С 11 гласа "За" и 3 гласа "Против" експертната комисия на РИОСВ - Стара Загора разреши химическото производство в "Кастамону България" АД край Казанлък, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това се случи днес по време на съвет, а Граждански инициативен комитет, жители на Долно и Горно Сахране, както и на с. Голямо Дряново се бяха събрали пред сградата на екоинспекцията на мълчалив протест срещу това решение.

Хората са против разширението на инсталацията за производство на смоли в предприятието и ще обжалват решението за ОВОС в законовия 14-дневен срок за това. Те изразиха готовност да обжалват и пред Административен съд, като имат нагласа и за протестни действия ако се наложи.

Жителите от засегнатите казанлъшки села се притесняват, че предприятието от дървопреработвателно ще се превърне в химическо, и то с разрешение на държавата. Преди дни даже създадоха онлайн петиция срещу създаването на нова химическо производство на базираното край павелбанското село Горно Сахране, Петицията е с копие до РИОСВ-Стара Загора, Община Павел баня, Община Казанлък, Областния управител на Стара Загора и Омбудсмана на Република България. В документа до момента са се подписали близо 1300 души, като 662-ма души са от Казанлък.

Жителите на Розовата долина не желаят замърсяване на района с опасни химически вещества и се противопоставят на желанието на новия новия завод да произвежда такива.

Рени АТАНАСОВА