Според РИОСВ-Стара Загора в Казанлъшко няма замърсяване на въздуха от "Кастамону България"

Завърши проверката на РИОСВ-Стара Загора по сигнала на сдружение "България за чиста Розова долина“ относно повишени нива на формалдехид в атмосферния въздух край язовир Копринка и край казанлъшкото село Голямо Дряново. Това сочи писмо на екоинспекцията, изпратено до Община Казанлък и редица институции в страната, предаде репортер на "Фокус". В мотивите е обяснено, че след направената проверка е станало ясно, че изложените чрез сигнала изводи за замърсяване с формалдехид са неверни по отношение на фактите, нелегитимни по отношение на законодателството и заблуждаващи. 

В резултат на анализа на цялата събрана информация, заключението на РИОСВ – Стара Загора е, че предвид начина на измерване и регистриране на концентрациите на замърсителите от новопоставените станции за мониторинг, произведени от фирма "Сенстейт Технолоджис“ АД, не е релевантно измерените концентрации на замърсителите, отчетени от тези станции да се нормират съгласно Наредба 14, издадена от министъра на здравеопазването и министъра на околната среда и водите, за норми за пределно допустимите концентрации на вредни вещества в атмосферния въздух на населените места. Поради липса на издаден валиден сертификат за извършена калибровка на апаратурата на фирмата производител, същата не е легитимиран източник на данни, каквато е Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, т.е. отчетените от нея данни не следва да се приемат безрезервно. 

От инспекцията посочват, че цитираните данни за драстично високи стойности са отчетени само в първите дни от разглеждания период – от 9 до 13 март, като най-високата стойност, отчетена на 11 март, се различава драстично от регистрираната такава на 15 март т.г. В официалния си отговор фирма Сенстейт подчертава, че отчетената пикова стойност на формалдехид не трябва да се приема като надеждна, тъй като е измерена преди въвеждането на устройството в експлоатация. С протокол от 12 март фирмата удостоверява валидирането на измервателните устройства, а Община Казанлък информира, че от 27 март същите вече не са в тестов период, коментират експертите. 

От РИОСВ посочват още, че са изискали допълнителна информация от фирмата производител и от Община Казанлък, която е собственик на измервателните устройства. Според инспекцията "Сенстейт Технолоджис“ не са предоставили по-конкретни координати на станциите от тези, посочени в интернет сайта им. По информация на фирмата, цитирана от РИОСВ, сензорите за формалдехид са калибрирани в рамките на система за качество при производителя им, междинно калибриране не се извършва, а гаранцията им от производителя е три години. От инспекцията коментират още, че заложената от фирмата методика не калкулира краткосрочна концентрация на базата на експозиция в продължение на 30 или 60 минути, както изисква Наредба 14. "Сенстейт Технолоджис“ предоставя само сертификат за извършена вътрешна калибровка на апаратурата, но тя следва да бъде извършена от лаборатория, имаща валиден сертификат от Изпълнителна агенция "Българска служба по акредитация“, каквато според справка на РИОСВ – Стара Загора фирмата производител няма, се посочва още в становището.

От РИОСВ-Стара Загора призовават членовете на сдружението, подали сигнала, да проявят отговорна гражданска позиция и обществено отношение за невсяване на паника с непроверени данни и неправилни изводи. 

Рени АТАНАСОВА