXI век. Над 450 души преграчиха прага ѝ само за четирите часа удължено работно време.

Читатели на Plovdiv24.bg съобщават oще, че пред Природонаучния, Етнографския и Историческия музей също е имало голям интерес от желаещи и са се образували опашки.