Първият ден на джазовия фестивал "Цветовете на джаза“ – 8-ми юни, ще предложи на публиката концерт на Гвардейския представителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев, предаде репорер на "Фокус". На сцената на Античен форум "Августа Траяна“ ще излязат 50 музиканти гвардейци, за които диригентът с доза хумор и голям респект казва: Да, той (гвардейският музикант) е един от малкото, който свири на минус 20 или на плюс 40 градуса.

В изпълненията на оркестъра са съчетани професионализъм и високо майсторство, както и репертоар с широк музикален диапазон – от невероятното богатство на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класика, естрада и джаз. Запомнящи и радващи публиката са многобройните концерти на оркестъра, участието в официални празници и фестивали, партньорството с известни музиканти, певци, артисти.

Първият военен духов оркестър в България е създаден през 1879 г. От 1892 г. оркестърът преминава към Лейбгвардейския ескадрон. Това е и първият професионален симфоничен оркестър – нещо съвършено ново за страната.

Рени АТАНАСОВА