След снощния екшън в Стамболийски преди минути от ОД МВР Пловдив дадоха повече подробности как се е стигнало до ситуацията, предава репортер на "Фокус". Униформени са станали обект на атака, след като опитали да спрат 16-годишен моторист.

"На улица "Петко Рачов Славейков" 31 се оказа, че са регистрирани 1619 лица! Това е адресът на лицето, което не се подчинява и което всъщност предизвиква преследването, както и на друго лице, което е нападало полицаите. Адресът е извън регулацията на Стамболийски.

Дайте да се замислим дали в тези зони не цари беззаконие и хаос? Налице ли са законови основания тези общности да бъдат поставени така пред закона, че да го изпълняват? Да плащат данъци, такси, да се регистрират на адресите, на които живеят. Ако не могат да го направят, отговорните органи да предприемат съответните действия. МВР работи в тези общности.

Двамата полицейски служители бяха поставени в унизително състояние, опитвайки се да изпълнят дълга си. Ще бъдем безкомпромисни към подобни прояви. Регламентирани са полицейските правомощия - законът е ясен: служителят може да използва физическа сила, палки, белезници, огнестрелно оръжие, когато всякакви други действия на предупреждение не водят до резултат.

Хора, които не са наясно, да не правят публични изявления и неуместни квалификации", обясни шефът на МВР Пловдив старши комисар Васил Костадинов.