Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отмени решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора, с което беше одобрено инвестиционното намерение на фирма "Кастамону България“ АД в павелбанското село Горно Сахране за изграждане на система за производство на формалин. Това съобщи общинският съветник от Павел баня Николай Марков в социалните мрежи, предаде репортер на "Фокус". По думите му решението на МОСВ не подлежи на обжалване. То е изпратено заедно с писмото на служебния министър на околната среда Росица Карамфилова до всички засегнати страни в лицето на гражданите от Сдружение "За чиста Розова долина“ и до кметовете на близките общини, които са входирали жалби.

В писмото на министър Карамфилова са посочени административни пропуски от страна на отделните институции, които са основната причина за взетото от министъра решение, да наложи вето на издадения ОВОС.

Преди дни жители на Розовата долина се събраха на площад "Севтополис“ в Казанлък на поредния протест срещу намерението на компанията инвеститор. Тогава Марков коментира, че поводът за протеста е липсата на отговор от страна на МОСВ на множеството жалби, подадени към тях.

"Фокус" припомня, че през януари експертен съвет на РИОСВ – Стара Загора одобри на свое заседание доклада по ОВОС във връзка с инвестиционното предложение на "Кастамону България“ за разширяване и модернизация на действащата инсталация за производство на смоли.

Хората от Долно и Горно  Сахране, Голямо Дряново, Казанлък и Павел баня се обявиха срещу започването на химическо производство на територията им и проведоха серия от протести, първият от които беше пред входа на "Кастамону Българи“ в с. Горно Сахране на 23 януари.

Протестиращите внесоха и жалби в Административен съд - Стара Загора, за да бъде обжалвано решението на експертния съвет на РИОСВ, който одобри доклада по ОВОС относно инвестиционното намерение на "Кастамону България“.

"Решението на служебния министър е голяма победа за нас. Събрахме над 5000 подписа на недоволни наши съграждани. Няма да крием, готови сме да стигнем до край, за да запазим чиста природата си, водата и въздуха. Решението на служебния министър е справедливо“, коментира общинският съветник от Павел баня Николай Марков.

Рени АТАНАСОВА