За десети път в селата от Горното поречие на река Арда, ще се проведе Фестивалът на дивите цветя в Родопите. Това съобщи за "Фокус“ Илия Годев от Народно читалище "Проф. д-р Асен Златаров – 1927“ – село Смилян. "Тази година проявите започват днес, на 17 юни, когато ще бъде десетото издание на Фолклорния събор "Изворен глас“. Учacтницитe във фолклорния фестивал "Извopeн глac“ щe може да ce пpeдcтaвят в тpи ĸaтeгopии – нaдпявaнe, paзĸaзвaчи нa иcтopии нa poдoпcĸи диaлeĸт и нaдигpaвaнe. Изпълнитeлитe пpи нaдпявaнeтo може да са пeвчecĸи гpyпи или индивидyaлни пeвци. Те щe пpeдcтaвят пecни oт извopния poдoпcĸи фoлĸлop. Haдигpaвaнeтo e c yчacтиeтo нa нeпpoфecиoнaлни тaнцoви ĸoлeĸтиви, ĸoитo щe покажат уменията си в poдoпcĸите xopa и pъчeницa.

Opгaнизaтopи нa cъбopa "Извopeн глac“ ca читaлищaтa "Πpoф. д-p Aceн Злaтapoв – 1927“ в Cмилян и "Opфeeви гopи – 1870“ в Cмoлян, oбщинa Cмoлян и ĸмeтcтвoтo в родопското село.

През периода между двата уикенда на Фестивала има множество събития, като детски ателиета, ботанически фототурове, различни приложни ателиета за използване на билките в традиционната медицина и кулинария.

Годев отбеляза, че големият акцент и новият фокус тази година е, че Смилян ще е домакин на първата изнесена извън Италия Международна среща на "Бавни Бобови“, (Slow Beans) към Слоу Фууд Интернешенъл. Това ще се случи в периода от 23 до 26 юни, като двата основни акцента в рамките на срещата е конференцията, която ще се проведе в партньорство с община Смолян, Национално сдружение на общините, "Слоу фуудс“ – България и Министерство на земеделието. Тя ще е посветена на две много важни теми, свързани със земеделието и производството на храни от животновъдни продукти, допълни Годев.

Той уточни, че в рамките на тази международна среща, в която ще вземат участие производителите от общностите на "Слоу фууд“ – България и "Слоу Фууд“ – Балкани, са обявили и два дни за базар на местни производители. "Той ще представи производители не само на бобови, но и на други местни продукти като особено ще бъде представянето на Сдружението на професионалните готвачи в Смолян Chef's Club – Smolyan, които ще участват с щанд, на който ще приготвят храна от бобови варива. Нарекли сме го "Яка храна от бобови варива". Имаме разговори и за представяне на високопротеинови храни от растителен произход от възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм в гр. Смолян“, каза още Илия Годев.

Нели ГЕРГЬОВСКА