Най-големият производител на яйца в област Смолян понижи цените за Великден. Цените на яйцата през април са между 25 и 28 % по-ниски, в сравнение с март, каза за "Фокус“ собственикът на птицефермата Димитър Бояджиев. Яйцата с размер М се продават за 0,25 лв. на брой, а тези с размер L са 0,28 лв. Както всяка година, така и тази хората може да отидат на място в птицефермата в Смолян и да си купят яйца за Великден на достъпната цена. През последните дни смолянчани се стичат към базата, за да си купят от яйцата.

Бояджиев уточни, че са намалили цените нарочно и специално за празника, за да може местните хора да си купят по-евтини яйца. "По-високите цени на яйцата през зимата и по Нова година се дължаха на птичия грип в страната и това, че голяма част от пологовието беше унищожено. Сега то се възстанови, спаднаха и цените на дървата, които са основен ценообразувател и това даде възможност на производителите да намалят цените“, коментира птицевъдът.

По думите му, е морално престъпен фактът, че в някои градове в страната се продават техни яйца, купени от Смолян на цена от 0,20 лв. за М размер, а се продават за 0,40 лв. "Има практика в много търговски обекти и големи вериги да се увеличават цените. Държавата и производителите не може да се преборят с нелоялните търговски практики. Във веригите се появиха и доста украински яйца. Преди време на среща с министъра от редовното правителство дори го уведомихме, че на места се продават украински яйца в български опаковки. Това също са нелоялни търговски практики и трябва да се вземат мерки, за да не се случват подобни неща“, категоричен е Бояджиев.