Най-тежката мярка "задържане под стража" спрямо Ангел Шуманов и Асен Шуманов поиска наблюдаващият прокурор и представител на Районна прокуратура - Пловдив Бригита Байрякова, предаде репортер на "Фокус". Двамата са привлечени като обвиняеми за мелето с полицейски служители в Стамболийски на 2 април.

Досъдебното производство вече е следствено и по него обвиняеми са общо 4 лица.

"За да се гарантира безпристрастност на разследването, тъй като са пострадали полицейски служители, делото е възложено за разследване от следовател. 

Като наблюдаващ прокурор, запознат с доказателствата по делото и при преценка и анализ на тези доказателства, считам, че е налице реална, а не хипотетична опасност да се укрият и извършат ново престъпление" - коментира пред камерата на медията ни прокурор Байрякова.

Представителят на държавното обвинение допълни, че е недопустимо в наказателно производство едно и също лице, което вече има процесуално качество, както в случая се внушава и се прави опит обвиняемите да се изкарат пострадали.

"Няма пречка по съответния ред, чрез упълномощения си защитник, като решат да реализират в пълен обем правата си. Но не и в това наказателно производство" - категорична е прокурорката.

В крайна сметка Районен съд-Пловдив остави в ареста 35-годишния Ангел Шуманов, който се нахвърли върху полицаите в Стамболийски в деня на изборите. Другият обвиняем за безредиците излиза на свобода под 1500 лева гаранция. Това решиха магистратите след обстойно преглеждане на материалите по делото вчера.