"Три дни по правите улици на Стара Загора уханието на липи ще се смесва с невидимия, но усещан със сърцето аромат на музиката! Защото тя е цветна, животът разнолик, а джазът е вълнуващ и вечен. Слушайте, преживявайте, танцувайте! Радвайте се, обичайте, създавайте спомени! На добър час на "Цветовете на джаза“ - с този поздрав от кмета на общината Живко Тодоров бе дадено начало на официалното откриване на тазгодишния музикален фестивал "Цветовете на джаза“, предаде репортер на "Фокус". Стотици старозагорци и гости на града съпреживяха емоцията на Античния форум "Августа Траяна“.

Поздрав към публиката отправи ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева. Тя благодари на екипа на отдел "Култура“, който за поредна година прави така, че Стара Загора да е джаз столица няколко дни. "Аплодисменти тази вечер заслужават и всички, които реализират този така чакан и обичан фестивал в нашия град, но и публиката, която се наслаждава на добрата програма и изпълнения. Очаква ви вълшебно преживяване – забавлявайте се, използвайте тези моменти за откъсване от ежедневието, споделете време със семейство и приятели“, сподели Милена Желева от сцената. Успех на "Цветовете на джаза“ пожела и Виктор Крумов, ръководител на Общинския духов оркестър и инициатор на новата концепция на форума под липите. "Нарекохме фестивала по този начин, за да покажем, че джазът е многолик, разнообразен. Вярвам, че всеки ще намери по нещо за себе си. Насладете се!“, каза Виктор Крумов.

Първата вечер започна изключително мелодично. На сцената излезе един от най-емблематичните и топли гласове на българската музика – Васил Петров. Известният изпълнител представи любими джаз стандарти, боса нова теми, поп хитове в джаз интерпретация заедно с виртуозните инструменталисти Йордан Тоновски (пиано), Кристиан Желев (ударни), Христо Минчев (бас).

Стотиците ценители на красивата музика изпратиха Васил Петров квартет със сърдечни аплодисменти и посрещнаха Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част с главен диригент подполковник Ради Радев. Магията и професионализмът на 50 музиканти на една сцена завладяха публиката. Изпълненията на оркестъра съчетават високо майсторство и богат репертоар. Тази симбиоза носи широк музикален диапазон – от невероятното богатство на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класика, естрада и джаз. Водещ на събитието бе Борислав Веженов. 

Вторият ден на "Цветовете на джаза“ ще качи на сцената Надя Тончева и приятели. Те ще представят "Бразилиадо“ по Антониу Карлус Жобим (1927 – 1994). Началото е отново в 19.00 часа на Античния форум.

Концертът на легендите от "Акага“ е с начален час 20.00 часа. Краси Куртев (фронтмен, бас-китара), Георги Велев (тромпет, вокал), Иво Казасов (тромпет, вокал), Краси  Кирилов - Джоджо (тромбон, вокал), Калин Петров (клавир), Петър Главанов (китари) и Димитър Митев – Дънди (барабани) очакват верни и нови приятели.

При неблагоприятни метеорологични условия – концертите ще бъдат в Оперния театър, а входът по традиция е свободен. 

Рени АТАНАСОВА