"Идеята за свободата е всесилна, Ботев затри живота си за Освобождението. Той остана завинаги 28-годишен, но в безсмъртието няма възраст. Днес не знаем дали сме способни на такава саможертва". Това заяви Ина Иванова - поетеса и писателка, носител на престижната Награда "Пловдив“ в словото си по време на отбелязването на Деня на Ботев, на което се събраха десетки пловдивчани, предава репортер на Plovdiv24.bg.

"Днес е важно да си припомним колко млади са били мъжете, българските възрожденци и четници са млади не са физически, но и душевно. България се създава всеки ден, от всеки един от нас, камък по камък, мисъл по мисъл.', допълни тя.

Пред паметника на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина с военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя беше почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Тази година се навършват 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Участие в церемонията взеха Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив - почетна рота и венценосци, членовете на комитет "Родолюбие“ и комитет "Васил Левски“, политици, общественици, ученици, десетки признателни граждани.