Обръщание на областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев по повод отбелязване Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България:

Скъпи граждани и жители на Област Пловдив,

Днес, на 2 юни отдаваме почит на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Изпитваме гордост и признателност към героите, които със своята саможертва са извоювали свободата, която имаме днес.

Христо Ботев, поет и революционер, загинал на 2 юни 1876 г., но неговото дело и думи продължават да живеят в душите ни. За първи път тази дата е отбелязана във Враца и Пловдив през 1884 г., като символ на непоколебимия дух и неугасващата вяра в свободата.

Казват, че отечеството може да загине само тогава, когато изчезне от сърцата на синовете си. Затова имаме отговороността да съхраним и предавамем подвига на нашите предци, а историята трябва да ни служи за урок за нашите решения и действия.

В този ден на национално признание и възпоменание, нека се обединим заедно да запазим паметта на нашите герои и предаването на техния дух на бъдещите поколения.

"Но стига ми тая награда – да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода…“ Христо Ботев

С уважение,

Областния управител на Пловдив

Илия Зюмбилев