На 9 юни, на сцената на фестивала "Цветовете на джаза“, привличащ почитателите на хубавата музика на Античния форум "Августа Траяна“, ще се качи Надя Тончева, която ще представи своя проект "Бразилиадо“, предаде репортер на "Фокус". Тя е автор на текстовете на български език и си партнира със Стив Хамилтън – пиано, Тихомир Кръстев – саксофон, Милен Стойков (Майк Сакс) – флейта, Веселин Веселинов Еко – бас китара и Емил Тасев – барабани.

"Бразилиадо“ включва популярни песни на известния бразилски композитор Антонио Карлос Жобим, който е емблема на стила боса-нова, съчетаващ елементи на характерните бразилски ритми и джаза. Творчеството на Жобим е световно музикално наследство, а в концерта песните му ще прозвучат както на португалски, така и на български език.

Надя Тончева е вокален изпълнител, пианист, аранжор, педагог, организатор на джазови събития, а в случая и текстописец. Тя започва своята кариера като вокалистка в първата у нас джазова акапелна формация "Траяна“, като прави и някои от аранжиментите на групата. Гастролира като певица и пианистка в Швейцария, Норвегия, Гърция, Кипър, Египет, Израел, Сирия, Ливан, Канарските острови. По време на традиционните тържества на кралския двор в Мароко, концертира на една сцена с мегазвездата Принс. Изнася самостоятелен концерт в Париж, по повод откриването на българската експозиция в Лувъра. Присъства активно на българската концертна и клубна джазова сцена. Работи с най-изявените български джаз музиканти. Има съвместни концертни изяви с пианистите Пиер Франсоа Бланшар – Франция и Амро Салах – Египет. През 2016 г. получава държавно отличие "Златен век“ – звезда за принос към българската култура.

Стив Хамилтън е роден в Абърдийн, Шотландия. Завършва музикалния колеж в Бъркли. Свири в различни джаз формации – групата на Бил Бръфърд, легендарния американски барабанист Били Кобам. Участва в записите на световно известни джазови музиканти като Фреди Хъбърт, Кърт Елинг, Джо Ловано, Джон Скофийлд, Гери Бъртън, Ван Морисън и много други.

Саксофонистът Тихомир Кръстев завършва Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов“ в Русе и Нов български университет – София. Продължава музикалното си образование в Университета Конкордия в Монреал, Канада, където учи с Чарлз Елисън, Дейв Търнър. Спечелва престижната награда на Джаз факултета. Освен в клубна дейност, музикантът участва и в концерти в рамките на Международния Джаз фестивал в Монреал, както и в колаборации с различни артисти и ансамбли: Чарлз Елисън Груп, Люк Хоримото и Дейв Търнър, Джошуа Рейгър, Ал Мак Лейн, Роберто Мъри, Клод Лаверн, Мартен Огюст и други, като участва в записите на албумите на някои от тях.

Милен Стойков (Майк Сакс) е саксофонист, флейтист и аранжор. Завършва Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова“ – Стара Загора със специалност флейта. Гастролира в Германия, Австрия, Швейцария, Скандинавия, Китай. Участва активно в най-престижните джаз форуми у нас, както и в записи на наши и чуждестранни изпълнители.

Веселин Веселинов-Еко е сред най-известните басисти в България. Свири с най-популярните български музиканти: Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Васил Петров, Камелия Тодорова, Лили Иванова и много други. Заедно със Стоян Янкулов и Васил Пармаков основават фюжън формацията "Зона Ц“. През 2003 г. е избран за басист на годината.

Емил Тасев завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров“ в София. Той е един от най-изявените български джаз барабанисти. Свири в състава на групите "Акага“, Биг бенда на Вили Казасян, фюжън формацията "Зона Ц“, "Подуене блус бенд“ и други. Участва в престижни джаз фестивали в България и Европа: "Монтрьо джаз фест“, "Нашвил джаз фест“, "North Sea Jazz Festival“ и други.

Антониу Карлус Жобим или Антонио Карлос Жобим е бразилски композитор, автор на песни, пианист, китарист и певец, роден на 25 януари 1927 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Умира на 8 декември 1994 г. в Ню Йорк. Един от големите представители на бразилската музика. Жобим представя на света жанра боса нова и успява да го впише в джаза, затова понякога е известен като "бащата на боса нова". През 1965 г. албумът Getz/Gilberto е първият джаз албум, който печели наградата "Грами“ за албум на годината. Композираната от него песен "Garota de Ipanema“/"Момичето от Ипанема“, включена в албума, придобива световна известност и се превръща в една от най-записваните песни на всички времена. Като дете започва да свири на пиано. В едно свое интервю от 1981 г. споделя: Мразех пианото, мислех го за нещо за момичета, обичах да играя футбол... Имах страхотен втори баща, който наистина ми помогна да се занимавам с музика и ме убеди, че пианото не е нещо за момичета.

Неговият внук Даниел наследява таланта на дядо си и е пианист и композитор. През 2016 г. той изпълни "Момичето от Ипанема“ по време на церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро.